Elektrolytter til heste – Hvornår og hvorfor

01. jun 2020

Elektrolytter er en betegnelse for mineraler i saltform, og hesten skal bruge disse salte for at opretholde sin væskebalance i kroppen. Hesten mister dagligt af disse salte gennem sved, urin, afføring og udåndingsluft.

 

Hvad gør elektrolytter?

Kort fortalt er elektrolytter vigtige for alle kroppens funktioner. Især hestens nervefunktion, fordøjelse og muskelfunktion.

Elektrolytterne stimulerer optagelsen af væske i hestens fordøjelseskanal, dette bevirker at lysten til at drikke, forøges og væskebalancen i hestens blod opretholdes. Kort fortalt hjælper elektrolytterne altså hesten til at være rehydreret. Hvis hestens saltbalance ikke er i orden, vil den kunne drikke og drikke, men stadigvæk være dehydreret. Er hesten i mangel på elektrolytter kan den også få en nedsat fordøjelse, da saltmangel nedsætter tarmfunktionen.

 

Mangel på elektrolytter kan komme til udtryk ved:

  • Nedsat præstation
  • Forringet restitution
  • Muskelproblemer
  • Reduceret svedproduktion
  • Øget risiko for brud på knogler
  • Nedsat appetit
  • Nedsat drikkelyst
  • Vægttab
  • Dårlig overlinje
  • Tør hud
  • Dehydrering
  • Indsunkne øjne
  • Reduceret gålyst
  • Forringet mælkeproduktion
  • Dårlig vækst og knogleudvikling
  • Oppustethed
  • Øget risiko for forstoppelse
  • Svage luftveje
  • Følsomt stofskifte
  • Hovedrysten

 

Hvornår er elektrolytter nødvendige

Det er sjældent at heste dør af dehydrering, men er hesten i væskeunderskud vil det gå ud over dens velbefindende og den vil få nedsat præstationsevne. Især heste som skal præstere i konkurrencer er udsatte. Disse heste har ofte en mere veludviklet muskelmasse end heste som lever livet på folden. Da muskler indeholder en større mængde væske end fedtvæv er konkurrencehesten derfor i større risiko for dehydrering, allerede inden den rammer opvarmningsbanen, sammenlignet med en hest som kun går på fold og ikke bliver trænet.

Hvis hesten arbejder hårdt, i varmt vejr, med høj luftfugtighed så stiger dens behov for vand med op til 300% af dens behov i vedligehold. Temperaturerne og hestens tendens til at svede, har altså en afgørende rolle når vi taler om hvornår hesten har behov for elektrolytter i foderet. En hest som arbejder hårdt i en time, vil ca. producere 10-12 liter sved. Du vil ikke se 10-12 liter sved fordelt på din hest når du er færdig med at ride. Sveden fordamper nemlig fra hestens hud løbende, og det er det som er med til at afkøle hesten mens den arbejder, så den ikke overophedes. Det er dog ikke kun i varmt vejr og ved hårdt arbejde at hesten sveder. I vintermånederne vil hesten også svede 5l væske ved en times let arbejde. Du kan som sagt ikke altid se at hesten sveder, da det meste fordamper med det samme.

Elektrolytter bør derfor også tildeles om vinteren til hesten i arbejde, forbruget vil dog typisk være højere om sommeren på grund af større svedudbrud.

 

Er slikstenen nok?

Det har længe været holdningen at en almindelig saltsliksten er nok til at dække hestens behov i det daglige. Nyere studier viser dog at dette langtfra er tilfældet, da hesten ikke selv er i stand til at vurdere sit behov. Det anbefales i stedet at give hesten fodersalt i sine måltider for at dække behovet for vedligehold. (Kilde: Dr. David Marlin)

Er hesten i arbejde kontinuerligt bør den dog tildeles elektrolytter.

Blot en liter sved indeholder 3,5g natrium, 6g klorid, 1,2g kalium, 0,1g kalcium og 0,05g magnesium. I let træning producerer en 500kg hest let 5 liter sved i køligt vejr, mens en 500kg hest i hård træning og varmt vejr kan producerer 15 liter sved.

Hesten mister langt flere elektrolytter per liter sved sammenlignet med mennesker. Dette skyldes at hesten sveder isotonisk. Dette betyder at hestens elektrolytkoncentration er den samme i sveden som i dens blod. Mennesker og mange andre varmblodede dyr sveder til gengæld hypotonisk. Dette er tilfældet når elektrolytkoncentrationen i sveden er lavere end i blodet.

 

Udfodring

Da elektrolytter er salte, kan disse i rå form genere hestens maveslimhinde. Derfor anbefales det at udfodre elektrolytter i hestens foder, gerne sammen med foder der har et højt indhold af letfordøjelige fibre, som kan være med til at beskytte slimhinden.

For maksimal optagelse bør elektrolyttilskud fordeles over alle hestens daglige måltider! Gives en stor andel elektrolytter på en fodring, stiger blodets koncentration markant, hvilket stimulerer hestens nyrer til at udskille elektrolytter inden hesten har nået at optage nok i de vævsceller som har behov for dem.

