Hvad skal hesten have at spise inden træning eller konkurrence?

21. sep 2020

Vi er ofte meget optaget af, at hesten gerne må få noget lækkert såsom mash eller andet foder efter træning eller konkurrence. Både som belønning for veludført arbejde, men også for at fylde depoterne op igen.

Kender I udtryk som: ”der skal gå mindst en time fra hesten har spist, til du må ride på den” eller ”hesten skal helst ikke have foder de sidste par timer inden konkurrencestart”?

Baggrunden for disse udtalelser er, at man er bange for, at hesten udvikler kolik ved at arbejde på fuld mave. Når hesten arbejder, skal blodet hovedsageligt bruges i hestens muskler til at tilføre ilt og transportere affaldsstoffer væk. Når hesten skal fordøje foder, bruges blodet til at transportere næringsstoffer fra fordøjelseskanalen ud til musklerne, hvor de omsættes til energi. Hesten bør derfor ikke tildeles for store måltider i timerne op til træning eller konkurrence, men derimod mindre portioner af fiberrigt foder som har flere fordele.

 

Fordele ved fibre inden træning/konkurrence:

Når hesten spiser fibre danner de en beskyttelse i mavesækken – et såkaldt flydelag – så mavesyren ikke skader den hvide del af mavesækkens slimhinde. Fibrene har også den fordel, at de suger en del væske til fordøjelseskanalen, som sammen med fibrene holder på elektrolytter fra foderet. Hestens stortarm kommer derfor til at fungere som væske og elektrolytdepot under træning eller konkurrence. Dette er især en fordel for heste som arbejder i længere tid ad gangen – såsom distanceheste – men det er bestemt heller ikke uden betydning for heste i andre konkurrencediscipliner.

 

Ulempen ved tildeling af fibre inden træning/konkurrence:

Store mængder tørt hø, snittet strå eller wrap inden træning/konkurrence kan have negative bivirkninger på hestens præstationsevne. Når hesten spiser langstrået grovfoder får den en høj spytproduktion, hvilket i mange henseender er en stor fordel for hesten. Men spytproduktionen kræver væske fra kroppen. Derfor bliver væske tilført fordøjelseskanalen via sekreter, når hesten fordøjer det foder, den indtager. Tørt hø eller wrap kan suge en hel del spyt- og sekretvæske, og der skal derfor en del til, for at sikre stråenes nedbrydning og en glidende passage gennem fordøjelseskanalen.

Dette væskebehov til fordøjelseskanalen hentes fra andre steder i hestens krop, og det reducerer faktisk hestens blodvolumen – Dette er dog kun midlertidigt, da væsken absorberes tilbage i blodbanen fra hestens stortarm. MEN, faldet i hestens blodplasma er ikke særligt hensigtsmæssigt for en hest der står og skal præstere lige nu og her. Når hesten arbejder, er det vigtigt at blodvolumen kan forsyne musklerne med energi og transportere affaldsstoffer væk.

Hvis hesten spiser 2,7 kg grovfoder eller mere indenfor 2 timer før en arbejdsbyrde, kan det resultere i op til 15% nedsat blodvolumen, som kan give forringet præstation. Den lette løsning, med at placere en trillebørfuld grovfoder foran hesten mens den sadles op, er derfor ikke 100% anbefalelsesværdig.

 

Løsning:

For både at give hesten fibre inden arbejde, men samtidigt sikre at hesten ikke får så stort et fald i blodvolumen, anbefaler vi hos Amequ by Dangro, at man tilbyder hesten et opblødt fibermåltid.

På denne måde har fibrene allerede suget en del væske til sig, og derved minimerer man at der bliver trukket væske mod hestens fordøjelseskanal. Det ekstra væskeindtag kan også være en fordel for hesten mens den arbejder, da heste ikke føler tørst på samme måde som mennesker. Den ekstra væske kan derfor komme hesten til gavn under arbejde.

Til dette formål anbefaler vi Amequ MetaMash, Amequ MetaFiber eller Amequ HayDelight, gerne med iblandet Amequ A-snack til heste med sensitiv maveslimhinde. Særligt Amequ MetaMash og A-snack kan være en fordel hvis man ønsker en meget hurtig opblødningstid.

Fordelen ved disse produkter er, at de har et lavt indhold af sukker og stivelse, men til gengæld et meget højt fiberindhold.

Fodrer man med for meget sukker og stivelse i timerne op til en præstation, vil hestens blodsukkerniveau stige markant. Har hesten en høj blodsukkerkoncentration ved påbegyndt arbejde, vil dens energibehov dækkes hovedsageligt af kulhydrater frem for fedtsyrer. Det er en ulempe fordi hesten dermed får tømt sine energidepoter hurtigere, når den udnytter kulhydrater til muskelarbejde, som i stedet kunne dækkes af fedtsyrer. Det giver en forøget risiko for ophobning af mælkesyre i hestens muskulatur, og chancen for at hesten hurtigt bliver træt forøges.

Sukker og stivelsesholdig fodring bør derfor udfodres senest 5 timer før konkurrencestart, så hestens blodsukkerniveau, på dette tidspunkt, igen vil være stabilt.

 

Skal jeg tage grovfoderet fra hesten?

Selvom store mængder grovfoder lige inden træning giver et fald i hestens blodvolumen, anbefaler vi ikke, at man fjerner grovfoderet helt fra hesten op til en præstation. Er hesten vandt til at have meget grovfoder til rådighed, vil den sjældent indtage for meget på få timer. Pas dog på med at give for store mængder de sidste par timer, og sørg for at den altid har rent og frisk drikkevand til rådighed sammen med grovfoderet.

 

 

Kilder:

https://thehorse.com/168300/should-my-horse-exercise-on-an-empty-stomach/

https://thehorse.com/14103/pre-exercise-feeding/

https://www.succeed-equine.com/succeed-blog/2017/01/30/myth-dont-feed-horses-riding/

https://ker.com/equinews/feeding-horses-exercise-what-feed-and-when/

https://ker.com/wp-content/uploads/Timing-and-Amount-of-Forage-and-Grain-Affects-Exercise-Response-in-Thoroughbred-Horses.pdf

https://thehorse.com/151414/when-to-feed-your-athlete/

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og var en fast del af Amequ’s foderrådgivning fra 2018-2024. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Fordøjelse
Hestens fordøjelse Dangro Nordic| 21. september 2020
Der bliver snakket om mange forskellige begreber indenfor fodring af heste. De…
Læs mere
Ride/ stævnehest
At konkurrere i 38 graders varme… Bianca Walton| 21. september 2020
Jeg drog i uge 30 afsted til Holland for at deltage i…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.