At konkurrere i 38 graders varme…

11. sep 2019

Foto: Eventingphoto

 

Jeg drog i uge 30 afsted til Holland for at deltage i et internationalt military-stævne. Vejrudsigten lød på 38 grader næsten alle dage, bortset fra søndag hvor temperaturen var helt nede på 32 graders varme.

Det store spørgsmål i disse situationer er altid, hvordan skal vi holde vores heste hydreret og ikke mindst tilpas?

Mange heste har i forvejen tendens til at drikke meget lidt under stævner, men under vejrforhold som disse er det uhyre vigtigt at hesten ikke er dehydreret, hvilket kan fremprovokere varmestress og overophedning.

Min forberedelse til stævner som disse starter allerede flere dage før. Mine heste får dagligt mash, men i dagene op til stævner med vejrforhold som disse, øges vandmængden i mashen og jeg sørger for at min hest får rigeligt med elektrolytter. Fordelen ved Afterwork mash er, at mashen er tilsat elektrolytter, hvilket gør det super nemt og overskueligt at fodre med. Således vænner jeg langsomt min hest til at drikke mash med store mængder vand, hvilket er særligt fordelagtigt, når man kommer ned i varmen.

Under transporten drikker min hest aldrig særlig meget, og derfor giver jeg altid mash inden afgang. På de lange ture som denne er det særligt vigtigt at hesten har de bedste forudsætninger for at klare transporten og derfor sørger jeg altid for at hestens energidepoter er fyldt op inden afgang.  Folk undervurderer tit det faktum at transportere en hest, men hesten bruger faktisk meget energi på at holde balancen mv., og kan derfor let syre til. Derfor fodrer jeg igen med Afterwork mash ved ankomst, som ud over elektrolytter, også er tilsat MSM, som maksimerer restitution af led og muskler – herved understøttes let tilsyrede muskler til en hurtigere restitution.

Under ekstreme forhold som disse i Holland holder jeg meget øje med, hvor meget min hest drikker. Det tager flere uger for en hest, at tilpasse sig et temperaturskift på 15 grader, og derfor kræver det ekstra agtpågivenhed – både i forhold til vand, men også hestens temperatur.

Derfor noterer jeg hver dag, hvor meget min hest drikker og hvad dens temperatur er.

Hver dag starter således ud med afterwork mash med elektrolytter, samt et par håndfulde af hestens almindelige foder. Hver dag slutter ligeledes med afterwork mash. Grundet de ekstraordinære omstændigheder var samtlige discipliner flyttet til tidligt om morgenen, hvor temperaturen var lavest. Dette ændrede dog ikke på, at gradvist som temperaturen steg i løbet af dagen begyndte hestene at stå og svede i boksene. Når hesten sveder, så mister de nærringssalte (elektrolytter). Hvis disse ikke bliver erstattet, så vil hestens muskler i løbet af kort tids høj aktivtiet i varmen miste deres optimale arbejdsevne, hvilket kan ende i kramper, varmestress og skader.

Især op til og på selve terrændagen er det vigtigt at holde hesten hydreret. Heste sveder ved moderat/let arbejde i køligt vejr ca. 5 liter, men når både arbejdsbyrde og temperatur stiger, så kan hesten miste helt op til 20 liter i timen. Ligeledes vil hesten miste elektrolytter, hvormed præstationsevnen nedsættes. Heldigvis blev der inden terræn-dagen holdt et foredrag med en vanvittig dygtigt dyrlæge, der bl.a. havde været landsholdsdyrlæge for det belgiske landshold ved OL i Hong Kong, hvor de havde været udsat for lignende forhold. Han rådede os om overstående i forhold til fodring, samt gav os nogle super gode tricks til afkøling efter terræn. Her kan mash ligeledes hjælpe til at få hestens temperatur ned.

Således kunne jeg altså ved hjælp af afterwork mash og elektrolytter under hele stævnet sørge for at give min hest havde de mest optimale forhold at præstere under. Desuden er det et super enkelt og velfungerende produkt, som alle mine heste er helt vilde med!!

Foto: Tom Digiart
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bianca Walton
Bianca er militaryrytter på internationalt niveau. Hun har i baggagen hentet erfaring fra hele 4 Europamesterskaber, er blevet Danmarksmester 3 gange og nordisk mester en gang. Hun har derudover hentet flere holdmedaljer hjem ved deltagelse i NM på det danske landshold. Bianca har desuden en forkærlighed for dressuren, hvor hun har deltaget i 3 Danmarksmesterskaber og flere ECCO Cups. Til dagligt studerer Bianca Jura, ved Århus Universitet, mens al hendes fritid går på at rejse rundt i Europa med hendes militaryhest, og på træning af hendes unge dressurhest.
Relaterede blogindlæg
Fodermidler
Hvorfor giver vi hestene mash? Ditte Katrine Oksen| 11. september 2019
Mash kan bruges på rigtig mange forskellige måder. Uanset hvilken grund der…
Læs mere
Fagligt
Elektrolytter til heste – Hvornår og hvorfor Ditte Katrine Oksen| 11. september 2019
Elektrolytter er en betegnelse for mineraler i saltform, og hesten skal bruge…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 11. september 2019
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.