Risklid – en fantastisk råvare

07. jan 2019

MaxiRice er et fremragende tilskud til heste som skal tage på, mangler energi eller som skal opbygge muskler. Kliden består af det brune lag som findes mellem ris kornet og dets ydre skal. Kliden har i sig selv nogle fantastiske næringsmæssige egenskaber, og bør ikke sidestilles med for eksempel knækkede ris korn.

MaxiRice består udelukkende af stabiliseret risklid, som er presset i piller. Der er kun tilsat kalcium og naturligt e-vitamin.

Risklid har et naturligt højt indhold af fosfor, og et meget lavt indhold af calcium. Dette stemmer desværre ikke overens med det optimale calcium/fosfor forhold hesten bør have i sit foder (2:1) for at sikre et sundt skelet og optagelse af næringsstoffer. Derfor er Maxi Rice tilsat claciumcarbonat for at udligne forholdet. Fodres hesten med for meget fosfor i forhold til calcium kan det svække hestens skelet, og der kan opstå følgesygdomme.

Naturligt e-vitamin er tilsat for at hesten kan optage produktets høje indhold af fedtsyrer.

Ved at stabilisere riskliden bevares de vigtige næringsstoffer såsom b-vitamin, antioxidanter og mikronæringsstoffer. Hvis ikke riskliden stabiliseres vil kliden meget hurtigt begynde at harske. Ved harskning udvikles der giftstoffer som er skadelige for hesten.

 

Fedtsyrer

Ved at benytte MaxiRice som en ekstra energikilde frem for eksempelvis kornprodukter kan man reducere ophobningen af mælkesyre i hestens muskulatur, sænke hestens hjertefrekvens og opnå en hurtigere restitution. Dette skyldes blandt andet at fedtsyrerne giver en langsomt frigivet energi til cellerne, hvilket giver et mere stabilt blodsukkerniveau. Derfor anbefales fedtsyrer også som energikilde til heste med følsomt stofskifte. Det mere stabile blodsukkerniveau gavner desuden også heste som er mere varme og temperamentsfulde.

At energien frigives langsomt til cellerne gør at hesten bliver mere udholdende. Kombineret med at mængden af mælkesyre reduceres, vil hesten blive mindre træt under træning og konkurrence. Derfor har vi valgt at tilføre 15 % Maxi Rice til vores Performance foder, der er lavet specifikt til heste i hård – intensiv træning.

For heste som har problemer med at holde huld, eller som har et meget højt stofskifte, er det en fordel at benytte fedtsyrer som energikilde. Heste i hård-intensiv træning, og især fuldblodsheste lever ikke som mange koldblodsracer for at spise, de spiser i stedet for at overleve og hård træning og stressede stævnesituationer kan lægge en kraftig dæmper på appetitten. Her er det vigtigt at holde hestens foderrationer små og overskuelige for hesten. Foderet bør derfor være særligt koncentreret på næringsstoffer til denne type af heste, uden unødigt fyldstof som begrænser dens ædelyst. Det meget høje indhold af råfedt i Maxi Rice på hele 19% gør dette produkt særdeles velegnet til denne type af heste, hvor mange ofte opnår effekt ved blot at tildele få 100g dagligt.

Ældre hesten med dårlige tænder kan også have stor gavn af MaxiRice. De små piller er meget lette at tygge for hesten, og man kan endda tilsætte lidt vand og udfodre det som en grødet mash. Dette er blandt andet også årsagen til at vi har tilført MaxiRice i vores foder til ældre heste – Amequ Omega-3 Senior Care.

 

Fibre

Det er ikke kun det høje indehold af kvalitets fedtsyrer der gør Maxi Rice til et interessant tilskud. Fibrene i Maxi Rice er lige så optagelige for hesten som fibrene i eksempelvis roepiller. Hesten får derfor gennem dette produkt også en del energi via fibrene i riskliden.

Til MaxiRice er der nøje udvalgt risklid med så lav en stivelsesmængde som muligt, og stivelsen i produktet er meget let optagelig.

 

Udfodring

Der er som sagt mange måder hvorpå man kan benytte MaxiRice i sin foderplan. Hvis man har et hestehold med flere forskellige typer af heste, så kan et produkt som MaxiRice også være behjælpelig til at man ikke skal have for mange forskellige fodersække stående i foderrummet. Hvis man i samme stald har alt fra konkurrenceheste til shetlandsponyer, kan man vælge et grundfoder som for eksempel Struktur 100 der dækker alle hestene ind med næringsstoffer ved kun 100g per 100kg hest. Til de heste som arbejder meget, og som ikke kan holde huld, kan man efter behov tilføre MaxiRice. Dette gør det ofte lettere at styre fodringen i større hestehold, frem for at man skal have et müslifoder for hver enkelt hest i stalden.

Fordele ved MaxiRice

  • Højt fedtindhold som giver langsomt frigivet energi.
  • Lavt sukkerindhold.
  • Lavt stivelsesindhold.
  • Lavt glykæmisk indeks.
  • Regulerer foderstand og appetit.
  • Muskelopbyggende.
  • Letfordøjelig energikilde.
  • Styrker hud og pels.
  • Indeholder naturligt E-vitamin.
  • Indeholder naturlige antioxidanter.
  • Styrker imunforsvaret.
  • Indeholder naturlige mikronæringsstoffer.
  • Ingen tilsat korn eller sukker.

Da der ikke er tilsat vitaminer og mineraler til Maxi Rice, kan det bruges som topping til alle typer af krybbefoder. Man kan dermed også skrue op og ned for tildelingen efter behov og træningsintensitet.

Maxi Rice fås i en 15 kg sæk, og med en lang holdbarhed på min. 12 måneder, er det et økonomisk foder for selv det mindste behov. Du kan finde produktet her https://dangro.com/produkt/maxirice/

I Amequ sortimentet kan du som sagt købe MaxiRice som et rent fodertilskud. Men du finder også produktet som råvare i følgende Amequ produkter:

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Foder udfordringer
Energikilder til heste Ditte Katrine Oksen| 07. januar 2019
Når vi taler om energi i hestefoder, måles dette som oftest i…
Læs mere
Manglende huld
Fodring af heste med HØJT stofskifte Ditte Katrine Oksen| 07. januar 2019
”Hardkeeper” Er et udtryk for den type hest der kan være svær…
Læs mere
Manglende huld
Hestefoder til tynde heste Dangro Nordic| 07. januar 2019
Hvordan man fodrer en hest til vægtøgning, er et af de spørgsmål…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.