GMO-fri hestefoder

16. mar 2017

Danskproduceret GMO-fri hestefoder

Dangro Nordic har siden januar 2014 udelukkende brugt råvarer, som er GMO fri.

Vi har fulgt debatten om eventuelle langtidsvirkninger af GMO produkter, og har valgt at vores kunder ikke skal tænke på, om deres hestefoder indeholder GMO og hvilken indflydelse det eventuelt kan have.

Amequ by Dangro er et danskproduceret hestefoder, og vores leverandører er nøje udvalgt ud fra kravet om GMO-frie kvalitetsråvarer. Der stilles krav om dokumentation for hver enkelt leverance, således at kunderne kan være sikre på at produkterne ikke indeholder GMO råvarer. Ud over streng kvalitetskontrol af vores leverandører, kontrolleres både råvarer og færdigt foder også løbende hos os af Fødevarestyrelsen, hvilket er din garanti for at vores produkter er af højeste kvalitet og bliver produceret under hygiejniske forhold samt ikke indeholder GMO.

 

Hvad er GMO?

GMO er en forkortelse for: “Genetisk Modificeret Organisme”, og er planter eller dyr som kunstigt har fået ændret arvematerialet. Denne eksperimentelle teknologi fusionerer DNA fra forskellige arter, og skaber kombinationer af planter, dyr, og bakterier, der ikke kan forekomme i naturen eller i traditionel krydsning.

De fleste GM organismer er designet til enten at gøre planterne mere modstandsdygtige over for pesticider, eller at tillade planten at producere sin egen pesticid, sådan at insekter der spiser af planten dør.

 

Gode grunde til at fravælge GMO

(kilde: Økologisk Landsforening)

Gensplejsning er en teknik til at overføre arvelige egenskaber fra en art til en anden, selv om de to (for eksempel en plante og en bakterie) aldrig vil kunne mikse deres egenskaber på naturlig måde.

Ved hjælp af gensplejsning skabes sorter af majs, lucerne, sojabønner mm, som kan tåle at blive sprøjtet med ukrudtsmidlet Roundup. Det har ført til en forøgelse af den mængde gift, som skal bruges til at bekæmpe ukrudtet.

Alene i 2011 blev der sprøjtet 41.000 tons mere Roundup og andre ukrudtsmidler ud over afgrøderne, end der ville være gjort uden gensplejsning. Det svarer til et merforbrug af ukrudtsmidler på 24 procent på grund af gensplejsningen.

Der er mange gode grunde til at sige nej til gensplejsning. De vigtigste er:

  • De biologiske og arvemæssige konsekvenser er ukendte og uoprettelige, da de vil nedarves fra generation til generation.
  • De sundhedsmæssige konsekvenser er ikke undersøgt til bunds.
  • Konsekvenserne er uoverskuelige, hvis gensplejsede planter breder sig i naturen.

 

Vil du vide mere om GMO i hestefoder?

Der findes utallige undersøgelser, dokumenter og hjemmesider omkring GMO. En simpel søgning på google giver dig masser af læsestof.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Tilskud
Amequ Balancer Pellets Dangro Nordic| 16. marts 2017
- Når forskning og effekt går hånd i hånd
Læs mere
Fagligt
Mykotoksiner i hestefoder - den skjulte fare Dangro Nordic| 16. marts 2017
Skrevet af Norbert Trattner, Biomin GmbH, Austria og Ditte Katrine Oksen, Jordbrugsteknolog,…
Læs mere
Muskelopbygning
Aminosyrer – hvad skal vi med dem? Ditte Katrine Oksen| 16. marts 2017
Vi hører ofte om at foderet indeholder aminosyrer, essentielle aminosyrer og en…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.