Hvilket Omega-3 tilskud skal du vælge?

27. maj 2021

I serien af Amequ produkter er der i langt de fleste produkter tilsat kilder til de essentielle omega-3 fedtsyrer. Ofte kan det dog give mening at supplere hesten med et tilskud af yderligere omega-3 fedtsyrer.

 

Hvad er omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer kaldes essentielle, fordi hestene skal have dem tilført via foderet, da kroppen ikke selv kan fremstille dem. Som planteædere er heste naturligt tilpasset en kost, som er rig på omega-3 fedtsyrer i forhold til omega-6 fedtsyrer. Frisk græs har et naturligt højt indhold af omega-3, mens f.eks. majs, havre og byg indeholder højere mængder omega-6.

Hø, wrap og græs indeholder mere omega-3 end omega-6, men dog har hø og wrap et meget lille omega-3 indhold sammenlignet med frisk græs. Derfor er det vigtigt at supplere hesten med omega-3 fedtsyrer – særligt når dens primære fødekilde er hø eller wrap, og i særdeleshed hvis krybbefoderet indeholder korn eller andre ingredienser, som har et højt indhold af omega-6.

Omega-3 og -6 påvirker hestens kønshormoner, cellemembraner, hud, pels, hove, led og stofskifte, mens omega-9 er med til at opretholde en god elasticitet i blodårer.

 

Forskellige former for Omega-3

Der findes forskellige former for Omega-3 fedtsyrer. De vigtigste er ALA (alfa-linolensyre), DPA (docosapentaensyre), EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre).

ALA får hesten hovedsageligt fra græsset og olieholdige frø som hørfrø og chiafrø. EPA og DHA kan hesten ikke få fra vegetabilske kilder. Disse kan i stedet hentes fra maritime kilder såsom fede fisk og alger.

Både ALA, EPA, DPA og DHA er essentielle for hesten, men særligt DHA kan være en udfordring, da de færreste heste spiser fede fisk.

Hesten kan dog selv danne DHA og EPA fedtsyrer ud fra ALA, hvis den fodres med frisk græs eller produkter indeholdende frø med højt ALA indhold. Dette sker via enzymer i hestens krop, som omdanner fedtsyrerne. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer konkurrerer dog om de samme enzymer i kroppen, hvilket bevirker, at det kun er meget små mængder af de ALA fedtsyrer hesten indtager, der bliver omdannet til DHA. Omdannelsen af ALA til DHA og EPA formindskes yderligere, hvis hesten fodres med høje mængder af omega-6 fedtsyrer.

 

Amequ Elixir Omega

Amequ Elixir Omega er et flydende tilskud med 100% ren lakseolie. Fordelen ved dette produkt er at det forsyner hesten med både EPA, DHA og DPA omega-3 fedtsyrer, omega-6 og omega-9.

Pr. 100 g indeholder Amequ Elixir Omega 14.000 mg omega-3 fedtsyrer, og den daglige udfodringsmængde er på kun 5 ml pr. 100 kg hest.

Amequ Elixir Omega kan købes i en praktisk doseringsflaske med 500 ml eller 1 L, og anbefales til alle typer af heste.

 

 

Amequ MetaOmega³

MetaOmega3

Fordelen ved Amequ MetaOmega3 er at produktet består af hydrogeniserede fedtsyrer udvundet fra alger af arten Schizochytrium. Hydrogeniseringen gør, at vi har et tørt tilskudsprodukt med hele 81 % fedt, som kan blandes i hestens foder, uden at der opstår harskning.

Særligt for Amequ MetaOmega3 er, at du undgår unødigt fyldstof, som tilfører ekstra kalorier. Proteinindholdet er kun på 3,7%, sukkerindholdet er 0,9% og stivelsesindholdet er helt nede på 0,4%.

Amequ MetaOmega3 består af 11% biologisk aktive DHA fedtsyrer, mens det kun indeholder 3,8% omega-6, hvilket er til gavn for omega-3 og -6 forholdet.

