Mykotoksiner i hestefoder – den skjulte fare

01. feb 2021

Skrevet af Norbert Trattner, Biomin GmbH, Austria og Ditte Katrine Oksen, Jordbrugsteknolog, Amequ by Dangro

 

Hvad er mykotoksiner?

Mykotoksiner er skadelige sekundære forbindelser produceret af skimmelsvampe, der findes i jord og vegetabilsk materiale, herunder korn, grovfoder og hestefoder generelt.

Under specifikke forhold kan mykotoksiner opstå – både mens afgrøden står på marken, men også mens og efter den høstes. Særligt hvis afgrøden ikke opbevares under optimale forhold efter høst, er der stor risiko for udvikling af mykotoksiner.

På grise, kvæg og høns har man i årevis undersøgt, hvilke skadelige påvirkninger mykotoksiner kan have på det enkelte dyr. På heste derimod har man ikke nærstuderet området særligt grundigt endnu. Heste virker dog til at være særlig sensitive overfor mykotoksiner. En årsag hertil kan være at hesten – sammenlignet med køer – ikke har en særligt stærk modstandskraft i sin fordøjelse. Koens vom indeholder nemlig bakterier, som hjælper til at deaktivere en del af de mykotoksiner som indtages, inden de kommer videre til tyndtarmen.

 

I hvilke fodermidler finder du mykotoksiner?

Mykotoksiner kan forekomme i næsten alle råvarer. Særlig kornsorter som majs, hvede, havre og ris – og ikke kun i selve kernen, men også i kliden. Også i hestens grovfoder og fiberprodukter kan de forekomme.

En anden risiko er mykotoksiner i hestens strøelse, eksempelvis hvis hesten står på bund af halm. Desværre er mykotoksinerne usynlige, de lugter ikke, og hesten kan ikke smage dem. Det er derfor umuligt med det blotte øje at vurdere, om ens fodermidler indeholder mykotoksiner.

 

Mykotoksiners påvirkning af hesten:

• Aflatoksin:

Produceres hovedsageligt af svampen Aspergillus flavus og A. parasiticus, Særligt i kornsorter, majs og sojabønner under varme og fugtige forhold. De kliniske symptomer er manglende muskelkontrol, rystelser, spisevægring, vægttab, blødninger, blodig gødning og mørk urin. Ofte nedsættes hestens even til at udnytte det indtagede foder, reproduktionsevnen falder og dens stressniveau stiger. Disse mykotoksiner er særligt giftige for hestens lever.

• Ochratoksin A:

Dannes på marken og under bestemte forhold ved opbevaring af Aspergillus og Penicillium sp. Ochratoksiner kan give hesten nedsat præstationsevne, nyresvigt og sågar være dødelig at indtage.

• Fumonisiner:

Dannes af Fusarium svampe – primært F. moniliforme. Disse forekommer oftest i majs. Fumonisiner kan undertrykke immunforsvaret, og lave skade på lever og nyrer. Heste er særligt følsomme overfor fumonisiner, og følgerne kan være skader på centralnervesystemet, halthed og hesten kan dø af at indtage disse toksiner.

• Trichothesener & DON (deoxynivalenol):

Disse toksiner er blandt de mest dominerende i Europa. Via målinger er der i kornsorter, strå og grovfoder konstateret over 180 forskellige arter af Fusarium svampe. De tidlige symptomer på at hesten har indtaget trichothesener, er manglende appetit og dermed vægttab. De kroniske følgeskader kan være nedsat immunforsvar og deraf infektioner. Man mener også at Trichothesener spiller en rolle i forbindelse med heste som udvikler kolik og forfangenhed.

• Zearalenon:

Ses ofte sammen med trichotheneser i korn, halm og grovfoder, da begge arter produceres af den samme svamp. Zearalenon toksiner virker på kroppen som østrogen, og indtagelse kan resultere i forstørrelse af livmoderen, rektal og vaginal prolaps, abort og ufrugtbarhed. Hos hingste kan zearalenone toksiner reducere sædkvalitet og -produktion.

Hvedekerner inficeret med Fusarium svampe
Hvedekerner inficeret med Fusarium svampe

 

Hvordan påvirker mykotoksiner hesten?

