Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement?

27. jan 2017

En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage nok omega-3 via græsset til at opretholde et sundt helbred. Med hvad så hvis hesten ikke får nok græs/omega-3?

 

Essentielle fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er essentielle. Essentiel betyder at fedtsyrerne ikke kan produceres i hestens krop, og derfor skal indgå i foderet. Hvis hesten mangler omega-3, kan den opleve problemer med immunfunktion, hormonregulering, hud- hov- og ledproblemer samt generel utilpashed. Det er sjældent at der ses en decideret mangel, men vi ser meget ofte en ubalance mellem omega-3 og omega-6, der er skabt af en overfodring med råvarer der er høje på omega-6. At der er balance imellem omega-3 og omega-6 er meget vigtig, da for meget omega-6 kan fremkalde en inflammatorisk respons hvorimod omega-3 på den anden side, reducerer inflammationer.

 

Omega-3 indhold i græs og hø

Fedtindholdet i græs varierer efter årstid, sorter og vejrforhold, men i gennemsnit indeholder græs 2-4% fedt. Af dette fedt er forholdet mellem omega-3 og omega-6 ca. 3:1/4:1. Når græsset laves til hø, vil fedtsyrerne begynde at oxidere. Jo længere tid høet opbevares jo mindre fedtsyreindhold. – Det er her det bliver vigtigt med et tilskud.

 

Hvad er det ideelle forhold mellem omega-3 og omega-6?

Forskere har endnu ikke udpeget det ideelle forhold mellem omega-3 og omega-6 til heste. Det er imidlertid fornuftigt at stræbe efter forholdet der naturligt forekommer i græs: 3:1/4:1 omega-3/omega-6. Der er heller ingen undersøgelser med heste, der angiver de nøjagtige krav til mængderne af omega-3 og omega-6. Men hvis vi igen sammenligner med græs, og antager at en hest på 500 kg spiser 22 kg, vil den indtage ca. 100 gram omega-3 og 25 gram omega-6. Om denne mængde er den optimale for heste, er endnu ukendt. Faktisk kan denne mængde være svær opnå via tilskud. LinOcrunch som er et tilskud meget højt på omega-3, indeholder 118 gr omega-3 pr. kg, og en hest på 500 kg må max få 750 gr af dette tilskud om dagen. Ved max supplering får hesten således 88,50 gr. omega-3. Nogle essentielle fedtsyrer forbliver i høet, men mængden afhænger meget af varigheden af oplagringen, så måske vil hesten også få lidt omega-3 fra høet.

 

Hvor meget omega-3 tilskud skal jeg give?

Mængden af tilskud afhænger af både den øvrige fodring samt hestens huld. Hvis hesten ikke går på græs og du fodrer med et krybbefoder der er højt på omega-6 – f.eks. fra majs, soja, korn eller risklid, må du tildele mere omega-3 for at opnå den rette balance imellem fedtsyrerne.

Hvis hesten er overvægtig, er du også nødt til at tilpasse mængden, så den ikke tager på.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Omega-3
Er din hest i underskud af Omega-3? Dangro Nordic| 27. januar 2017
Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6…
Læs mere
Omega-3
Hvilket Omega-3 tilskud skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 27. januar 2017
I serien af Amequ produkter er der i langt de fleste produkter…
Læs mere
Omega-3
MetaOmega3 – højkoncentreret tilskud af omega-3 fedtsyrer Ditte Katrine Oksen| 27. januar 2017
Omega-3 fedtsyrer kaldes essentielle, fordi hestene skal have dem tilført via foderet,…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.