Har du styr på hestens vigtigste næringsstof?

30. maj 2023

Nu hvor vi er trådt ind i sommermånederne, er der dog god grund til at have fokus på hestens væskebalance. Gennem fodringen er der nemlig masser af tiltag hesteejeren kan gøre, for at sikre at hesten opretholder en sund væskebalance.

VIDSTE DU? - at omkring 65 % af hesten består af vand, svarende til 350 liter i gennemsnit?

-

Hvor meget vand mister en hest om dagen?

Normalt vil en hest indtage mellem 20 og 55 liter vand om dagen, men der er flere forskellige faktorer som kan påvirke hestens indtag af vand.
Nogle af dem er:

  • Varme
  • Kulde
  • Aktivitetsniveau (træningsintensitet)
  • Sundhedstilstand
  • Fodertype (tørt grovfoder/fugtigt græs)
  • Vandets kvalitet
  • Reproduktion (drægtighed/laktering)

Med gødningen mistes også meget væske. En gennemsnitlig hestepære bør have et vandindhold på ca. 70 %

Indtag af vand på folden

Går hestene på friskt græs hen over sommeren, vil de få meget væske ind med græsset. Fodres de derimod med grovfoder som ikke indeholder meget væske, vil de skulle indtage mere vand.
Vær opmærksom på hierarkiet på folden. Hvis en hest som ligger lavt i hierarki, er det ikke sikkert at den får lov at komme tilstrækkeligt til foldens vandtrug, hvis den jages væk af førerhesten. I sådanne tilfælde, er det en god idé at tilføje et ekstra vandtrug på folden, placeret et stykke fra det første.

Sygdom

Har hesten diarré eller lider af nyresygdom, så vil det påvirke dens væskebehov. Hvis hesten ikke indtager nok væske, øges risikoen for kolik markant, særligt forstoppelse er en risiko.

Vær varsom med naturlige kilder såsom årer, vandløb og søer. Vandkvaliteten er sjældent af god kvalitet og der er risiko for at vandet er forurenet eller fyldt med toksiner fra blomstrende alger. Heste som har adgang til naturlige vandkilder bør derfor altid tilbydes frisk drikkevand som alternativ.

Dehydrering

Dehydrering er er en betegnelse for at kroppen ikke indeholder tilstrækkeligt væske. Årsagen er enten at hesten ikke indtager nok væske, eller at den taber for meget væske, enten via høj svedproduktion, sygdom eller diarré.

Årsagerne til dehydrering er som nævnt at hesten enten mister for meget væske, eller ikke indtager tilstrækkeligt. At hesten indtager for lidt væske, kan skyldes at der ikke er tilstrækkeligt til rådighed, eller at det vand der er til rådighed, ikke er af tilfredsstillende kvalitet.

Mistænker du at din hest er dehydreret er det vigtigt at kontakte dyrlægen! Dyrlægen vil kunne udelukke underliggende årsager og sygdomme. Dyrlægen kan også give hesten væske via drop, hvis ikke den selv vil drikke for at få væskebalancen op igen. Ubehandlet dehydrering vil kunne resultere i skade på hestens nyrer.

Hvordan ser jeg om min hest er dehydreret?

Der kan være flere tegn på dehydrering – det her skal du være opmærksom på

  • Hvis hesten virker mat, eller træt/deprimeret
  • Apati – hesten virker ikke tilstedeværende, uden fokus og meget sløv
  • Huden er u elastisk, og står ud i en fold ved knivbetest i mere end 1 sekund
  • Tørre og røde slimhinder i næse, mund og øjne
  • Manglende appetit
  • Tørre og hårde hestepærer
  • Unormal temperatur
  • Unormal puls – normalen er 36-42 slag i minuttet ved hvile. Hvis hesten i hvile har puls på over 60 slag i minuttet, bør man mistænke dehydrering.
  • Unormalt åndedræt – normalen i hvile er 12 vejrtrækninger i minuttet. Er respirationsraten høj og overfladisk i hvile, bør du mistænke dehydrering

TEST: Mangler min hest væske?

Vi har lavet en lille vejledning til hvordan du på to måder nemt kan tjekke væskebalancen hos din hest. Se videoen her!

