Hestens metabolisme

15. nov 2017

Når man snakker om hestens metabolisme, henledes tankerne ofte på heste som skal tabe sig, eller som skal tage på. De metaboliske processer i hestens krop dækker dog over meget mere end det. Metabolismen er det der tildeler hele hestens krop de byggesten den har brug for, for at kunne overleve. Metabolisme er altså en betegnelse for kroppens omsætning af næringsstoffer.

Hestens metabolisme kan forstyrres af kemiske ubalancer i kroppen, af hestens gener og af hestens foderindtag.

Noget af det aller vigtigste for at en hest har en sund og velfungerende metabolisme er indtaget af vitaminer og mineraler. Visse vitaminer og mineraler tildeles, da disse tilfører stoffer til kroppen som den ikke selv kan producere.

Ingen hesteejere bryder sig om at deres hest er syg, og ej heller om dyrlægeregninger. Derfor forsøger vi alle at tilbyde vores heste en så sund og tilpasset kost som muligt, så de har en optimal modstandskraft.

Hos Amequ by Dangro har vi et produkt specifikt til formålet. Nemlig Amequ MetaVital+. Dette produkt er netop produceret med henblik på at understøtte en sund metabolisme hos hesten, hvor hesten fuldt dækkes ind med vitaminer og mineraler.

Normalt kan det være svært, at finde et rent vitamin/mineral tilskud som ikke er bundet op på stivelse. Her har vi et produkt med et stivelsesindhold på 0%. Sukkerindholdet er ligeledes utroligt lavt og helt nede på 2,7%. Disse to faktorer gør altså at produktet med fordel kan anvendes til overvægtige heste som skal tabe sig, samt heste med følsomt stofskifte.

Amequ MetaVital+ ligger meget højt i indholdet af zink, mangan og selen, og der er lagt stor vægt på indholdets optagelighed af næringsstoffer.

Produktet kan bruges både som daglig fulddækkende vitamin/mineral tildeling, men også som en boosterkur, hvor der tildeles 10g per 100kg hest dagligt. Boosterkuren kan forløbe i op til 8 uger, hvor den tildeles ud over hestens øvrige foder.

Amequ MetaVital+ er sæligt velegnet til heste ved:

  • følsomt stofskifte
  • kedelig pels
  • dårlig hovkvalitet
  • pelsskifte
  • overvægt

Fordelen ved at give Amequ MetaVital+ frem for for eksempel enkeltmineralstilskud er at næringsstofferne i dette produkt er nøje afstemt efter hinanden. Dette sikrer en højere optagelighed.

Der er ved udarbejdelsen af MetaVital+ gået i detaljerne med de danske jordbundsforhold, for eksempel er der ikke tilsat jern, da der i græs og stråfoder i Danmark findes et højt jernindhold som langt overgår hestens behov. Et højt jernindhold i hestens foder begænser dens optag af zink og kobber. Samtidig er der i MetaVital+ skruet op for indholdet af Selen som den danske jordbund og dermed stråfoder ofte er lav på.

MetaVital+ er tilsat organisk bundne mineraler for at sikre en høj biotilgængelighed.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Faglig viden
Får din hest for meget jern? Dangro Nordic| 15. november 2017
Jernmangel hos heste er meget sjælden, og derfor er tilskud med jern…
Læs mere
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 15. november 2017
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
Vitaminer og mineraler Dangro Nordic| 15. november 2017
Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.