Amequ MetaOmega3 er stabiliseret via teknologisk mikroindkapsling, som sikrer at fedtsyrerne ikke harsker eller falder i næringsværdi. Dette giver en god lang holdbarhed på hele 24 måneder på dette produkt.

Med en lav daglig dosering på 10-20 g pr. 100 kg hest egner dette produkt sig særligt godt til de nøjsomme heste på grund af det lave indhold af sukker og stivelse.

Amequ MetaOmega3 kan købes i en spand med 1 kg eller 3 kg.

 

Amequ LinOcrunch

LinOcrunch er et velsmagende omega-3 tilskud, der supplerer hesten med store mængder omega-3 (ALA) fra ekstruderede hørfrø. LinOcrunch er sammensat helt uden kornprodukter og melasse. Hørfrøene i LinOcrunch har gennemgået en særlig patenteret termo-mekanisk proces og ekstrudering, hvilket resulterer i et højkvalitetsprodukt med øget optagelighed og et højt indhold af omega-3 fedtsyrer. Indholdet af omega-3 er på 118 g pr. kg, mens omega-6 indholdet er 28 g pr. kg.
Ud over ekstruderede hørfrø er der i LinOcrunch tilsat lucerne, hestebønner, antioxidanter, E-Vitamin og Digestarom.

LinOcrunch


Digestarome er baseret på et unikt mix af inulin (præbiotika) og essentielle olier, som i forsøg bl.a. har vist sig at give hestene en bedre fordøjelse og en forbedret optagelighed af makromineraler og protein.
Hestebønner og lucerne bidrager med aminosyrer af høj kvalitet, som er vigtigt for hestens muskelopbygning.

Amequ LinOcrunch egner sig særligt godt til heste i arbejde/konkurrence, heste som har svært ved at holde huld, avlsdyr, føl og plage.

Udfodringsmængden på LinOcrunch er væsentligt højere end på de to øvrige produkter. Her tildeles 50-150 g pr. 100 kg hest dagligt. Dette tilfører hesten en større mængde kalorier, protein og fibre. LinOcrunch er derfor også meget velegnet til heste som mangler energi. Energien frigives langsomt, og giver hesten større udholdenhed.

LinOcrunch kan også benyttes som små træningsgodbidder.

Amequ LinOcrunch kan købes i 20 kg sæk.

 

Samlet overblik:

Hvert af de tre produkter tilfører hesten med hver sin kilde til omega-3 fedtsyrer. Det kan derfor være en fordel at kombinere LinOcrunch med enten MetaOmega3 eller Elixir Omega.

 

 

Kilder:

Hess, T.M., J.K. Rexford, D.K. Hansen, M. Harris, N. Schauermann, T. Ross, T.E. Engle, K.G.D. Allen og C.M. Mulligan. 2012. Effects of two different dietary sources of omega-3 highly unsaturated fatty acids on insulin sensitivity, and incorporation into the plasma, red blood cell and muscle cells in horses. J. Anim. Sci. 90:3023-3031.

Vineyard, K.R., L.K. Warren og J. Kivipelto. 2010. Effect of dietary omega-3 fatty acid source on plasma and red blood cell membrane composition and immune function in yearling horses. J. Anim. Sci. 88:248–257.

https://ker.com/wp-content/uploads/KER_EO3_Technical_Bulletin_RBC_2_17_21.pdf

The Norwegian University of Sciense and Technology (NTNU). Understanding hov omega-3 dampens inflamatory reactions. ScienceDaily 2017

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Omega-3
Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement? Dangro Nordic| 27. maj 2021
En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage…
Læs mere
Omega-3
Er din hest i underskud af Omega-3? Dangro Nordic| 27. maj 2021
Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6…
Læs mere
Avl
Omega-3 fedtsyrer gavner hoppe og føl Dangro Nordic| 27. maj 2021
Omega-3 menes at have positiv effekt på:
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.