Foderskift – sådan gør du

02. mar 2019

Når jeg laver foderplaner, får jeg ofte en tilbagemelding fra hesteejerne, omhandlende hvordan de bedst muligt foretager et foderskift.

Et foderskift bør som minimum tage en uge at gennemgå, og meget gerne længere. Hos Amequ by Dangro anbefaler vi at man bruger minimum 3 uger på at tilvænne hesten til nyt krybbefoder. Fra man har skiftet 100% over til et nyt foder kan der gå yderligere uger før hestens fordøjelseskanal har tilpasset sig optagelsen og omsætningen af eventuelt nye næringsstoffer.

Jeg anbefaler at man starter med at tildele ¼ af det nye foder sammen med ¾ af det gamle. Herefter går man over til at give ½ ration af hvert produkt. Dernæst gives der ¼ af det gamle foder og ¾ af det nye. Til sidst benyttes der gamle foder ikke længere og hesten får nu kun det nye produkt, som den er fuldt tilvænnet.

Risikoen ved at lave et brat foderskifte er at hesten får fordøjelsesproblemer og i værste fald udvikler kolik. Man kan også risikere at hesten ikke vil spise det nye produkt, da det smager meget anderledes end det den er vandt til. Dette kan ofte undgås ved at lave en langsom tilvænning.

Det er ikke kun skift fra et produkt til et andet der bør ske gradvist. Øgning eller reducering af den mængde foder hesten får af et givent produkt bør også ske langsomt og ikke forceres. Selvom man måske står med en undervægtig hest, er det vigtigt at en øgning i foderindtaget sker langsomt, således at hestens fordøjelseskanal kan nå at tilpasse sig, og foderet ikke bare passere ufordøjet igennem systemet. Det samme gælder ved overvægtige heste som skal reduceres i fodermængde.

Skulle det ske, at du er løbet helt tør for foder, og det ikke er muligt at skaffe den samme variant igen (hvis butikken for eksempel også er løbet tør), så bør du finde et produkt som matcher det gamle så meget som muligt. Det er her en god idé at søge blandt produktvarianterne af det samme mærke, da disse ofte indeholder mange af de samme ingredienser, som hesten er vant til. Når du på denne måde skal introducere en hest til et nyt foder, uden af have et gammelt at blande med, bør du stadig undgå at starte med at give fuld dosis. Her bør du starte de første to dage med at tildele ¼ foder, de næste to dage med halv ration – dag 5 og 6 med ¾ ration, og til sidst giver du fuld dosis. Denne tilvænningsfase bevirker selvfølgelig at hesten ikke er fuldt dækket ind. Her bør du derfor supplere med et vitamin og mineralprodukt, og øge mængden af dens grovfodertildeling.

 

Grovfoder

Det er ikke kun ændringer i hestens kraftfoder som bør tilvænnes gradvist. Hestens grovfoder udgør langt den største fødekilde for hesten, og ændringer i grovfoderets sammensætning kan lave store ubalancer i hestens stortarm, hvor mikroorganismerne nedbryder fibrene så de kan optages gennem tarmvæggen. Så skal man skifte fra for eksempel hø til wrap, eller omvendt, bør dette lige så vel som ved kraftfoder ske gradvist, og over tid. Man bør derfor være ude i god tid, således at man ikke først skal til at starte på en ny type grovfoder, når der ikke er mere tilbage af det gamle. Skrift fra en leverandør af hø eller wrap til en anden kan også betegnes som et foderskift, da der kan være store næringsmæssige forskelle på grovfoder fra forskellige marker, slet og landsdele.

Et andet stort foderskifte som ofte kan give problemer, er skiftet fra hø/wrap til forårsgræs. Dette har derfor fået sit helt eget blogindlæg som du kan læse her: https://dangro.com/fra-vinterfodring-til-graes/

 

Tilskud

Har man en hest med sensitiv fordøjelse – anbefaler vi at supplere med Amequ Balancer eller Amequ Balancer Pellets under foderskiftet. Disse produkter holder hestens mave i balance, understøtter fordøjelen og øger optaget af næringsstoffer.

Du kan læse mere om Balancer produkterne her.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Tilskud
Amequ Balancer Pellets Dangro Nordic| 02. marts 2019
- Når forskning og effekt går hånd i hånd
Læs mere
Urter
Amequ Elixir Digestion - urter til hestens fordøjelse Ditte Katrine Oksen| 02. marts 2019
Når det kommer til fodring af heste, er fordøjelsen noget af det…
Læs mere
Fordøjelse
Hestens fordøjelse Dangro Nordic| 02. marts 2019
Der bliver snakket om mange forskellige begreber indenfor fodring af heste. De…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.