Esparsette

02. okt 2018

Esparsette

De sidste par år har der været en øget fokus på fibrene i hestens foder, ikke kun kvaliteten af grovfoder såsom wrap og hø, men fibrene har også fundet vej til hestens krybbefoder.

Et nyt fiberprodukt har derfor vundet indpas på det danske marked, nemlig esparsette. Esparsette er en bælgplante lige som lucerne er det, men esparsette har nogle helt særlige egenskaber, som er særdeles værdifulde når vi taler om hestefodring.

For at klarlægge hvad der gør esparsette til noget særligt har jeg lavet en sammenligning mellem Amequ EspO3 (snittet esparsette tilsat hørfrøolie), Amequ TimO3 (snittet timothe græs tilsat hørfrøolie) og Amequ Topmix Light (snittet lucerne tilsat sojaolie).

Som man kan se i tabellen ovenfor, så indeholder esparsette flere foderenheder end timothe græs, men færre end lucerne. Sukkerindholdet i de tre produkter er meget ens, mens EspO3 indeholder lidt mere protein og stivelse. Esparsette har desuden en rigtigt høj smagbarhed, og mange heste spiser det som var det slik til et barn.

 

Esparsette kan anvendes med præcis de samme formål som man anvender lucerne og græsprodukter:

  • Øge tyggetid og spytproduktion
  • understøttelse af tarmmiljø
  • Supplement til grovfoder
  • Erstatning af kornprodukter

 

Særligt for esparsette kan man høste flere gode egenskaber:

  • Højt indhold af tanniner som øger udnyttelsen af protein
  • Skaber et ugunstigt miljø for indvoldsparasitter
  • Højt indhold af essentielle aminosyrer
  • Højt indhold af Betakaroten, vitaminer og sportstoffer
  • Et højt indhold af stoffet Rutin fremmer elasticiteten af blodkar og blodkapillærer.

Især evnen til at nedsætte mængden af orm i hestens fordøjelseskanal er særligt interessant. For nogle år siden husker de fleste nok at vi nu ikke længere kunne købe ormekur til vores heste, medmindre der først blev undersøgt en gødningsprøve. Parasitternes evne til at blive resistente overfor de medikamenter som findes i ormekurene, gav altså grund til handling. Der er derfor god grund til at se efter alternativer.

Det er de kondenserede tanniner i esparsette der har påvist effekt i at hindre udviklingen af orm. Der er påvist at tanninerne både kan slå larver ihjel, hindre æg klækning og forhindre larvernes udvikling. I et studie udgivet i februar 2018 er der endda påvist nedsætning i strongyliders udvikling fra æg til larvestadie, med op til 82%.

Tanniner er ikke lige så effektiv til ormebehandling som de kemiske ormekure, men de kan meget vel mindske brugen af kemisk ormebehandling og dermed reducere risikoen for resistens. Det er selvfølgelig stadig vigtigt i samråd med sin dyrlæge at få kontrolleret gødningsprøver, og følge en kontinuerlig ormestrategi.

Amequ EspO3 indeholder 5-8% kondenserede tanniner i gennesnit, og esparsette generelt har et indhold mellem 1 og 8%. Det er vigtigt at produktet bliver tørret og behandlet skånsomt, således at disse tanniner bibeholdes i det færdige produkt.

 

 

Kilder:

  • Current Research on the Petential of Bioactive Legumes for small Nutrition and Sustainability, af Irene Mueller-Harvey
  • Scientists Test Equine Small Strongyle Control Method, af Casey Basay
  • Studie resumé https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28535838
Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Muskelopbygning
Aminosyrer – hvad skal vi med dem? Ditte Katrine Oksen| 02. oktober 2018
Vi hører ofte om at foderet indeholder aminosyrer, essentielle aminosyrer og en…
Læs mere
Fiberprodukter
Fiberprodukter - Hvad skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 02. oktober 2018
Fibre i hestens kost består af tre hovedingredienser – cellulose, hemicellulose og…
Læs mere
Fiberprodukter
Græs i pose og sæk Ditte Katrine Oksen| 02. oktober 2018
Endelig kom den længe ventede nyhed TimO3 fra Amequ på hylderne. Den…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.