Den bedste behandling mod dehydrering er forebyggelse!

Derfor har vi lavet 10 tips til forebyggelse af dehydrering til dig her.

  1. Sørg for at hesten altid har adgang til friskt drikkevand, fra rene vandkopper, spande eller drikkekar.
  2. Kend din hest – hold øje med dens væskeindtag, så du er opmærksom hvis den ikke drikker som den plejer.
  3. Hierarkiet på folden. Hvis en hest som ligger lavt i hierarki, er det ikke sikkert at den får lov at komme tilstrækkeligt til foldens vandtrug, hvis den jages væk af førerhesten. Tilføj et ekstra vandtrug på folden, placeret et stykke fra det første.
  4. Tildel elektrolytter til hesten i træning, og fodersalt til heste som ikke arbejder.
  5. Kontroller at vandkopper giver tilstrækkeligt vandtryk. Se videoen om hvordan du tester din vandkop
  6. Tilbyd vand i fødevaregodkendte beholdere, spande og trug. Drikkekar som lugter af giftstoffer, gummi eller kemi kan nedsætte hestens drikkelyst, og derudover være sundhedsskadelige.
  7. Skift vandet jævnligt, så det er friskt
  8. Hold øje med at andre dyr ikke bader i hestens drikkekar – fugle og hunde
  9. Tjek for fuglelort og skift vandet hvis det sker
  10. Hold vandtemperaturen på 10-20 grader

Præstationshesten

At opretholde en god væskebalance er ikke kun vigtigt for at undgå dehydrering. For præstationshesten er det særligt vigtigt at den opretholder optimal væskebalance for at kunne yde. Har den for lidt væske i kroppen, vil det påvirke blodgennemstrømningen til musklerne, og det gør det sværere for muskulaturen at få tilført ilt, og få fjernet affaldsstoffer. Dette vil altså nedsætte hestens præstationsevne, også selvom den ikke decideret er dehydreret.

VIDSTE DU? At under træning kan hesten miste op til 15 liter væske i timen?

-

Til hesten som transporteres meget til stævne eller træning, kan det være en god idé at tage vand med fra egen stald. Heste er ofte meget følsomme overfor vandets smag, hvilket kan føre til at hesten ikke vil drikke når den er i byen.

Elektrolytter

Elektrolytterne stimulerer optagelsen af væske i hestens fordøjelseskanal, dette bevirker at lysten til at drikke, forøges og væskebalancen i hestens blod opretholdes. Kort fortalt hjælper elektrolytterne altså hesten til at være rehydreret. Hvis hestens saltbalance ikke er i orden, vil den kunne drikke og drikke, men stadigvæk være dehydreret. Er hesten i mangel på elektrolytter kan den også få en nedsat fordøjelse, da saltmangel nedsætter tarmfunktionen.

I Amequ sortimentet har vi elektrolytter i både pelleteret og flydende form. Den pelleterede er Amequ Electrolyte Pellets med lakridssmag og den flydende Elixir Electrolyte er med æblesmag.

Mash

For at øge hestens væskeindtag, så er mash en fantastisk hjælp. Man kan vænne hesten til at drikke mash med ekstra væske i. Det er især en fordel på varme sommerdage, ved transport og stævnedeltagelse. Det kan også være en god idé at tilbyde mash, både før og efter træning.

Vi har 3 mashprodukter i sortimentet. Kort fortalt bør man bruge MetaMash til de nøjsomme eller mavefølsomme heste, UrteMash til de mest kræsne og AfterWork Mash til sporshesten, hvor der allerede er tilsat elektrolytter.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og var en fast del af Amequ’s foderrådgivning fra 2018-2024. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
Elektrolytter til heste – Hvornår og hvorfor Ditte Katrine Oksen| 30. maj 2023
Elektrolytter er en betegnelse for mineraler i saltform, og hesten skal bruge…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 30. maj 2023
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Fagligt
Hvad skal hesten have at spise inden træning eller konkurrence? Ditte Katrine Oksen| 30. maj 2023
Vi er ofte meget optaget af, at hesten gerne må få noget…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.