Hvilken sliksten er bedst til hesten?

11. aug 2019

Der findes en hel del forskellige sliksten til heste på det danske marked. Nogle indeholder kun salt, mens andre indeholder forskellige mineraler. Man kan få dem i forskellige størrelser og udformninger, som sten og i baljer. Men hvad får hesten ud af de forskellige typer, og hvilken type er bedst til din hest?

Langt de fleste almindelige sliksten indeholder hovedsageligt det samme, nemlig over 90% Natriumklorid. Nogle sliksten er dog også tilsat mineraler, hvilket kan gøre det lidt mere udfordrende at finde ud af hvad hesten får indtaget dagligt, og hvad den ikke gør.

 

Hvorfor skal hesten have salt?

Salt er nødvendigt for regulering af hestens væskebalance, strømmen af nerveimpulser og musklernes sammentrækningsevne.

Mangel på salt giver sig ofte til udtryk via øget appetit, vægttab, indtagelse af jord og slikken på inventar og træ, mathed, manglende energi, manglende vækst og dehydrering.

 

Sliksten eller løst salt?

Kentucky Equine Reseach Center har via et studie kommet frem til at hesten indtager mere væske når den får løst salt i foderet frem for en sliksten.

En hest på 500kg har et dagligt behov for Natrium på lidt under 10g dagligt, hvilket kan dækkes ind med ca. 28g Natriumklorid. Her skal man dog være opmærksom på hestens øvrige foderration. Giver man et müsliprodukt vil disse ofte indeholde mere eller mindre salt. Foder til højtydende heste, heste i arbejde og konkurrenceheste, indeholder oftest mere salt end foder til heste i vedligehold. Dette stemmer fint overens med hestens behov afhængigt af træningsintensitet.

Der debatteres ind imellem om hvorvidt det salt man tildeler hesten bør være med eller uden jod. Faktum er at hestens behov for jod ofte er dækket ind via det daglige krybbefoder. Hesten skal have 0,1 mg jod per kg tørstof foder den indtager. Jod er med til at regulere hestens stofskifte og kommer den i mangel kan det give svage føl, og uregelmæssige brunster hos hopper. For meget jod kan dog også give svage og dødfødte føl. Da jod optages i sammenhæng med Selen, kan et for højt jod indhold i fodringen sammen med for lavt Selenindhold fører til skader på hestens skjoldbruskkirtel.

Fodrer man med Amequ´s produkter er hesten dækket ind med jod i de anbefalede mængder. Vi anbefaler derfor at man benytter fodersalt til hesten, altså salt uden tilsat jod.

 

Tager hesten hvad den har brug for?

Hvis en sliksten med 90% Natriumklorid indeholder 10% mineraler af forskellig art er salgsargumentet ofte, at så tager hesten hvad den har brug for. Men gør den nu også det? Og er den fuldt dækket ind? Svaret er højst sandsynligt nej til begge spørgsmål. Især zink og kobber er ofte ikke fulddækkende via sådan en sliksten, og det kræver samtidigt at hesten også vil slikke nok på den. Men hvis hesten ikke har behov for mere salt, er det svært at forestille sig at den vil fortsætte med at slikke 90% salt i sig, for at få de sidste 10% mineraler.

Man bør derfor sikre sig at hesten er dækket ind med vitaminer og mineraler via krybbefoderet, afbalanceret med godt grovfoder.

Hvis hesten kun har en saltsten til rådighed, kan man regne sig frem til at en 500kg hest bør indtage et kg af denne om måneden. Dette er hvis hesten er i vedligehold og ikke trænes. Så snart hesten trænes stiger behovet med træningsintensiteten.

 

Himalaya salt

Gennem en årrække er himalaya saltstenen blevet utroligt populær i de danske hestehold, og de er også meget smarte, da de fleste ikke kræver en holder af nogen art, men der følger i stedet et stykke reb med, så de kan hænges op alle mulige steder.

