Hvorfor giver vi hestene mash?

11. feb 2020

Mash kan bruges på rigtig mange forskellige måder. Uanset hvilken grund der ligger bag tildelingen af mash sikrer man med Amequ Omega-3 UrteMash at hesten får tildelt fibre, omega-3 fedtsyrer samt væske. En stor fordel ved denne mash er, at den kan udfodres både opblødt i varmt vand, som de fleste andre, men også i koldt vand. Dette er super rart når man eksempelvis står på en stævneplads, og hverken har elkeddel eller strøm i nærheden.

For mig som meget ofte er på længere køreture med mine heste, til stævner, kurser og undervisning er det dejligt nemt at jeg kan medbringe mash, uden at jeg skal tænke på om der er en elkeddel på lokationen (ret sjældent ved militarystævner) eller have varmt vand med i en thermoflaske. Desuden kan man når man bruger koldt vand, også bruge mashen som en kølig forfriskning efter en hård præstation, hvad enten det er til træning eller konkurrence. Rigtigt mange bruger kun mash i vinterhalvåret hvor de giver det som et varmt måltid, men jeg bruger mindst lige så meget mash (hvis ikke mere) i sommerperioden. Dette skyldes at jeg ofte bruger mashen til at sikre hestenes velbefindende på de varme dage, samt at sørge for at de får nok væske.

En anden fordel som jeg syntes at Amequ Omega-3 UrteMash har sammenlignet med nogle andre mashprodukter, er at den er uden tilsatte vitaminer og mineraler. Dette er jeg rigtigt godt tilfreds med, da mine heste er dækket ind med disse gennem deres basisfodring, og det er ikke hver dag mine heste får mash. Der bliver derfor ikke lavet nogen ubalance i fodringen ved at give mashen. Det samme gælder for mashens indhold af sukker og stivelse, som ligger i den lave ende.

Jeg må indrømme at jeg ofte laver mashen meget mere tynd end anbefalet. Dette gør jeg hovedsageligt for at øge væskeindtaget, men også for at strække glæden hestene har ved måltidet længere. De elsker det virkelig, og selvom jeg laver det helt suppetyndt så slubrer de det i sig. Det har så også bevirket at jeg altid til stævner har et vådt håndklæde med som bruges til at tørre mulerne af for mash, for ikke at nævne mine hvide ridebukser og stævnejakken som også tit får et kys af en våd mashmule 🙂

Nedenfor har jeg listet de muligheder man kan udnytte ved brugen af mash:

  • Belønning
  • Skjule medicin
  • Øge væskeindtag
  • Køle en varm hest
  • Varme en kold hest
  • Fibertildeling
  • Omega-3 tildeling
  • Ved tyggeproblemer

På varme dage om sommeren giver jeg gerne hestene en mindre portion mash når de kommer ind fra fold. Så er de tanket op og klar til en eventuel aftentræning 🙂

Om vinteren hvor mindre heste spiser langt mere tørt grovfoder, som erstatning for saftigt græs, er jeg ligeledes meget opmærksom på deres væskeindtag. Vintersæsonen er højsæson for kolik og især forstoppelser. Her kan man ved tildeling af op-blødt mash hjælpe hesten til at få ekstra væske indenbords, således at risikoen for en forpakning af tørre strå forhåbentligt bliver mindre.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og var en fast del af Amequ’s foderrådgivning fra 2018-2024. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Foder udfordringer
Hvilken mash skal du vælge til din hest? Ditte Katrine Oksen| 11. februar 2020
Hos Amequ By Dangro har vi tre forskellige mashprodukter man kan vælge…
Læs mere
Tilskud
Amequ ELIXIR - flydende tilskudsprodukter Dangro Nordic| 11. februar 2020
Hos Amequ by Dangro finder du en serie af flydende tilskudsprodukter -…
Læs mere
Ride/ stævnehest
At konkurrere i 38 graders varme… Bianca Walton| 11. februar 2020
Jeg drog i uge 30 afsted til Holland for at deltage i…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.