Har din hest skiftet farve i solen? Måske mangler den kobber…

22. aug 2018

Kobber er et vigtigt spormineral, der spiller en afgørende rolle i mange processer i hestens krop. For eksempel er der kobberafhængige enzymer involveret i syntesen og vedligeholdelsen af ​​elastisk bindevæv. Kobber er også nødvendig til mobilisering af lagret jern i kroppen.

Hestens pelsfarve bestemmes af tilstedeværelsen og andelen af ​​melaninpigmenter. Det enzym, der er ansvarlig for melaninproduktion, afhænger af kobber. Dette enzym, som er afledt af aminosyren tyrosin, resulterer i brune og sorte pigmenter. Mange pelsfarver har et niveau af brunt og sort i dem, herunder dun, rød, brun og sort. Sidstnævnte to farver påvirkes også af zink.

Depigmentering og nedsat keratinisering af pelsen indikerer lav kobber- eller zinkstatus. Når kobberstatus er lav, vil brune heste typisk have en gul nuance, og sorte heste vil se mere brune ud og have rustfarvede ender i man og hale.

Når hesten har et højt pigmentniveau, er dens pels mere modstandsdygtig overfor skader fra solens ultraviolette stråler. Så hvis hesten skifter farve er det pga beskadigelse af pigmentet = lavt pigmentniveau = lav kobber status (eller lav zink status).

Hø, wrap og græs er ofte lavt på kobber, så det er nødvendigt at supplere hesten med rette mængder. Desværre er det ikke så simpelt som at sikre, at det minimale daglige krav er opfyldt, da der også kan opstå sekundære mangler. Dette sker, fordi andre mineraler kan hæmme optagelsen af kobber. Zink og jern er det man kalder antagonister til kobber, fordi de kan forhindre optimal absorption hvis de overdoseres. Så selv når der findes tilstrækkelige mængder kobber i hestens foder, kan disse antagonistmineraler forårsage sekundære mangler. Derfor er det heller ikke altid bare løsningen at give mere kobber hvis hesten mangler.

Et af de problemer vi ofte ser, er et højt indhold af jern i hestens foder og nogle gange også i hestens vandkilder. Hvorfor det er et problem, og hvordan det løses kan du læse mere om her: ”Får din hest for meget jern?”.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Græs
Meadow Minerals – når græsset skal være i top Ditte Katrine Oksen| 22. august 2018
Mange hestefolde i Danmark har et lavt indhold af mineraler. Men græssets…
Læs mere
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 22. august 2018
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Tilskud
Flydende mineralboost sikrer let optagelighed Ditte Katrine Oksen| 22. august 2018
Et af de spørgsmål vi ofte får i vores foderrådgivning, er hvorvidt…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.