En gammel krage skal være mor

01. sep 2017

Min gamle konkurrencehest Helle, blev i maj scannet drægtig. 19 år gammel, ikke haft føl siden hun var 4 år, og så kom hun i fol i første forsøg! Endda ved en hingst som utroligt få hopper er scannet drægtig med i år. Jeg føler mig simpelthen så heldig.

Jeg er dog slet ikke i tvivl om at held ikke har gjort det alene. Jeg har en fantastisk dygtig dyrlæge som har stået for alt i forbindelse med insemineringen.

Jeg ved også at min hoppe har haft de bedst tænkelige forudsætninger for at komme i fol gennem sin fodring.

Helle har siden hun var 14 varet aktiv i militarysporten, og debuterede som 17 årig i international CIC** ved de nordiske mesterskaber. Lige indtil sin ifoling blev Helle fodret med Amequ Omega-3 Performance. Særligt dette foders indhold af omega-3 fedtsyrer er jeg overbevist om har haft en positiv effekt på hendes ifoling.

Omega-3 fedtsyrerne menes at have en positiv effekt på hoppens hormonkoncentrationer, infektionstal i børen, follikelvæksten og embryokvaliteten.

Foruden alle de andre gavnlige effekter hesten har af omega-3, er disse væsentlige for at min hest kunne komme i fol.

Helle fodres nu med Amequ Omega-3 Active Care, da hun ikke længere har brug for det høje energiindhold der er i Performance. Når vi når længere hen i drægtighedsperioden er det planen at skifte til Amequ Omega-3 Junior. Dette foder er specielt udviklet til den drægtige hoppe, og føllet kan med fordel spise af det så snart det er klar til krybbefoder. Det vil også blive dette foder som føllet skal have ved fravænning og indtil det skal starte sin uddannelse som ridehest.

I og med at Helle er en ældre dame, ser jeg det som vigtigt at jeg holder hende motioneret under hendes drægtighed. Det er ikke konkurrencetræning vi udøver længere, men en masse hyggelige ture og let gymnastiserende dressur. Det er vigtigt for mig at hendes rygmuskulatur holdes oppe, og hun rides derfor meget lang og dyb fortil. Oftest rider jeg hende nu uden sadel, da det er meget hyggeligt, og det er lidt som om, at det har en dejlig afslappende effekt på hende.

Man kunne muligvis sagtens stadig ride mindre kokurrencer på hende lidt endnu, men det har jeg valgt fra. Det skyldes at Helle har en meget høj fuldblodsandel, og et meget højt stressniveau. Hun tænder voldsomt på at komme i byen, eller at springe. Så simpelthen for at give hendes drægtighed de allerbedste betingelser holder vi os hjemme, med hygge og gymnastik.

Helle har haft sin storhedstid, og hun har givet mig alverdens fantastiske oplevelser. Hverken Helle eller jeg havde i starten af 2012 afprøvet military før. Vi startede ud i det sammen, blev dygtige sammen, og rejste så hele Danmark rundt til stævner, mesterskaber og eventyr. Store internationale stævner i Tyskland og Sverige er også blevet flittigt besøgt.

Den hest har givet mig mere end jeg nogensinde har kunnet drømme om. Nu venter en ny fantastisk gave på mig næste år, hvor Helle leverer mig mit allerførste føl.

Den allerstørste drøm jeg har nu, er i fremtiden at kunne ride rundt på netop det afkom efter den hest, som gav mig alt.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Avl
Omega-3 fedtsyrer gavner hoppe og føl Dangro Nordic| 01. september 2017
Omega-3 menes at have positiv effekt på:
Læs mere
Maria Pejtersen - Stald Nordic
Avl #2 – Reproduktion hoppen Maria Pejtersen| 01. september 2017
Forår er lig med runde hoppemaver og føltid. Men processen inden man…
Læs mere
Avl
E-vitamin til avlshingste & avlshopper Ditte Katrine Oksen| 01. september 2017
Når man har avlshopper eller hingste, ligger fokus ofte på hestens fertilitet…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.