
Avl #2 – Reproduktion hoppen
Forår er lig med runde hoppemaver og føltid.
Men processen inden man når dertil, tager ca. 10 måneder og den 11. og sidste måned er tung og lang – både for hoppeejer, men især for hoppen.
En hoppe er drægtig i (gennemsnitligt) 336 dage, dvs 48 uger eller ca. 11 måneder. Hvilket kan varierer fra typen/racen af hesten, om det er en førstegangshoppe eller hvad tid på året hoppen er bedækket.
Valg af hingst
Det kan være en spændende, men udfordrende opgave at finde den rette hingst til sin hoppe.
Dels skal man se på, hvorfor man vil trække et føl på hoppe. Dels kan man se på afstamning, forbedring af hoppens svagheder, farvegenetik osv osv.
Hvornår skal man ifole

Nogen vælger at ifole hoppen tidligt på året, så hoppen foler allerede i februar eller marts. Det kan der være både fordele og ulemper ved.
Vejret kan selvfølgelig være en udfordring ift. at få luftet hoppen og føllet udendørs, da sne, regn og blæst bestemt ikke er optimale forhold for et føl.
Men hvis man ser længere ud i fremtiden og satser på at føllet skal stilles til kåring, så er det jo en fordel at det er længere i sin udvikling, end hvis det var født 3-4 måneder senere.
Når valget af hingst er taget, så bliver hoppen enten bedækket eller insemineret og herefter scannes hoppen typisk på 15-17. dagen efter bedækningen, for at tjekke om der er “gevinst”.
Er der det, så starter den såkaldte ‘søde ventetid’.
Management af mine avlshopper
Jeg har selv 2 avlshopper til rådighed i år og forventer derfor 2 sunde og raske føl. Det er mit første år som fjordhesteavler og jeg har været heldig, at kunne låne de 2 dejlige hopper og trække et føl på dem – begge ifolet med Tårnhøjs Konrad.

Gliblings Jaffa har jeg klargjort og stillet til hoppekåring, hvor hun gik på fløjen for 5 års og ældre hopper, så det bliver et afkom jeg især glæder mig til at følge.
I mit manegement af avlshopperne, sætter jeg store krav til både krybbefoder og stråfoder. Jeg har mine avlshopper i løsdrift, hvor de får wrap af god kvalitet ad lib. De går i et vandresystem, hvor deres naturlige bevægelsesmønster aktiveres.
De har “aktiviteter” i hvert hjørne af folden. – Stråfoderstation i et hjørne. Læskur i modsatte hjørne og automatisk vandig i det andet modsatte hjørne og så har de kløpæle i det sidste hjørne.
Nu er jeg indehaver af en ret nøjsom race, men det betyder hverken at jeg vil gå på kompromis med kvaliteten af krybbefoder eller at de kan undvære det.
Jeg har løbende fået lagt foderplaner til dem gennem drægtigheden, så jeg er sikker på at de er dækket ind, både kaloriemæssigt, men især med vitaminer og mineraler.
Her får hopperne Omega-3 Kraftur, BasicVit og MetaOmega3 – det gælder både hopper der er ifolet og de hopper der skal ifoles i år.
Jeg er særligt glad for den nye MetaOmega, da de biologisk aktive omega-3 fedtsyrer kan have en positiv effekt på følgende:
- Hoppens hormonkoncentrationer.
- Den inflammatoriske respons efter inseminering med frossen sæd.
- Den follikulære vækst (follikel er et andet ord for æg).
- Embryokvaliteten. (fosterets tidlige udviklingsstadie)
- Kolostrumkvaliteten (råmælken)
- Hoppens mælk generelt – det menes bl.a. at give føllene en stærkere immunstatus end føl der ikke har fået omega-3 via mælken.
- Hukommelse og kognition hos ungheste som har diet hos hopper suppleret med omega-3.
- Knoglemetabolismen hos føl af hopper som er fodret med omega-3 under drægtigheden.
Og hvem vil ikke gerne give både hoppe og føl en god start på livet 🙂
Tilbage til den ‘søde ventetid’…
Ca. en måned før forventet foling, der tager jeg hoppen på boks og sætter overvågning på.

Hoppen skal i egen boks en måneds tid før, for at kunne danne de nødvendige antistoffer mod smitteveje, som overføres med modermælken til føllet.
Herfra er der kun at:
- tælle dage
- tage (mange) billeder af mave og yver – for ja, det gør man altså 😉
- have en smule stress over, om hoppen finder på at fole om natten, når man selv er 40 km væk på en natvagt nattevagt… men ligegodt hjælper det! – Føllet kommer på sin fødselsdag.
Inden folingen søger jeg også for, at have en jodopløsning klar (til desinficering af navlen) og en klyx (afføringsmiddel til indførsel i endetarmen), der kan hjælpe føllet til at komme af med den første og seje afføring.
I skrivende stund har mine hopper hhv. 8 og 39 dage til termin.
Følbilledespam følger forhåbentlig snarest 🙂




