Fodring af heste med HØJT stofskifte

26. maj 2020

”Hardkeeper” Er et udtryk for den type hest der kan være svær at holde huld på. Denne hest kan give de fleste hesteejere grå hår og tomme lommer. Modsat easy keeperen, der lever for at spise, og som kan suge enhver næring ud af en gulerod på 2 meters afstand, så spiser hardkeeperen for at overleve.

Vi kender det godt. Når jeg ser ud over min lille flok af heste, så har jeg 4 easykeepers og 2 hardkeepers. De 4 nøjsomme er sjovt nok dem der konstant står med mulen enten i græsset eller høbaren, mens de to hardkeepers har travlt med enten at ødelægge hinandens grimer, løbe om kap eller funderer over en lastbil der kører forbi på vejen 1 km ude i horisonten. De nøjsomme har slet ikke registreret lastbilen… De SPISER!

Hardkeeperen tager sig ofte god tid om at spise både grov- og krybbefoder, måske med en indlagt pause eller to. Den har ofte et højt stressniveau og stofskifte, og det er samtidigt ofte denne type hest, som ejeren forventer en del af arbejdsmæssigt. Den arbejder en del, bliver udsat for stress i forbindelse med transport, træning og konkurrence, og så bruger den selvfølgelig også gerne sin foldtid på at indlægge ekstra sprint træning, med indlagte gymnastiske øvelser.

Der er ingen tvivl om at hardkeeperen forbrænder en hel del kalorier om dagen, og den har derfor et stort behov for tildeling heraf.

 

Grovfoder

Når man har en hest som har svært ved at holde huld, bør man som det første se på om den tildeles nok grovfoder. Generelt bør hesten tildeles grovfoder ad libitum hvis ikke den bliver overvægtig af det. Det vil sige, at din hardkeeper aldrig bør stå uden adgang til godt grovfoder eller græs. Dette gælder også de sidste timer af natten inden der fodres til morgen, i traileren, på folden og i boksen. Hertil skal den selvfølgelig også altid have fri adgang til frisk drikkevand.

Mange undervurderer hvor meget af hestens daglige kalorietildeling der kommer fra grovfoderet. Kan en undervægtig hest derfor spise mere grovfoder end den tilbydes, er det klart en fordel at starte her, ved at tilbyde den mere.

Hesten bør som MINIMUM indtage 1,5kg tørstof grovfoder per 100kg hest dagligt. Men hvad gør man, når hesten så kun gider at spise ¾ af sit grovfoder?

Hvis hesten ikke vil spise nok grovfoder kan det være fordi dens hø eller wrap er af for dårlig hygiejnisk kvalitet. Er dette tilfældet bør grovfoderet skiftes ud.

Derudover er der en række tiltag man kan gøre for at opfordre hesten til at øge sit fiberindtag:

  • Vælg krybbefoder med højt fiberindhold
  • Tilbyd hesten en ekstra krybbe i boksen (f.eks. en transportkrybbe) med snittet GrassO3
  • Giv hesten opblødt Metafiber eller roepiller

Selvom hesten tilbydes grovfoder ad libitum, således at der altid ligger lidt tilbage, kan det være en god idé at veje hvor meget hesten får tildelt, og så modregne hvad der ligger tilbage. På denne måde får man et reelt billede af hvor meget den indtager.

Det er altid en fordel at få lavet en analyse på sit grovfoder. En hardkeeper bør fodres med grovfoder der har et meget anderledes næringsindhold end en nøjsom hest. Man kan derfor hjælpe sig selv langt på vej, og spare mange penge på krybbefoder, ved at indkøbe det rigtige grovfoder. Til hardkeeperen skal indholdet af fordøjelige fibre ligge i den høje ende, og den kan modsat easykeeperen godt tåle, at der er mange foderenheder i. Indholdet af protein skal ligeledes ligge højere til denne type hest, end til de nøjsomme.

 

Krybbefoder

En hardkeeper som har svært ved at holde huld, mangler ikke altid energi. Nogle gange er det det, at hesten er meget energisk, som gør at den har svært ved at holde huld. I disse tilfælde er det vigtigt, at fodre med råvarer som bibeholder et så stabilt blodsukkerniveau som muligt, da højt blodsukker kan gøre hesten mere hyperaktiv. Fedt og fibre er særligt velegnede til dette. Til heste som har svært ved at holde huld er produkter som LinOcrunch og Maxi Rice derfor særdeles velegnede.

Hestens krybbefoder bør fordeles på så mange små måltider om dagen som det er muligt. Overfodrer man en hardkeeper med store portioner krybbefoder, kan man faktisk fodre den tynd! Her presses store mængder krybbefoder ufordøjet igennem hestens fordøjelseskanal – hvor hesten simpelthen ikke kan nå at optage alle de næringsstoffer den tildeles. Dette er selvsagt penge ud ad vinduet, men det er bestemt heller ikke sundt for hestens fordøjelse.

