11 tips til at undgå luftvejsproblemer

18. maj 2021

Kommer hesten med et enkelt host, er der som regel ikke noget at være bekymret for. Vi andre rømmer også halsen en gang i mellem, men oplever man, at hesten hoster kontinuerligt, bør man være opmærksom.

 

Hoste bør tages alvorligt

Hvis du har en hest, som hoster, bør du altid kontrollere følgende:

  • Har hesten feber?
  • Kommer der snot ud af næsen?
  • Spiser den mindre?
  • Virker den mat og energiforladt?

De ovenstående punkter er tegn på infektion med virus eller bakterier, og kan du svare ja til en eller flere af punkterne, bør du tilkalde dyrlægen!

 

Allergi

Hvis din hest er den eneste i stalden som hoster, og hvis den ikke viser nogen af de ovenstående symptomer, så kan allergi være årsagen til, at den hoster.

Støv indeholder ofte muk- og svampesporer, samt toksiner som kan irritere hestens luftveje og føre til en inflammation. Dette kan medføre ophobning af slim i hestens luftveje, som den ikke kan hoste op, luftvejene kan forsnævres og vævet kan blive stift.

I en dårligt ventileret stald kan ammoniak skabe de samme irritationer i hestens luftveje som en allergi.

Hoster din hest, når du sadler den op efter et par timer på stald – men ikke hvis du henter den på folden, så er det et tegn på en allergisk reaktion fra et dårligt staldmiljø, støvet strøelse eller grovfoder.

En allergi kan resultere i kroniske luftvejslidelser såsom astma, hvilket kan medføre permanente skader på hestens lunger. Du bør derfor altid tage tegn på allergi seriøst, og kontakte din dyrlæge ved symptomer.

 

Astma

Følgende symptomer kan være tegn på at din hest har astma:

  • Hesten bruger sin mavemuskulatur tydeligt, til at trække vejret i hviletilstand.
  • Hesten trækker vejret mere end 14 gange i minuttet i hviletilstand.
  • Udspilede næsebor ved vejrtrækning i hviletilstand.
  • Du kan høre en hvæsende lyd når hesten trækker vejret.

Mistænker du at din hest har astma, bør du altid kontakte dyrlægen. Dyrlægen vil højst sandsynligt give hesten en medicinsk behandling. Men der er også en række tiltag du selv kan indføre for at mindske hestens gener og understøtte dyrlægens behandling.

 

Hvad kan DU gøre for at hjælpe din hest?

  1. Ring til dyrlægen
    Viser hesten symptomer på sygdom skal dyrlægen altid kontaktes.
  2. Undersøg hvornår hesten hoster
    Er det efter ophold i stalden, på folden, ridebanen eller efter indtag af grovfoder?
  3. Ventiler stalden
    Sørg for at hesten ikke får træk, men giv den frisk luft, og sørg for at hele stalden ventileres (luftes ud) for støv og ammoniak, mens hestene er på fold.
  4. Lad hesten være udendørs så meget som muligt
    Heste med luftvejsproblemer har ofte gavn af at gå i løsdrift, eller som minimum have et åbent staldvindue. Placeringen af hesten i stalden kan også overvejes, så den står nær porten, i stedet for bagerst i stalden.
  5. Understøt hestens immunforsvar
    Et sundt immunforsvar er det bedste forsvar mod luftvejsinfektioner. Sørg for at hesten får nok motion, er dækket ind med vitaminer og mineraler, og får foder/grovfoder af god kvalitet.
  6. Giv grovfoder af god kvalitet
    Her tænkes ikke kun på kvaliteten af næringsindholdet, men i høj grad på den hygiejniske kvalitet. Heste bør ikke tildeles støvet grovfoder eller grovfoder som indeholder svampesporer. Svampesporer kan ikke altid ses eller lugtes, men det er muligt at få lavet en hygiejnisk analyse af sit grovfoder.
  7. Brug støvfri strøelse
    Sørg for at hestens madras i boks eller løsdrift ikke støver. Tænk på at hesten skal kunne ligge og sove i strøelsen, hvor hestens luftindtag (næsebor) ofte ligger i selve strøelsen. Vær opmærksom på både støv og ammoniak. Husk at naboboksen også kan give støvgener!
  8. Ingen staldarbejde mens hesten er i stalden
    Lad ikke din hest stå i stalden mens der fejes, muges, gives strøelse el.lign. Staldarbejde forøger luftens indhold af støv og ammoniakpartikler.
  9. Strigl væk fra andre heste
    Pas på hvis du strigler en hest, som er meget beskidt. Det kan give meget støv i luften, og påvirke luftmiljøet i stalden. Strigl gerne udendørs, eller tæt på portåbninger.
  10. Træn ikke i støvede forhold
    Ridebanen og ridehusets bundmateriale kan også være til stor gene for hestens luftveje hvis den støver. Vand bunden efter behov, eller rid lige efter duggen er faldet/det har regnet.
  11. Overbelast aldrig en hest der hoster
    Hvis din hest hoster, bør du spørge dyrlægen, hvordan den må trænes. Nogle heste kan have godt af at blive skridtet let, men du bør aldrig forlange hårdt arbejde af en hest med luftvejsproblemer.
Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Omega-3
Er din hest i underskud af Omega-3? Dangro Nordic| 18. maj 2021
Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6…
Læs mere
Næringsstoffer
E-vitamin – et uundværligt næringsstof til heste Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
E-vitamin er essentielt for hesten, fordi den ikke selv kan producere det…
Læs mere
Fagligt
Hvad er cannabinoider og hvad gør de for min hest? Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2021
Du har sikkert hørt om cannabinoider fra cannabisplanter, men vidste du at…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.