Er din hest i underskud af Omega-3?

14. sep 2016

Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6 (LA) er vigtig, og lige som menneskers kost indeholder hestens kost som regel rigelige mængder af omega-6 men alt for lidt omega-3.

Omega-3 fedtsyrer kaldes essentielle, fordi hestene skal have dem tilført via foderet, da deres kroppe ikke selv kan fremstille dem. Som planteædere er heste naturligt tilpasset en kost rig på omega-3 fedtsyrer i forhold til omega-6 fedtsyrer. Frisk græs har et naturligt højt indhold af omega-3, mens f.eks. majs og havre indeholder højere mængder omega-6.

Hø, wrap og græs indeholder mere omega-3 end omega-6, men hø og wrap har et meget lille omega-3 indhold sammenlignet med frisk græs. Det er derfor vigtigt at supplere hesten med omega-3 – særligt når dens primære fødekilde er hø eller wrap og i særdeleshed hvis krybbefoderet indeholder korn eller andre ingredienser høj på omega-6.

Omega-3 fedtsyrer styrer inflammatoriske reaktioner i kroppen og kan have flere sundhedsmæssige fordele. Omega-6 fedtsyrer støtter pro-inflammatoriske processer og forskning tyder på, at høje niveauer af omega-6, i forhold til omega-3, kan øge sandsynligheden for en række sygdomme.

Fødevarer der indeholder omega-3 fedtsyrer, er kendt for at styrke immunsystemet og reducere inflammatoriske reaktioner. Fremtidig forskning i heste vil helt sikkert fortsætte med at undersøge fordelen af højere omega-3 niveau i hestens foder. Men vi ved allerede nu at fordelene ved at styrke immunsystemet og reducere inflammatoriske reaktioner er særlig gavnlig for ældre heste, heste der skal yde på højt niveau samt heste med ledsygdomme eller forfangenhed.

Amequ by Dangro, har udviklet en hørfrøpille (LinOcrunch) baseret på ekstruderede hørfrø og lucerne. LinOcrunch er et crunchy omega-3 tilskud der supplerer hesten med store mængder omega-3 uden samtidig at tilføre store mængder omega-6, stivelse og sukker, som ses i andre hørfrøpiller på markedet. – LinOcrunch er nemlig helt uden kornprodukter og melasse. Hørfrøene i LinOcrunch har gennemgået en særlig patenteret termo-mekanisk proces og ekstrudering, hvilket resulterer i et højkvalitetsprodukt med øget optagelighed for hesten og et højt indhold af omega-3 fedtsyrer. LinOcrunch har et omega-3/omega-6 forhold på 4:1.

 

Derudover har Amequ by Dangro en serie af hestefoder som indeholder omega-3 i form af ekstruderede hørfrø. Serien består af følgende produkter:

Desværre har forskerne endnu ikke udpeget det ideelle forhold mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer til heste. Men et forhold på ca. 4:1 omega-3 til omega-6 menes at være det optimale.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Omega-3
Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement? Dangro Nordic| 14. september 2016
En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage…
Læs mere
Omega-3
Hvilket Omega-3 tilskud skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 14. september 2016
I serien af Amequ produkter er der i langt de fleste produkter…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.