Kigger du på kg pris eller dagsøkonomi når du køber foder?

15. aug 2017

Hestefoder er en JUNGLE! Det kan vi ikke komme udenom, og ikke to heste er ens. Nogle er tykke, andre er tynde. Nogle heste kan leve af ingenting, mens andre forbrænder en masse kalorier bare ved at slå øjnene op om morgenen. Det er bestemt af hestens gener, miljø, management, arbejdsmængde, arbejdstype, psykiske tilstand osv. osv. Derfor er der selvfølgelig også nogle heste, som er meget dyrere i fodring end andre. Dette afhænger naturligvis også af mængden/kvaliteten af det grovfoder hesten tildeles.

Mange kunder ser på foderets kilopris, og vurderer hvad der er dyrt og billigt ud fra denne. Kiloprisen hænger bare ikke altid sammen med den pris det koster at fodre hesten med et givent produkt om dagen. Dette vil jeg gerne komme med et eksempel på:

Produkt 1:       20 kg foder til 159 kr.

Produkt 2:       15 kg foder til 174 kr.

Ud fra disse to produkter kan vi hurtigt regne ud at produkt 1 har en kilopris på 7,95 kr. og at produkt 2 har en kilopris på 11,6 kr. Altså en prisforskel på 3,65 kr. per kg. Her er der mange kunder som vælger produkt 1, for det er jo billigst at købe, men det er ikke ensbetydende med at det er det billigste produkt at fodre med.

Ud over grovfoderet giver langt de fleste krybbefoder til deres heste, for at dække dem ind med vitaminer, mineraler, næringsstoffer og energi. For at sikre sig at hesten er dækket ind, går man som udgangspunkt ud fra produktets anbefalede udfodringsmængder.

Lad os sige at produkt 1 har en anbefalet udfodringsmængde på 3 kg per dag til en 500 kg hest i let arbejde. Produkt 2har en tilsvarende anbefalet udfodringsmængde på 0,5 kg per dag til en 500 kg hest i let arbejde.

De forskellige anbefalinger skyldes at produkt 2 er meget mere koncentreret end produkt 1 og indeholder mindre fyldstof.

Med produkt 1 koster det altså 23,85 kr. om dagen at fodre hesten, mens kunden der vælger produkt 2 kun skal fodre for 5,8 kr. om dagen. Altså en daglig besparelse på 18,05 kr.

Man skal selvfølgeligt heller ikke kun vælge foder ud fra hvad der er billigst at fodre med, men også hvad hesten fungerer bedst på, og hvad der passer bedst til den enkelte hests behov.

Man kan sagtens have to umiddelbart identiske foderprodukter, som alligevel er meget forskellige. Der kan være mange ting som spiller ind på prisen af et færdigt produkt. Det kan for eksempel være kvaliteten og forarbejdningen af råvarerne, om råvarerne er GMO-fri, om der er brugt organiske mineraler mm.

Konklusionen er at det ikke altid er det produkt der er billigst at købe, der samtidigt er det billigste og bedste at fodre med. Samtidigt kan der være stor forskel på råvarernes kvalitet fra produkt til produkt.

Del denne artikel
Kommentarer
    1. Hej Pia,

      Priserne er fiktive, og blogindlægget er skrevet for en del år siden. Det er blot for at illustrere forskellen på kg pris og prisen for daglig brug 🙂

  1. 32år shetlænder, alle fortænder er revet ud. Ikke særlig mange tænder tilbage, han skal fedes lidt op, da han taber sig hurtigt om vinteren. Går løsdrift. Med hø altid i egen boks så min store hest ikke spiser alt maden.

    Hvad er godt til ham?

    Betaler ligenu 1500kr hver 2/3 måned til ham.

    1. Hej Amanda,

      Han har højst sandsynligt svært ved at indtage nok fibre, når han mangler fortænderne. Opblødte græspiller flere gange dagligt er ofte den mest økonomiske løsning. Derudover er det vigtigt at hans foder er let at tygge for ham. Du er velkommen til at få lagt en gratis foderplan. Du udfylder blot al hans info via dette link: https://dangro.com/bestil-foderplan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Sygdomme
11 tips til at undgå luftvejsproblemer Ditte Katrine Oksen| 15. august 2017
Kommer hesten med et enkelt host, er der som regel ikke noget…
Læs mere
Fagligt
Er din hest fyldt med affaldsstoffer? Ditte Katrine Oksen| 15. august 2017
Affaldsstoffer ophobes kontinuerligt i kroppen hos både mennesker og dyr. De dannes…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 15. august 2017
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.