På trods af manglende videnskabelig forskning i mykotoksiners påvirkning af heste, så ses der i praksis skadelige påvirkninger. Man ser en sammenhæng mellem et højt indtag af mykotoksiner og følgende problemstillinger:

  • manglende appetit
  • overfølsomhed
  • intolerancer
  • neurologiske lidelser
  • hjernelæsioner.

Langvarig indtagelse af selv små mængder mykotoksiner, kan resultere i:

  • Nedsat immunforsvar
  • Nedsat vækst blandt føl, plage og ungheste
  • Nedsat optag af foder
  • Problemer med reproduktion
  • Luftvejsproblemer
  • Nedsat præstation
  • Højere risiko for udvikling af forfangenhed

I de fleste tilfælde mistænkes mykotoksiner slet ikke for at være skyldneren til hestens problemer. Dette skyldes at mykotoksinerne påvirker hesten indirekte (se herunder).

 

Generelt påvirker mykotoksiner hesten på 4 forskellige måder:

  • Reducering af foderindtag
  • Nedsætter optagelsen af indtaget foder
  • Påvirkning af det endokrine system (hormonpåvirkning)
  • Undertrykkelse af hestens immunforsvar

Mange heste indtager mykotoksiner dagligt, uden at vi mærker noget til det. De helbredsmæssige og præstationsmæssige konsekvenser kan i begyndelsen være ubetydelige. Konsekvenserne vil dog blive mærkbare, efterhånden som påvirkningen af mykotoksiner fortsætter.

I et studie omhandlende kolik hos heste, fandt man spor af mykotoksiner i samtlige gødningsprøver.

Hvis hesten skal præstere eller udsættes for stresspåvirkninger, kan det forstærke de negative effekter, som mykotoksiner kan have på hesten. Det sker, fordi stress nedsætter hestens modstandskraft.

Mykotoksiners effekt på heste

 

Hvordan kan man undgå, at hesten skades af mykotoksiner?

Det er vigtigt at man benytter hestefoder lavet af råvarer som har en høj kvalitet. Råvarerne skal høstes, tørres, opbevares og behandles så man nedsætter risikoen for dannelse af mykotoksiner.

Foder skal altid opbevares tørt, mørk og køligt – i lukket emballage. Det bør ikke udsættes for sollys eller fugt.

Grovfoder og strøelse skal have en høj hygiejnisk kvalitet, og bør også opbevares og håndteres under korrekte forhold. Som nævnt først i denne artikel, kan mykotoksiner ikke ses, lugtes eller smages. At høet dufter godt og ser godt ud, er derfor ingen garanti for at det ikke har et højt indhold af mykotoksiner.

Man bør holde øje med sin hest, og have mykotoksiner i tankerne, hvis hesten udviser tegn på belastning.

Hvis man er interesseret i at læse mere om mykotoksiner, kan man på engelsk få yderligere information via dette link: http://www.mycotoxins.info/en/home/

 

 

Kilder:

Mycotoxins in Horse Feed https://link.springer.com/article/10.1007/s12550-009-0037-8

Effects of feeding a blend of grains naturally contaminated with Fusarium mycotoxins on feed intake, metabolism, and indices of athletic performance of exercised horses https://academic.oup.com/jas/article-abstract/83/6/1267/4803132

Occurrence and significance of mycotoxins in forage crops and silage https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(199805)77:1%3C1::AID-JSFA9%3E3.0.CO;2-4

Effects of fusariotoxins in the equine species https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1090023309003852

MYCOTOXINS: HORSE HEALTH RISK? https://www.vettimes.co.uk/app/uploads/wp-post-to-pdf-enhanced-cache/1/mycotoxins-horse-health-risk.pdf

Fusarium og Toksiner http://li.lr.dk/planteavl/diverse/08_Fusarium.pdf

Mycotoksiner – svampegifte i foder og fødevarer, Eurofins https://cdnmedia.eurofins.com/european-east/media/1152/mycotoksiner_small.pdf

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Sygdomme
11 tips til at undgå luftvejsproblemer Ditte Katrine Oksen| 01. februar 2021
Kommer hesten med et enkelt host, er der som regel ikke noget…
Læs mere
Tilskud
Amequ Balancer Pellets Dangro Nordic| 01. februar 2021
- Når forskning og effekt går hånd i hånd
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 01. februar 2021
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.