Hestens energikilder

20. sep 2024

Brændstof til ridehesten er en vigtig del af foderplanen. Vi bruger vores hestene til forskellige formål, og derfor er det vigtigt, at deres foderplan stemmer overens med deres aktivitetsniveau.  Dressurhesten har som ofte brug for udholdenhed og en længerevarende power, hvor springhesten har brug for en mere eksplosiv energi, på kort tid. Det kan vi regulere gennem foderplanen til at sikre en rette mængde energi til hesten.

Hvor får hestens sin energi fra?

Energien vi tilfører hesten gennem fodring, kommer igennem alt fra grovfoder til det vi kommer i krybben.  Energi i hestefoder måler vi som ofte i foderenheder (FE), såsom vi til mennesker måler i kalorier. Nogle foderproducenter bruger måleenheden MJ eller Mcal. 1 FE svare til 13,2 MJ eller 3,16Mcal.

Hesten får primært energi fra kulhydrater og fedt, men vi kan også tilføre energi gennem protein. Kulhydraterne og fedt kan hesten lagre i kroppen til at kunne trække energi til senere brug, hvorimod protein udskilles gennem urinen hvis hesten fodres med mere end den bruger.

Hvilken type energi har din hest brug for?

Hvilken type af energi som passer til den enkelte hest, er helt op til hvilken slags arbejde hesten skal lave.
Her har vi fokus på, hvilken muskeltype hesten bruger, og dermed skal have energi til. Det er nemlig vigtigt, at få valgt den rigtige energikilde alt efter hvad hesten laver.

Muskeltype 1

Er det primært lav intensitet, som skridt, trav og afslappet gallop din hest bruges til, er det muskeltype 1 som du skal sørge for energi til.
Det kan fx være hyggeridning, skovtur, let dressur eller lignende.

Denne muskeltype bruger og forbrænder kulhydrater og fedt.

Muskeltype 2A

Muskel type 2a bruges til middel arbejde, galop, afslappet spring m.m.
Her bruger kroppen mest kulhydrater, men også en smule fedt

Muskeltype 2B

Til sidst er er type 2b hvor hesten virkelig skal yde, springe højt eller løbe stærkt. Her bruges primært kulhydrater.

Energikilder

Langsom frigivet energi – fordøjelige fibre, fedt og protein

En stor del af den energi vi giver hesten, kommer fra dens grovfoder. Grovfoderet er en stor del af den daglige fodring, og derfor vægter det højt at have godt grovfoder som er optimalt til hesten.  Behovet for energi i foderplanen stiger løbende med øget intensitet i hestens træning.

Fibre giver en langsom frigivet energi, og kan komme ikke bare fra vores hø og wrap, men også fra fx lucerne, snittet græs, grønpiller og roepiller.

Derudover kan fedt også være med til at øge hesten energi niveau. Ofte kan vi tildele hesten mange kalorier(energi) på en forholdsvis lille mængde, ved a bruge fedt som kilde.

Protein er også en vigtig energikilde, især når hestens arbejdes niveau øges.

Hurtig frigivet energi – Stivelse

Når grovfoderet ikke giver tilstrækkeligt med energi til vores heste, tilfører vi ofte krybbefoder. Dette foder kan være både med flere fordøjelige fibre, men som ofte også en form for stivelse/kulhydrater, som vil give en hurtig frigivet energi til vores rideheste.  Stivelsen kommer ofte fra korn i foderplanen. Havre er den korntype som hesten bedst kan omdanne til energi, men byg, havre, hvede samt majs er også kilder vi ser brugt.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cecilie Kit Christensen
Cecilie Kit Christensen er Jordbrugsteknolog med speciale i heste og ansat som foderkonsulent hos Hornsyld Købmandsgaard. Cecilie har selv to heste, og en kærlighed for militarysporten. Udover hestene har Cecilie også en hund og en kanin. Cecilie er særligt aktiv i den faglige del af faget som foderkonsulent, hvor hun dagligt udarbejder foderplaner til kunder, følger den seneste forskning og løbende holder sig opdateret på hvordan de bedste resultater opnås, via korrekt fodring.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
6 tips til fodring af dressurhesten Cecilie Kit Christensen| 20. september 2024
Fodring af dressurhesten kræver at vi har fokus på hesten som atlet,…
Læs mere
Foder udfordringer
Mere energi til overvægtig hest Dangro Nordic| 20. september 2024
Mange efterspørger et foder der kan give deres overvægtige hest mere energi…
Læs mere
Maria Pejtersen - Stald Nordic
Mindre krybbefoder, men mere energi Maria Pejtersen| 20. september 2024
Kan en hest opretholde nok energi på stråfoder/græs, et minimum af krybbefoder…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.