Slikker din hest på jorden, eller spiser den sand?

18. maj 2021

Oplever du at din hest slikker på jorden eller spiser sand, kan det være fordi den mangler mineralet Kisel i sin fodring.

Kisel er et mineral, som hovedsageligt findes i jordens skorpe og er et vigtigt næringsstof for mennesker, men også for planter og dyr. Kisel indgår i opbygningen af cellevægge og bindevæv, samt knogler, sener, hove, hud og pels.

Der findes forskellige typer af Kisel. Kiseldioxid er hovedindholdet i sand, og det er derfor ikke så mærkeligt at heste med Kiselmangel begynder at spise sand eller jord.

Hvis du ser din heste slikke på jorden, eller ligefrem spise sand eller jord, kan du teste om det er på grund af Kiselmangel. Tildel Amequ Elixir Kisel i 2 måneder – stopper hesten med at indtage jord eller sand, var adfærden højst sandsynligt udløst af Kiselmangel.

Vær opmærksom på, at der er forskel på optageligheden i forskellige Kiseltilskud der findes på markedet. Dette kan du læse mere om HER

Fortsætter hesten med at indtage sand og jord efter tildeling af Kisel, kan adfærden skyldes mangel på grovfoder eller kedsomhed. Her kan man øge mængden af grovfoder, hesten har til rådighed på folden.

Da hesten er et flokdyr som har behov for social adfærd, kan det ofte betale sig for hestens sundhed og velvære, at den har mulighed for kontakt med en artsfælde på folden. Derfor bør hesten have en foldkammerat, så den ikke går alene – som minimum en hest på nabofolden.

 

Sandophobning

Hvis hesten indtager sand eller jord, kan der ske en sandophobning i dens fordøjelseskanal. Dette kan give store gener i form af smerte, slid på tarmslimhinden og nedsat næringsoptag.

Du kan teste om din hest har sand i fordøjelsen, ved at lave en ”sandtest”.

Video – test for sand i gødningen, sådan gør du!

 

Er resultatet, at hesten har sand i gødningen, bør man rense sandet ud ved tildeling af loppefrøskaller. I Amequ sortimentet kan du finde Amequ Psyllium CocoCrunch. Dette er et pelleteret tilskud, bestående af loppefrøskaller af højeste kvalitet, tilsat kokos og Digestarom.

Vil du gerne vide mere om Kisel? Så kan du læse mere i dette blogindlæg, som omhandler Kisels indflydelse på optagelsen af næringsstoffer: https://dangro.com/mineral-mangel-kisel-spiller-en-rolle/

 

 

Kilder:

Silicon and Equine Bone Health
Brian D. Nielsen and Kari E. Krick
Department of Animal Science, Michigan State University

D. Nielsen, G. D. Potter, E. L. Morris et al.. Training distanceto failure in young racing quarter horses fed sodium zeolite A. Journal of Equine Veterinary S cience,vol.13,no.10,pp.562–567,1993. Training distance to failure in young racing quarter horses fed sodium zeolite A

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Næringsstoffer
Hvilken form for Kisel er bedst til hesten? Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
Kisel fås i mange forskellige tilskudsformer til heste, men det er ikke…
Læs mere
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
Hvilket vitamin og mineralprodukt skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
I Amequ sortimentet kan du vælge mellem to forskellige vitamin og mineral…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.