Vitaminer og mineraler

08. jun 2015

Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de på hvor meget energi og protein den skal have, for at opretholde huld, og have energi til den arbejdsmængde man udsætter den for.

Hvad der dog er mindst ligeså vigtigt for hesten, er at den får den korrekte mængde vitaminer og mineraler. Her vil jeg derfor gerne slå fast med det samme, at almindeligt grovfoder og korn ikke er nok til at dække en hest eller pony ind med vitaminer og mineraler.

Wrap og hø indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, men indholdet falder under lagringen i løbet af efteråret. For at sikre at hesten er dækket ind med vitaminer og mineraler, er man derfor nødt til at fodre hesten med det.

 

Hvorfor vitaminer og mineraler?

Et glimrende eksempel på hvordan hesten skal bruge nogle af de tilførte vitaminer og mineraler, er ved muskelarbejde.

Når hesten indtager nærringsstoffer gennem foderet sker der en nedbrydningsproces. Det er enzymer som sætter gang i denne nedbrydningsproces, og for at disse enzymer kan virke, har de brug for forskellige mikromineraler og B-vitaminer.

Når energien i næringsstofferne omdannes til kemisk bundet energi indgår der fosfor i processen.

Når hesten så skal bruge sine muskler sker det ved at musklen får besked fra en nerveimpuls. Musklerne bruger så den kemisk bundne energi, til at trække sig sammen. Nerverne behøver natrium og kalium for at kunne fungere. Når musklen så trækker sig sammen indgår der kalcium, og når den skal slappe af igen, indgår der magnesium.

Selve muskelfibrene beskyttes af E-vitamin og selen, som også indgår ved genopbygning af muskelvæv.

 

Vitaminer

Der er mindst 15 forskellige vitaminer som er nødvendige for heste. De inddeles i to grupper: De vandopløselige og de fedtopløselige. De vandopløselige vitaminer bliver primært dannet i hestens stortarm. Det være sig B-vitaminer og C-vitamin. Får hesten tildelt for mange af disse vitaminer, eller producerer mere end den har behov for, udskilles overskuddet gennem urinen.

De fedtopløselige vitaminer skal hesten have tilført gennem foderet, og hesten kan deponere disse fedtet den har på kroppen. De fedtopløselige vitaminer er A-, D-, E og K.

Ved overdosering med A- og D-vitamin kan det medføre at hesten får en forgiftning. Desuden bruger hesten energi på at nedbryde et eventuelt overskud af vitaminer ved overdosering.

 

Organisk eller uorganiske mineraler?

Det smarte ved de organiske mineraler, er at mineralet er bundet til et organisk molekyle, for eksempel kulhydrat eller protein. Når det organiske molekyle optages i hestens fordøjelseskanal, trækker det mineralet med sig, som så frigives i hestens blodbaner. Dette bevirker at de organiske mineraler optages næsten 100 %, hvilket gør dem mere effektive end de uorganiske. Undersøgelser har vist at en hests behov for zink kan dækkes af foder med 40 mg organisk zink per kg, hvorimod der skal hele 400 mg uorganisk zink per kg til, for at dække hestens behov.

Mineraler inddeles i makro og mikromineraler. Inddelingen kan ses via nedenstående tabel:

Hesten har kun behov for mikromineraler i meget små mængder, og foderrationen bør derfor indeholde større mængde makromineraler. Nogle af mikromineralerne kan være giftige for hesten ved overdosering. Et eksempel på dette er selen.

 

Udfodring

Der er forskellige måder hvorpå man kan udfodre vitaminer og mineraler til sin hest. Mange foderblandinger, såsom Amequ Omega-3 Active Care dækker hesten med både energi, protein, vitaminer og mineraler. En hest på 500 kg er med dette foder dækket ind med vitaminer og mineraler hvis den får ca. 1,4 kg af det om dagen.

Men hvad nu hvis hesten er meget overvægtig, og skal tabe sig? Så gør mange det at de sætter den ned i det foder den får nu, og dermed kommer under de 1,4 kg om dagen. Selvom hesten skal tabe sig, er det stadig meget vigtigt at den er dækket ind med vitaminer og mineraler. Man må derfor finde en anden foderblanding i et sådant tilfælde.

I dette tilfælde kunne en sådan foderblanding være Amequ omega-3 Struktur100, hvor en hest på 500 kg, kun skal have 0,5 kg om dagen for at være dækket ind med vitaminer og mineraler.

En overvægtig hest har altså samme behov for vitaminer og mineraler, som en tynd og udmagret hest. Deres energibehov er dog vidt forskellige. Med en fuldfoderblanding kan man derfor ikke bare give den overvægtige hest lidt foder, og den tynde hest meget. Man er nødt til at finde den foderblanding som passer den enkelte hest, hvis man vil holde den sund, rask og velfungerende.

Er man nu i tvivl, om ens hest gennem sit foder er dækket ind med vitaminer og mineraler, kan mange fristes til at købe en koncentreret blanding, og give hesten det oveni sit andet foder. Dette kan dog være lige så slemt som hvis hesten er i underskud af vitaminer og mineraler. Det er nemlig meget vigtigt for optagelsen og udnyttelsen af vitaminer og mineraler, at de er afstemt i forhold til hinanden. I særdeleshed gælder dette forholdet mellem calcium og fosfor, og forholdet mellem kobber og zink. Forholdet mellem calcium og fosfor bør være 2:1, og forholdet mellem zink og kobber bør være mellem 3:1 og 5:1.

Hvis man overdoserer sin hest med et mineral kan det betyde manglende udnyttelse, og mangel på et andet mineral. Hvis vi tager eksemplet med calcium og fosfor: Tildeler man hesten for meget fosfor i forhold til calcium, vil det resultere i at hesten kommer til at mangle calcium, på trods af at foderet indeholder en rigelig mængde. Dette sker fordi at for store mængder fosfor, hæmmer hestens optagelse af calcium.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Vitaminer / mineraler
Hestens metabolisme Ditte Katrine Oksen| 08. juni 2015
Når man snakker om hestens metabolisme, henledes tankerne ofte på heste som…
Læs mere
Nøjsom
Fodring af den nøjsomme hest Dangro Nordic| 08. juni 2015
Hvis du har en nøjsom hest ved du hvor svært det kan…
Læs mere
Næringsstoffer
Hestefoder med lav stivelse Dangro Nordic| 08. juni 2015
Stivelse er en god energikilde til de fleste heste, men overskydende stivelse…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.