Hvorfor giver vi hesten tilskud?
En debat jeg ofte støder på, på de sociale medier, omhandler tilskud til heste. Nogle hesteejere bruger religiøst tilskud af forskellig art i større mængder mens andre ingen tilskud bruger.
Jeg skal ikke gøre mig til herre over hvad der er rigtigt eller forkert, men jeg vil gerne dele mine synspunkter angående det at tildele hesten et koncentreret tilskud.
Hvis hesten er dækket ind med godt foder har den ikke brug for tilskud?
Denne påstand hører jeg ofte, men jeg er desværre ikke helt enig, kun til dels. Hestens krybbefoder udgør maks et par kg af dens daglige foderindtag. Størstedelen af hestens foder kommer fra græs og grovfoder som hø eller wrap.
Krybbefoderet vi giver hestene kan de altså ikke leve af alene, det har aldrig kunnet lade sig gøre, og det skal det jo sådan set heller ikke.
Vores krybbefoder indeholder den samme mængde af næringsstoffer året rundt, det har vi garanti for fra producenten. Men hvad med græsset og grovfoderet? Næringsindholdet i græsset ændrer sig henover sæsonen, og når man opbevarer høet falder indholdet af visse vitaminer med tiden. Det hø du giver hesten i oktober, har altså ikke nødvendigvis det samme næringsindhold som det de får i februar.
Jeg har for eksempel to hopper som hver får 1,8 kg Amequ Omega-3 Active Care om dagen. Det er deres krybbefoder. De har adgang til mere eller mindre græs året rundt og hø/wrap ad libitum. I vintermånederne spiser de op omkring de 15 kg grovfoder hver om dagen (de får tilbudt så meget de vil spise). I og med at næringsindholdet i størstedelen af deres foder er svingende, får mine heste altså ikke en ens fodring året rundt.
En løsning på dette udsving i næringsindhold kunne være at producenterne lavede årstids varianter af deres produkter – men tro mig, det ville blive en bekostelig affære. Løsningen er derfor blevet til de koncentrerede tilskud.
Har vores hest det samme foderbehov året rundt?
Mine heste har ikke. Deres behov svinger meget og påvirkes af ferier, restituering, hård træning, konkurrencer, transport, brunstcyklus, pelsskifte og meget mere. Det giver sig selv at min hest ikke har det samme behov når den holder en uges ferie på folden, som når jeg vælger at transportere den til blandt andet Stockholm for at ride 3 dages internationalt militarystævne.
Jeg har valgt at kompensere for forskellen i mine hestes behov gennem tilskud. En anden mulighed var at skifte foder hele tiden, men det ville være belastende på hestens tarmsystem.
Find balancen
Man skal selvfølgelig heller ikke fylde foderkrybben med diverse rene tilskud. Der skal være en balance i foderplanen. Giver man løs af tilskud uden omtanke kan de forskellige tilskud gå ind og forringe optagelsen af hinanden. Et eksempel er heste med zinkmangel, som ikke har positiv effekt af et rent zink tilskud. Dette skyldes ofte at forholdet mellem kobber og zink ikke er som det skal være, og hesten kan derfor ikke optage den manglende zink. Så når man skal give tilskud anbefaler jeg at man rådfører sig med kompetente foderkonsulenter og forhandlere.
Er du i øvrigt nysgerrig på hvorfor foder med tilsat jern kan give zinkmangel, så kan jeg anbefale dig at læse dette blogindlæg: FÅR DIN HEST FOR MEGET JERN?
Jeg går selv efter de tilskud med mindst fyldstof, og største renhed, altså dem hvor tildelingen er lavest. Ligesom jeg før har skrevet om priser på foder, så bør man se på hvor meget af tilskuddet hesten skal have om dagen, lige så vel som på prisen. Et billigt tilskud kan hurtigt blive dyrt i brug, hvis hesten skal have 3 gange så høj en dosering som et dyrere produkt.