Chia – et gavnligt lille frø – også til heste

04. jan 2018

Chiafrø er et produkt som kan bruges til rigtigt mange formål i hestens fodring. De indeholder en høj andel fibre, aminosyrer og har en god sammensætning af omega-3 fedtsyrer.

Grunden til at chiafrøene er så gode til at fremme en god tarmfunktion hos hesten, er det høje fiberindhold, samt en vandarbsorberende effekt. Når frøene bliver blandet med væske danner de en gel, der lige som loppefrøskaller kan trække sand med sig.

Denne gel der dannes rundt om frøet har også en anden funktion. Den danner nemlig en barriere mellem kulhydrater og de enzymer der nedbryder kulhydraterne. Dette betyder ikke at kulhydraterne ikke bliver nedbrudt og omsat, men derimod at omdannelsen af kulhydrater til sukker bliver langsommere, og hesten får dermed et mere jævnt blodsukkerniveau. Dette er endvidere med til at fremme hestens restitution, da der dannes mindre mælkesyre i musklerne.

Med hensyn til optagelsen af omega-3 fedtsyrerne er der ingen problemer med skallen på frøene, som let nedbrydes i hestens fordøjelseskanal. Dette kan derimod være et problem med den hårdere skal på hørfrø, som derfor skal bearbejdes inden udfodring for optimalt udbytte.

Ud over omega-3 fedtsyrer indeholder chiafrøene også proteiner som er vigtige byggesten til kroppens vedligehold, og muskelopbygning.

Chiafrø har en anti-inflamatorisk effekt der kan mindske smerte, og være med til at vedligeholde hestens sener.

Man kan godt finde andre produkter som kan det samme som chiafrøene, men grunden til at jeg er så begejstret for netop disse frø er, at de er helt naturlige, og kan så mange forskellige ting. De naturlige frø har heller ingen grim kemisk lugt, og jeg har derfor ingen problemer med at få hestene til at spise dem.

I og med at der ikke er noget fyldstof i Amequ Chiafrø, altså kun rene frø, så er doseringen også dejlig lav. En hest skal have ca 10g chiafrø per 100kg hest om dagen. Det er dejligt let at forholde sig til.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Omega-3
Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement? Dangro Nordic| 04. januar 2018
En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage…
Læs mere
Omega-3
Er din hest i underskud af Omega-3? Dangro Nordic| 04. januar 2018
Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6…
Læs mere
Avl
Omega-3 fedtsyrer gavner hoppe og føl Dangro Nordic| 04. januar 2018
Omega-3 menes at have positiv effekt på:
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.