Lecitin til heste – Næring til hestens celler

13. okt 2020

Som noget helt nyt i Danmark, kan man nu købe et rent lecitin tilskud til sin hest – nemlig Amequ Lecithin.

Hos Amequ by Dangro har vi længe ønsket os dette tilskud i sortimentet, da det passer perfekt ind i vores øvrige sortiment med høj fokus på hestens evne til at optage næringsstoffer fra det foder, vi tildeler den.

 

Lecitin

Lecitin består af en gruppe molekyler kaldet fosforlipider. Disse fosforlipider hjælper hestens krop med at nedbryde fedtsyrer fra indtaget foder, de muliggør fedtoptagelsen fra fordøjelseskanalen, og de hjælper med at transportere fedtsyrerne rundt i kroppen.

Ved at optimere hestens fordøjelse af fedtsyrer fra foderet, kan man understøtte hele fordøjelsessystemet. Fedtsyrerne får hesten ikke kun via indholdet af fedt eller olie i sit krybbefoder. En stor del af de fibre hesten spiser, blandt andet fra dens grovfoder, omdannes til fedtsyrer i hestens stortarm.

Hvis hesten er overvægtig og har dannet fedtdepoter, kan en øget omsætning af fedtsyrer i hestens metabolisme være gavnlig. På denne måde får hesten lettere ved at nedbryde og tære på sine fedtdepoter.

Fosforlipiderne er derudover også vigtige for beskyttelsen af hestens nerveforbindelser og dens knoglemarv.

 

Optag af vitaminer og mineraler

Nogle heste oplever at blive underdoseret af vitaminer eller mineraler. Det kan både ske, fordi den har fået tildelt for lidt, eller hvis den har haft en ubalance i sit fordøjelsessystem, som har hæmmet næringsoptaget. Det vil sige, at den egentligt har fået tildelt de næringsstoffer som den havde behov for, men det har ikke været muligt for den at optage dem.

Fosforlipiderne har den fordel, at de både har en vandskydende (hydrofob) ende og en ende som er vandsøgende (hydrofil). Denne funktion hos fosforlipiderne gør, at de kan fungere som ”transport” af visse vitaminer og mineraler, fra hestens fordøjelseskanal og over i blodbanen. Særligt fedtopløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K påvirkes af hestens absorption af fedtsyrer.

 

Cholin

Når man tildeler hesten et tilskud af lecitin, får den samtidigt tilført næringsstoffet Cholin, da en forholdsvis stor del af fosforlipiderne i lecitin indeholder cholin. Cholin er et vandopløseligt essentielt næringsstof.

Cholin understøtter:

 • Leverfunktion
 • Kolesterolniveau
 • Energistofskifte
 • Cellemembran
 • Knoglekvalitet
 • Kvalitet af tænder

Alle cellemembraner består af ca. 10% Cholin. Derfor er et tilskud med lecitin direkte næring til kroppens celler.

Cholin står for produktionen af stoffet Acethylcholin, som er vigtigt for hjernens hukommelse og hjernens evne til at sende signaler ud til hele kroppen. Derfor kan et for lavt cholin indhold i kroppen give en nedsat impulsfunktion af nervesystemet. Tilskud med lecitin kan derfor være med til at øge hestens præstationsevne.

Ud over præstationsheste kan tilskud af Lecitin bruges til optimering af hud, pels, hove, fordøjelseskanalens slimhinder, ved tegn på stresset adfærd eller ved høj produktion af mavesyre.

 

Særligt hestens lever kan have gavn af et tilskud med lecitin.

Leveren står for bearbejdningen af mange af de indtagne næringsstoffer, og den skal konstant sørge for at afgifte kroppen for udefrakommende giftstoffer og kemikalier. Udskiftningen af leverens cellemembraner er derfor særligt høj, da de konstant bliver udsat for påvirkninger. Her er fosforlipiderne i lecitinen en vigtig kilde til erstatning af de beskadigede cellemembraner.

Tilskud med Amequ Lecithin anbefales derfor hvis hesten har indtaget skadelige planter som ranunkel og brandbæger, eller hvis den har været tildelt grovfoder af for dårlig hygiejnisk kvalitet.

Amequ Lecithin kan købes i 1,5 kg og 3 kg spand, og kan bruges både som en kur, eller som et fast dagligt tilskud.

Vi anbefaler især tilskud til følgende heste:

 • Heste der er konstateret i mangel på vitaminer/mineraler eller andre sporstoffer.
 • Heste med følsom fordøjelse
 • Konkurrenceheste
 • Seniorheste
 • Heste med fedtdepoter
 • Heste som fodres med en høj andel af fedtsyrer
 • Til understøttelse af leverfunktion

Selve kvaliteten, koncentrationen og sammensætningen af fosforlipiderne kan variere imellem 50-97% alt efter hvilken råvare lecithinen er udvundet fra.

I Amequ Lecithin kan vi garantere, at der i hver spand er minimum 95% fosforlipider, og vi sikrer gennem analysering af hvert parti, at din hest dermed får den højeste kvalitet.

 

 

Kilder:

Kiviluto, T.; H. Paimela, H. Mustonen and Kivilassko (1991). Exogenous surface active phosphpolipid protects nectrus gastric mucosa agaist luminal acid and barrier breaking agents. Gastroenterology 100:38-46.

Lichtenberger, L.M.; Z. Wang, J>J> Romero, C ulloa, J.C. Perez, M.N. Giraud and J.C. Barreto (1995). Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS) associate with zwitterionic phospholipids: insight into the mechanism and reversal of NSAID-induced gastro intestinal injury. Nature Med. 1:154-158.

https://www.bioceuticals.com.au/education/article/benefits-of-fat-soluble-delivery-of-vitamins-and-minerals

https://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-2/an2_12celle.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4123152/

https://academic.oup.com/jn/article-abstract/36/3/391/4726328?redirectedFrom=fulltext

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Tilskud
Amequ ELIXIR - flydende tilskudsprodukter Dangro Nordic| 13. oktober 2020
Hos Amequ by Dangro finder du en serie af flydende tilskudsprodukter -…
Læs mere
Manglende huld
Hestefoder til tynde heste Dangro Nordic| 13. oktober 2020
Hvordan man fodrer en hest til vægtøgning, er et af de spørgsmål…
Læs mere
Sygdomme
11 tips til at undgå luftvejsproblemer Ditte Katrine Oksen| 13. oktober 2020
Kommer hesten med et enkelt host, er der som regel ikke noget…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.