Fedt forbedrer hestens adfærd

24. mar 2017

At hestens foder påvirker dens præstation og adfærd, tror jeg de fleste kan blive enige om. Men hvorfor fodringen kan have en stor indflydelse på hestens adfærd, er der måske ikke så mange der ved. Herunder kan du læse hvorfor de energikilder vi bruger i foderet kan være medvirkende til ændringer i hestens adfærd.

 

Forskellige energikilder

Hesten skal have energi for at fungere, men der er stor forskel på hvilken form for energi du tilfører hesten, og hvordan hestens krop reagerer på det. Energien i hestens foder kommer primært fra proteiner, kulhydrater og fedt, og alt efter energikilde reagerer hestens hormonniveauer på fodringen. Lige som reaktion på sukkerindtag varierer hos mennesker gør den også hos heste, så derfor er det forskelligt om hesten reagerer negativt på et foder højt på sukker og stivelse.

 

Kemisk ændring i hestens hjerne

Det menes, at et fald i mængden af stivelse i foderet er associeret med et fald i niveauet af stress hos hesten. Ændringer i hjernens kemi kan være forbindelsen mellem hestens indtag af kulhydrater og den efterfølgende adfærd. Kulhydrater er nemlig involveret i produktionen af serotonin, en hjerne-neurotransmitter, som fungerer som signalstof i reguleringen af bl.a. aktivitet, humør, appetit, søvn, indlæring og tarmenes bevægelser. Når serotonin niveauet kommer ud af balance, kan der ske en kemisk ændring i hjernen, hvor den begynder at udskille ekstra frygt-relaterede neurotransmittere, såsom adrenalin, og ikke så mange af de neurotransmittere, der er forbundet med afslapning. Det er kendt at et måltid der er højt på glucose/stivelse forøger hjernens serotonin, og nogle mener at det også er det der observeres ved hyperaktive børn der indtager for meget sukker. På tilsvarende måde er det muligt at en fodring høj på stivelse kan ændre adfærden hos ​​heste gennem ændringer i hjernens serotonin-aktivitet.

Selv om der er i virkeligheden, er meget lidt videnskabelig dokumentation, der viser at sukker-/ stivelsesindtag resulterer i adfærdsmæssige ændringer, vil mange hesteejere bevidne at deres heste, viser negative adfærdsmæssige reaktioner hvis de fodres med et foder højt på sukker/stivelse. Derfor vil de helst undgå at fodre med noget, der indeholder stivelsesholdige korn eller er sødet med f.eks. melasse.

 

Fedt tilfører mere end dobbelt så mange kalorier som kulhydrater eller protein

Men hvilke alternativer har man så hvis hesten har brug for flere kalorier, end den får fra græs og hø, for at have energi til huld og træning?

Fedt er en rigtig god mulighed – det tilfører mere end dobbelt så mange kalorier som kulhydrater eller protein, men ud over det har fedt også en beroligende effekt på hestens adfærd. Hesten kan føle sig dårlig tilpas ved en fodring der er overdrevet høj på sukker og stivelse, og mange fortæller også om heste der bliver påvirket af den pludselige stigning og efterfølgende fald i blodsukkeret fra en fodring høj på kulhydrater (sukker og stivelse).

Forskere på Virginia Polytechnic Institute* har bemærket, at heste fodret med et foder med højt fedtindhold er mindre reaktive på overraskende stimuli og havde lavere niveauer af ophidselse og angst end heste fodret med en mere traditionel kornbaseret kost. Hestene i deres eksperiment modtog 15% af de samlede kalorier fra fedt, hvilket er højt for de fleste heste. Undersøgelsen viser imidlertid, at fedt er værd at prøve, hvis du har en følsom hest, der let bliver ophidset/stresset under træning.

 

Hvilken type af fedt?

Alt fedt har det samme antal kalorier, uanset kilden. Men fra et sundhedsmæssigt synspunkt, er det bedst at styre fri af animalsk fedt, samt olier, der indeholder alt for meget omega 6 (som øger inflammation) i forhold til omega 3 fedtsyrer (som har en anti-inflammatorisk effekt).

Vores hørfrøpille LinOcrunch er et rigtig godt bud på en fedtkilde, som er høj på omega-3.

 

Hvordan starter du op på at fodre med LinOcrunch?

Hestene plejer at være ret vilde med smagen af LinOcrunch, men det tager flere uger for hestens celler at vænne sig til at metabolisere mere fedt. Start derfor gerne langsomt op, og lad mængden stige de første uger så hestens vænnes langsomt til at udnytte den nye energikilde.

 

Flere muligheder hvis du ønsker et foder lavt på sukker og stivelse men højt på fedt

Hos Amequ har vi stor fokus på fodring der tilfører stabil energi uden at give store udsving i hestens blodsukker. Hele vores Omega-3 serie er opbygget med fokus på energitilførsel fra fedt og fibre frem for store mængder stivelse.

Til heste i middel træning anbefaler vi: Omega-3 Struktur 100

Til heste i moderat træning anbefaler vi: Omega-3 Active Care

Til heste i hård træning anbefaler vi: Omega-3 Performance Care

 

 

*Holland, J.L., D.S. Kronfeld, and T.N. Meacham. 1996. Behavior of horses is affected by soy lecithin and corn oil in the diet. J. Anim. Sci. 74:1252-1255.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Ambassadører
Omega-3 Active Care – En hest i balance Josephine Emilia Nielsen| 24. marts 2017
Som rytter er hesten et meget vigtigt redskab. Derfor er det også…
Læs mere
Sally Lundquist - Lundquist Dressage
Stor fan af Omega-3 Performance Care! Sally Lundquist| 24. marts 2017
Så blev det tid til mit andet blogindlæg. Rigtig meget er sket…
Læs mere
Manglende huld
Risklid - en fantastisk råvare Ditte Katrine Oksen| 24. marts 2017
MaxiRice er et fremragende tilskud til heste som skal tage på, mangler…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.