Mineral mangel – Kisel spiller en rolle

18. maj 2021

Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i mangel på mineraler. I dag viser det sig via udvidede grovfoderanalyser, at indholdet af forskellige mineraler i græsset generelt er faldende.

Dette skyldes udpinte marker, manglende gødning og/eller omlægning samt ændrede vejrforhold.

Det kan være svært at vide, hvornår hesten får nok, for få eller for mange, og det gør det ikke lettere, at de forskellige mineraler er afhængige af hinanden, for at kunne optages i kroppen.

Kisel er et særdeles vigtigt mineral for både mennesker og dyr. Det udgør byggesten for en stor del af kroppens væv, og størstedelen af kroppens organer bør hele tiden indeholde en vis andel Kisel.

Med alderen falder kroppens optagelse af Kisel desværre, og visse medicinske præparater kan yderligere hæmme evnen til at optage Kisel.

 

Kisel og C-vitamin

Et eksempel på hvordan mineraler også er afhængige af vitaminer for at kunne fungere, er relationen mellem Kisel og C-vitamin, som begge indgår i produktionen af kollagen. Kisel hænger sammen med C-vitamin, da det enzym, der stimulerer produktionen af kollagen, indeholder C-vitamin. Hvis hesten ikke indtager nok C-vitamin stopper enzymet med at fungere. Men for at kunne producere kollagen, skal der også være Kisel til stede. Man får derfor ingen effekt af at tildele C-vitamin for at øge produktionen af kollagen, hvis der ikke samtidigt tildeles Kisel.

Kollagen er et protein, som er meget vigtigt for kroppen. Kollagen bruges som byggesten til brusk og knogler, og det er essentielt for kroppens bindevæv og hud.

 

Kisel og giftstoffer

Foruden produktionen af kollagen, spiller Kisel også en vigtig rolle i kroppens evne til at rense sig selv for giftstoffer. Pesticider som hesten får indtaget, kan have en negativ effekt på kroppen. Ukrudtsmidlet glyfosat har den kedelige virkning, at det kan binde de mineraler som hesten ellers skulle have gavn af. Dette bevirker at de essentielle mineraler som Mangan, Fosfor, Jern og Zink er ”fanget”, så hesten ikke længere kan udnytte dem.

Det kan derfor godt være, at din hest tildeles nok mineraler, men den har ikke muligheden for at udnytte dem tilstrækkeligt.

Ved at tilføje Kisel til hestens fodring har et studie påvist højere koncentration af mineraler i hestens blod, hvilket tyder på, at Kisel hjælper på hestens optag af mineraler.

 

Konklusion

Kisel er vigtigt i hestens fodring fordi:

  • Det er essentielt for stærke muskler, led, bindevæv og kollagenproduktion
  • Det er essentielt for hestens organer
  • Det kan øge optagelsen af vitaminer og mineraler

Undgå at hesten kommer i mangel på mineraler:

  • Giv Kisel i let optagelig (hydrolyseret) form
  • Suppler med magnesium, hvis hesten går på græs
  • Vær sikker på, at hesten er dækket ind med A, C og E-vitamin, hvis den ikke går på græs

 

Vil du gerne vide mere om Kisel? Så kan du læse vores andre blogindlæg: Kisel i forhold til heste som spiser sand og Kisel – hvilken form er bedst

Har du brug for vejledning omkring fodringen af din hest? Så bestil en gratis foderplan her https://dangro.com/bestil-foderplan/

Eller kontakt vores foderkonsulenter direkte via mail på foderplan@dangro.com

Du er også altid velkommen til at ringe på telefonnummer 30 34 24 11 eller 51 86 24 11.

 

 

Kilder:

Mineral balance in horses fed two supplemental silicon sources, April 2008 J Anim Physiol a Anim Nutr 92(2):173-81 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1439-0396.2007.00724.x

Carlisle EM. Silicon: a possible factor in bone calcification. Science 1970, 167:179-280.

The copper-iron chronicles: The story of an intimate relationship

Biometals March 2003, Volume 16, Issue 1, pp 9-40

Pesticide Fact Sheet Glyphosate (N-(phosphonomethyl)glycine en polyethoxylated tallowamine =PEG15 en PEG20 ) http://www.sierraclub.ca/national/programs/health-environment/pesticides/glyphosate-fact-sheet.shtml

Adsorption, Mobility, and Microbial Degradation of Glyphosate in the Soil. Paul Sprankle, W. F. Meggitt and Donald Penner Weed Science Vol. 23, No. 3 (May, 1975), pp. 229-234 Published by: Weed Science Society of America.

Domingo JL, Gómez M, Colomina MT. Oral silicon supplementation: an effective therapy for preventing oral aluminum absorption and retention in mammals. Nutr Rev. 2

Domingo JL, Gómez M, Colomina MT. Oral silicon supplementation: an effective therapy for preventing oral aluminum absorption and retention in mammals. Nutr Rev. 2011 Jan; 69(1):41-51

011 Jan; 69(1):41-51

Seaborn C, et al. Effects of germanium and silicon on bone mineralization. Biological Trace Element Res 1994, 42:151-164.

Seaborn C, et al. Silicon deprivation decreases collagen formation in wounds and bone, and ornithine transminase enzyme activity in liver. Biol Trace Elem Res 2002, 89(3):251-61.

Carlisle EM, Curran MJ. Effect of dietary silicon and aluminum on silicon and aluminum levels in rat brain. Alzheimer Dis Assoc Disord 1987, 1:83-89.

Loeper J, et al. The antiatheromatous action of silicon. Atherosclerosis 1979, 33:397-408.

Pennington JAT. Silicon in foods and diets. Food Addit Contam1991, 8:97-118.

Silicon and Bone Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658806/

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Vitaminer / mineraler
Vitaminer og mineraler Dangro Nordic| 18. maj 2021
Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
Hvilket vitamin og mineralprodukt skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
I Amequ sortimentet kan du vælge mellem to forskellige vitamin og mineral…
Læs mere
Næringsstoffer
Hvilken form for Kisel er bedst til hesten? Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
Kisel fås i mange forskellige tilskudsformer til heste, men det er ikke…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.