Det er altså ikke kun efter en hård træning eller konkurrence at hesten bør tildeles elektrolytter. Et studie har blandt andet påvist at heste som blev tildelt elektrolytter en time inden træning, var 27% mere udholdende end de heste som ikke fik tildelt elektrolytter.

Hesten kan ikke lagre elektrolytter i kroppen, og derfor anbefaler mange at tildele hestens elektrolytter lige efter træning eller præstation hvor den har svedt. Der kan dog være god fornuft i at fordele elektrolytter på alle hestens måltider, for at give et mere jævnt optag og udligning af manglerne. Som nævnt ovenfor vil en høj koncentration af elektrolytter i hestens blod, stimulerer en udskillelse via hestens nyrer.

Er hesten i træning bør elektrolytter tildeles hver dag, og ikke kun i forbindelse med undervisning eller konkurrence. Er hesten kommet i elektrolytunderskud kan det tage uger og op til måneder at genoprette igen.

Elektrolytter bør derfor også tildeles året rundt, og ikke kun i de varme sommermåneder. Om vinteren sveder hesten også, hvis den er i træning. Her oplever man bare ikke på samme måde at hesten bliver våd af sveden, fordi sveden løbende fordamper fra hestens hud og pels.

Hesten skal altid have adgang til frisk og rent drikkevand, især ved tildeling af elektrolytter, da disse øger væskeindtaget.

 

Overdosering

Overdosering med elektrolytter er meget sjælden. Det ses derimod langt oftere at hesten er i underskud af elektrolytter. Kommer man til at give sin hest for mange elektrolytter udskilles de ret hurtigt gennem urinen. Man bør dog altid følge vejledningen på den elektrolytblanding man vælger at benytte.

Tegn på overdosering:

  • Spisevægring
  • Øget tørst
  • Våd boksmadras
  • Løse hestepærer

Ifølge NRC normerne bør man maksimalt tildele 6% elektrolytter af det daglige indtag af foder (inklusiv grovfoder). Dette svarer til at en hest som dagligt indtager 9 kg grovfoder og 1 kg krybbefoder, skulle indtage 600g salte om dagen (inklusiv elektrolytter fra krybbe og grovfoder).

Dette er meget usandsynligt og ligger langt over de anbefalede doseringer for elektrolyttilskud. Man skal dog være opmærksom, hvis hesten har overdrevet forbrug af en sliksten.

 

Hvad skal en elektrolytblanding indeholde?

De vigtigste elektrolytter er Natrium, Kalium, Magnesium Klorid og kalcium. Så kigger du efter en blanding med elektrolytter bør du sikre dig at den indeholder alle disse. En anden ting som kan være værd at kigge på er sukkerindholdet. Jo mere sukker produktet indeholder jo højere bør udfodringsmængden være, da koncentrationen af elektrolytter dermed bliver lavere.

 

Amequ Electrolyte Pellets

Elektrolytterne i Amequ Electrolyte Pellets er indkapslet i en vegetabilsk fedtcoating, og frigøres derfor først til optagelse i hestens tyndtarm, hvor fedtcoatingen nedbrydes af tarmens enzymer.

Dette mindsker risikoen for irritationen af mavesækkens slimhinde ved tildeling af elektrolytsalte. Coatingen bevirker desuden at pillerne har en mindre saltet smag end traditionelle elektrolytter. Kombineret med udformningen i piller er det forholdsvist let at få hesten til at spise Amequ Electrolyte Pellets når de blandes i hestens øvrige foder. Kan med fordel fordeles på alle hestens daglige måltider.

Coatingen sikrer en langsommere frigivelse, og dermed et højere optag af elektrolytterne, da færre mineraler udskilles ved markant stigning i blodkoncentrationen.

Fordele:

  • Erstatter hestens tab af elektrolytter
  • Coatede mineraler for minimal irritation i fordøjelseskanalen
  • Tilsat lakridsrod
  • Understøtter hestens væskebalance
  • Understøtter hestens muskelrestitution og nervefunktion
  • Sukkerfri
Kommentarer
  1. Spændende artikel. Jeg har dog et spørgsmål. Hvis et mennesker får for mange salte, kan det føre til nyresten, hvis ikke væskeindtaget følger med. Kan dette også ske for heste ??

    1. Nyresten er langt mere sjældent blandt heste end mennesker. Ofte sker det hos vallaker og hingste frem for hopper, og hovedårsagen er ikke for meget salt, men derimod for meget calcium.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 01. juni 2020
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Sygdomme
11 tips til at undgå luftvejsproblemer Ditte Katrine Oksen| 01. juni 2020
Kommer hesten med et enkelt host, er der som regel ikke noget…
Læs mere
Tilskud
Lecitin til heste – Næring til hestens celler Ditte Katrine Oksen| 01. juni 2020
Som noget helt nyt i Danmark, kan man nu købe et rent…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.