7 myter om elektrolytter
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste. Der er mange meninger om elektrolytter og tildelingen af dem. I dette blogindlæg vil jeg derfor komme ind på de forskellige myter omkring elektrolyttilskud.
Myte # 1 – Hesten har ikke behov for elektrolytter
Det har længe været holdningen, at en almindelig saltsliksten er nok til at dække hestens behov i det daglige. Nyere studier viser dog, at dette langtfra er tilfældet, da hesten ikke selv er i stand til at vurdere sit behov. Det anbefales i stedet at give hesten fodersalt i sine måltider, for at dække behovet til heste som ikke trænes.
(Kilde: Dr. David Marlin)
Myte # 2 – Det er nok at bruge almindeligt salt
Arbejder hesten kontinuerligt bør den tildeles elektrolytter.
Blot en liter sved indeholder 3,5 g natrium, 6 g klorid, 1,2 g kalium, 0,1 g kalcium og 0,05 g magnesium. I let træning producerer en 500 kg hest let 5 liter sved i køligt vejr, mens den i hård træning og varmt vejr sagtens kan producere 15 liter sved.
Hesten mister langt flere elektrolytter pr. liter sved sammenlignet med mennesker, og skyldes at hesten sveder isotonisk. Dette betyder, at hestens elektrolytkoncentration er den samme i sveden som i dens blod. Mennesker og mange andre varmblodede dyr sveder til gengæld hypotonisk, hvilket er tilfældet når elektrolytkoncentrationen i sveden er lavere end i blodet.
Myte # 3 – Der skal være sukker i for bedre optagelse
De vigtigste elektrolytter er natrium, kalium, magnesium, klorid og kalcium. Så kigger du efter en blanding med elektrolytter, bør du sikre dig, at den indeholder alle disse. En anden, ting som kan være værd at kigge på, er sukkerindholdet. Jo mere sukker produktet indeholder – jo højere bør udfodringsmængden være, da koncentrationen af elektrolytter dermed bliver lavere.
Det er ikke nødvendigt for optagelsen af elektrolytter, at der er tilsat sukker i tilskuddet. For heste i meget hårdt arbejde, kan lidt sukker dog hjælpe på genopfyldning af glykogendepoterne i hestens muskler efter træning eller konkurrence.
Myte # 4 – Elektrolyttilskud giver mavesår
Da elektrolytter er salte, kan disse i rå form genere hestens maveslimhinde. Derfor anbefales det at udfodre elektrolytter i hestens foder, gerne sammen med foder, der har et højt indhold af letfordøjelige fibre, som kan være med til at beskytte slimhinden.
Et studie på distanceheste har påvist udvikling af mavesår efter høj dosering af elektrolytter i pastaform, som sprøjtes direkte i munden på hesten.
Myte # 5 – Hesten kan ikke lagre elektrolytter i kroppen
Det er rigtigt, at hesten ikke kan lagre elektrolytter i kroppens celler. Men i hestens fordøjelseskanal kan den lagre elektrolytter. I stortarmen har hesten et stort fiberindhold, som holder på væske og elektrolytter. Dette indhold kan hesten tære på løbende, også under træning og konkurrence.
Myte # 6 – Elektrolytter skal kun tildeles efter træning
For maksimal optagelse bør elektrolyttilskud fordeles over alle hestens daglige måltider! Gives en stor andel elektrolytter på en fodring, stiger blodets koncentration markant, hvilket stimulerer hestens nyrer til at udskille elektrolytter, inden hesten har nået at optage nok i de vævsceller som har behov for dem.
Hesten kan ikke lagre elektrolytter i kroppen, og derfor anbefaler mange at tildele elektrolytter lige efter træning eller præstation, hvor den har svedt. Der kan dog være god fornuft i at fordele elektrolytter på alle hestens måltider for at give et mere jævnt optag og udligning af manglerne. Som nævnt ovenfor vil en høj koncentration af elektrolytter i hestens blod stimulerer en udskillelse via hestens nyrer.
Det er altså ikke kun efter en hård træning eller konkurrence, at hesten bør tildeles elektrolytter. Et studie har blandt andet påvist, at heste som blev tildelt elektrolytter en time inden træning, var 27% mere udholdende end de heste som ikke fik tildelt elektrolytter forinden.
Er hesten i træning bør elektrolytter tildeles hver dag, og ikke kun i forbindelse med undervisning eller konkurrence. Er hesten kommet i elektrolytunderskud kan det tage uger og op til måneder at genoprette igen.
Myte # 7 – Hesten skal kun have elektrolytter om sommeren
Elektrolytter bør tildeles året rundt og ikke kun i de varme sommermåneder. Om vinteren sveder hesten også, hvis den er i træning. Her oplever man bare ikke på samme måde, at hesten bliver våd af sved, fordi sveden løbende fordamper fra hestens hud og pels. Hesten mister også elektrolytter med udåndingsluften og afføringen.
Elektrolytter stimulerer hesten til at drikke mere vand, som er en fordel på varme sommerdage, men også om vinteren, når det er meget koldt og frost. Hesten skal selvfølgelig altid have friskt tempereret vand til rådighed.
Hvilket elektrolyttilskud skal jeg så vælge?
I Amequ sortimentet har vi to forskellige elektrolyttilskud. Amequ Electrolyte Pellets, som er et pelleteret tilskud med lakridssmag, og Amequ Elixir Electrolyte, som er et flydende elektrolyttilskud med æblesmag. Se i videoen hvad forskellen er på de to, og hvornår vi anbefaler de to produkter.
Kilder:
Rehrer, N.J.. Fluid and electrolyte balance in ultra-endurance sport. 2001. Journal of Sports Medicine.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11547892
Maughan, R.J., J.B. Leiper, S.M. Shirreffs. 1997. Factors influencing the restoration of fluid and electrolyte balance after exercise in the heat. British Journal of Sports Medicine.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9298549
Hej Ditte
Min hingst skal i træning og jeg skal pakke hans foder i portioner i poser, så træneren bare tager 1 pose til hvert måltid. Så let som muligt. Jeg pakker poser til 1 måned af gangen. Mit spørgsmål er så, kan jeg bruge Elixir, når der går op til 30 dage før den sidste foderpose bliver brugt? Eller skal jeg så vælge at bruge pillerne i stedet? 🙂
Det blandes bl.a. med Omega-3 Active Care …
Med venlig hilsen
Kimmie
Hej Kimmie,
Jeg er meget ked af det sene svar. Jeg har simpelthen overset din besked.
Elixir bør gives i foderes kort inden hesten spiser det. Så når der pakkes portionsposer, bør du bruge et tørt tilskud i stedet.
Spørgsmål!
Har en væddeløbshest som får daglig elektrolytter, er det en god ide og give den elektrolytter 1 time inden løbet ( selv om den måske ikke vil drikke vand før efter løbet)
Hej Liselotte,
I så fald er det bedre at tildele elektrolytter 4 timer inden løb, så du er mere sikker på at den også får drukket. Tildel evt. elektrolytterne i mash, så du er sikker på at den også får væske. Vores AfterWork Mash indeholder elektrolytter, og kan også bruges inden træning/løb.