Himalaya sliksten brydes i miner og indeholder dermed naturligt krystallinsk salt, som er opstået for millioner af år siden. Disse sten indeholder udover salt forskellige mikromineraler og sporstoffer hvilket giver den lyserøde farve i stenen.

Det kan dog være svært at sige hvor meget og lidt der er i hver enkelt sten. Analyser viser at der egentligt er så lidt at det ikke gør den store forskel i hestens foderplan. Dermed får man i den sidste ende ikke så meget ekstra for pengene, ved at vælge den dyrere himalaya salt frem for en almindelig hvid saltsten, som er noget mere økonomisk.

Fordelen ved at vælge en himalayasten kan være hvis hesten er mere tilbøjelig til at bruge den, frem for de almindelige hvide sten. I disse tilfælde kan det godt være pengene værd at købe den sten som hesten foretrækker.

Man skal dog være opmærksom på at hesten ikke spiser sin himalaya sliksten for hurtigt. Disse sten indeholder en del jern, hvilket vi har en del af i dansk grovfoder og græs. For meget jern kan have negative konsekvenser, især for de nøjsomme heste. Man kan læse mere omkring overdosering med jern i dette blogindlæg https://dangro.com/faar-din-hest-meget-jern/

 

Risiko ved ophæng

Man bør under ingen omstændigheder benytte halmsnor eller lignende til at hænge en sliksten op med. Det er sket at heste har fået deres tunge i klemme imellem snoren og stenen, og der har i den forbindelse floreret billeder på de sociale medier, med heste der har fået tungen skåret op. Man bør i stedet benytte de dertil producerede slikstensholdere, eller hvis disse ikke er en mulighed, et tykkere blødt tov, såsom et gammelt boluldstræktov.

 

Overdosering

Sker det at hesten indtager mere salt end den har behov for, er det meget sjældent at hesten tager skade af det. Forgiftning sker stort set kun hvis hesten ikke har adgang til nok rent drikkevand uden salt. Symptomer herpå er diarré, kolik, stor tissetrang og mathed.

Det er vigtigt for alle heste, at de altid har adgang til rent drikkevand alle døgnets 24 timer!

Nogle heste kan af kedsomhed finde på at benytte deres sliksten for meget. Dette kan også ske hvis hesten ikke har adgang til nok grovfoder.

Man skal især være opmærksom på føl og ungheste, som nogle gange kan finde slikstenen lidt for interessant, og dermed ender de med diarré. Her bør man tage slikstenen fra dem, og kun tilbyde den i begrænsede tidsrum i løbet af dagen.

 

Konklusion

  • For at sikre sig at hesten indtager nok salt, kan man tildele 2 spise skefulde fodersalt til en 500kg hest, samtidigt med at den har en almindelig saltsten til rådighed i boksen.
  • Den dyreste sliksten er ikke altid den bedste.
  • Pas på hvad du benytter til at hænge en sliksten op med, så hestens tunge ikke kan komme i klemme.
  • Dæk hesten ind med vitaminer og mineraler via krybbefoder, frem for sliksten.
  • Alle heste har behov for salt.

 

 

Kilder:

https://thehorse.com/155743/choosing-salt-and-mineral-blocks-for-horses/

https://thehorse.com/110471/is-there-a-right-kind-of-salt-for-horses/

https://thehorse.com/138270/is-himalayan-salt-better-than-regular-salt-for-horses/

https://ker.com/?s=himalayan+salt+block&search-option=site

https://thehorse.com/138272/are-red-mineral-blocks-better-for-horses-than-white-ones/

https://thehorse.com/149810/my-horse-keeps-eating-his-himalayan-salt-block-is-he-okay/

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
Slikker din hest på jorden, eller spiser den sand? Ditte Katrine Oksen| 11. august 2019
Oplever du at din hest slikker på jorden eller spiser sand, kan…
Læs mere
Fagligt
Elektrolytter til heste – Hvornår og hvorfor Ditte Katrine Oksen| 11. august 2019
Elektrolytter er en betegnelse for mineraler i saltform, og hesten skal bruge…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 11. august 2019
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.