Skift eventuelt dit foder ud med et produkt som er mere koncentreret på vitaminer, mineraler og foderenheder, således at hesten får et mere koncentreret foder. Et eksempel på et sådant krybbefoder kan være Amequ Omega-3 Senior Care. Dette müslifoder er ikke kun velegnet til seniorhesten, men kan også benyttes til yngre sportsheste med øget behov. I denne müsli får man et særdeles højt indhold af letfordøjelige fibre, et højt fedtindhold og et lavt indhold af sukker og stivelse. Der er desuden tilsat en lækker urteblanding med fokus på opretholdelse af et sundt stofskifte.

En tommelfingerregel er at hesten maksimalt bør tildeles 300g krybbefoder per 100kg hest per fodring, men vi anbefaler altid, at man uddeler krybbefoderet på så mange små måltider om dagen, som det er muligt. Derudover bør der som minimum gå en time fra hesten har spist op af sit krybbefoder, til den tilbydes et nyt måltid. Optimalt set bør fodringerne fordeles med ligeligt tidsrum imellem, i løbet af dagen, men det kan ofte være svært at få til at gå op rent praktisk. I mellem måltiderne med krybbefoder skal hesten selvfølgelig have adgang til grovfoder.

Man kan med fordel give hesten et fiberrigt måltid, eventuelt i form af mash inden træning, for så at give hesten en portion krybbefoder efter endt træningssession.

 

Stress

En stresset hest er langt sværere at holde huld på, end en hest der mentalt er i balance. Det kan nogle gange godt være svært at vurdere om ens hest er stresset eller ej, da mange heste er utroligt effektive til at skjule det. Her skal du være opmærksom på følgende:

  • Er hesten tilpas i boksen?

Kan den lide sin nabo i stalden? Får den hvilet nok?, Har den tilstrækkeligt med tør strøelse til at den vil lægge sig ned og hvile?

  • Er hesten tilpas på folden?

Har den gode ”kammerater” på folden, så den får dækket sit behov for social adfærd? Eller bliver den ofte generet af foldens bølle som holder den væk fra grovfoderet?

  • Er hesten tilpas under træning?

Er hesten glad for at gå på arbejde? Hvis ikke du kan svære ja til dette bør du tænke over at lave nogle ændringer i træningen. Varieret træning, skovture (selv en trækketur for hånd) mm. kan påvirke hestens lyst til at præstere for sin rytter positivt. Find ud af hvad hesten syntes er sjovt i træningen, og beløn den med disse øvelser. Sørg for at alt udstyr passer til hesten og ikke generer den. Lyt til hesten når den er træt – træn aldrig videre på en træt hest, og giv den tid til at restituere.

 

Fejler hesten noget?

Har man en hest som på trods af fodring efter alle kunstens regler stadig har svært ved at holde huld, bør man stille sig selv følgende spørgsmål:

  • Trænger hesten til at få tjekket sine tænder?

En hest med generende tandspidser, løse tænder eller andre mundproblemer, vil ofte spise mindre grovfoder fordi det kan være generende for den at tygge meget.

  • Er hesten belastet af indvoldsparasitter?

Hesten bør forår og efterår få foretaget en test af sin gødning, for at klarlægge ormebelastningen, og behandles herefter. Høj ormebelastning kan hæmme hestens næringsoptag fra fordøjelseskanalen, og dermed hindre hesten i at få fuldt udbytte fra det tildelte foder.

  • Har hesten smerter?

Smerter i hestens krop kan påvirke ikke kun ædelysten, men også hestens stressniveau og dermed påvirke hestens almene velbefindende. Er hesten ikke tilpas i dens krop kan det påvirke dens evne til at holde huld. Især mavesår skal man mistænke når hesten ikke vil tage på.

  • Har hesten fordøjelsesproblemer?

Hvis hesten har problemer med løs mave eller efterløb skal dette tages alvorligt. Problemer i hestens fordøjelseskanal kan hæmme dens evne til at optage næringsstoffer. Det kan derfor sagtens være at hesten får tilstrækkeligt med næring tilført, men den formår ikke at optage tilstrækkeligt.

Tips til at holde huld på din hardkeeper:

  • Giv godt grovfoder ad libitum
  • Øg tildelingen af fibre og fedt
  • Fordel hestens måltider ud på hele dagen
  • Sænk stressniveauet
  • Hold hesten glad

 

 

Kilder:

https://thehorse.com/19645/whats-all-the-hype-feeding-the-energetic-horse/

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Manglende huld
Risklid - en fantastisk råvare Ditte Katrine Oksen| 26. maj 2020
MaxiRice er et fremragende tilskud til heste som skal tage på, mangler…
Læs mere
Seniorhest
Fodring af seniorhesten Ditte Katrine Oksen| 26. maj 2020
Seniorheste er lige så forskellige som yngre heste, og har forskellige behov,…
Læs mere
Tilskud
Lecitin til heste – Næring til hestens celler Ditte Katrine Oksen| 26. maj 2020
Som noget helt nyt i Danmark, kan man nu købe et rent…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.