Magnesiumtilskud til heste

14. feb 2022

Der findes mange forskellige magnesiumtilskud til heste på det danske marked. Mange heste kan også have et øget behov for magnesium, eller være decideret i underskud.

I dette blogindlæg kan du læse mere om tildeling af magnesium generelt – og om de tilskudsvarianter der findes i Amequsortimentet.

 

Magnesiums betydning

Lad os først se på hvorfor magnesium er vigtigt for hesten, og hvad det gør i kroppen.

Når hesten laver en muskelsammentrækning, benyttes der calciummolekyler mens der ved afspænding (løsning) af muskelfibrenes spænding, benyttes magnesiummolekyler. Både magnesium og calcium er derfor særdeles vigtige, når det kommer til hestens muskelfunktion. Forholdet mellem calcium og magnesium i hestens diæt bør derfor ligge på 2,5:1 til 3:1. calcium får hesten dog oftest for meget af i forhold til magnesium.

Magnesium har ikke kun en funktion i forbindelse med hestens muskler, hvor det hjælper muskelfibrenes afspænding. Makromineralet indgår også i over 300 forskellige enzymatiske reaktioner i hestens væv. Derudover beskytter magnesium imod inflammation og skader fra frie radikaler.

Magnesium indvirker også på hestens nervefunktion, og derfor vil mange heste som mangler magnesium i fodringen udvise nervøs adfærd.

Størstedelen af magnesiumindholdet i hestens krop findes i knogler og tænder. Ved magnesiummangel kan hesten tære på disse depoter, men det kan forårsage forringelse af knogler og tænders holdbarhed.

Kan man teste for mangel?

En blodprøve giver desværre ikke noget korrekt billede af om hesten får tildelt/optager nok magnesium. Dette skyldes, at kun omkring 1% af hestens magnesiumbeholdning findes i den ekstracellulære væske.

Det anbefales at tildele magnesium tilskud – ved mistanke om mangel – til følgende heste:

 • Heste på forårsgræs (gives evt. sammen med fodersalt, da magnesiumoptagelsen fremmes af natrium)
 • Heste med følsomt stofskifte og fedtdepoter
 • Heste i hård træning
 • Heste med spændinger/krampe
 • Nervøse eller stressede heste
 • Heste som sveder meget

Har hesten for lidt magnesium i blod og muskelvæv, samtidigt med at den skal afspænde en muskel, vil kroppen automatisk ”låne” magnesium fra knoglerne. Dette kaldes demineralisering, og vil forringe knoglernes styrke i længden under vedvarende mangel.

Magnesium er derfor vigtigt for hestens krop, og magnesiummangel kan give følgende reaktioner:

 • Stress
 • Nervøsitet
 • Træthed
 • Dårlig knogle og muskeludvikling
 • Ømme stramme muskler
 • Muskelspændinger

Undersøgelser har vist, at magnesiumindholdet i grovfoder er for lavt, også selvom det er grovfoder af god kvalitet. Til en hest, som yder under konkurrencer eller generelt er i arbejde, vil der derfor være behov for yderligere tildeling af magnesium gennem kraftfoderet eller via tilskud.

Er man bange for at ens hest får for meget magnesium er det let at opdage, da symptomet på overdosering er diarré. Holder hesten op med at have diarré når man ophører med at tildele magnesium, ved man derfor at det er årsagen, og at hesten ikke er i mangel.

Hvilken form for magnesium bør man vælge?

Magnesiumtilskud fås i mange forskellige udgaver. Hos Amequ By Dangro har vi en økonomisk udgave

i pulver – Amequ Magnesium, som indeholder 100% rent tilskud af magnesiumoxid.

Magnesiumoxid er meget sikkert at benytte, da hesten kun optager det såfremt kroppen er i m

angel. Det er derfor svært at overdosere hesten med magnesium ved brug af oxid, på trods af en optagelighed på ca. 50%.

Magnesiumoxid er i sammenligning med andre former for magnesium meget koncentreret, og der skal derfor en meget lille mængde til, for at hesten får dækket sit behov.

Magnesiumoxid og -sulfat er uorganiske former for magnesium, mens magnesium chelat er en organisk form.

 

 

Amequ Elixir Magnesium

Det flydende magnesiumtilskud til heste – Amequ Elixir Magnesium, består af magnesium chelat, B-vitaminer og zink.

Magnesium chelat

I magnesium chelat er magnesiummolekylerne bundet op på en aminosyre. Dette bevirker, at det tildelte magnesium ikke skal konkurrere med eksempelvis fosfor og calcium for at blive optaget i kroppen, da det nu optages som en aminosyre, i stedet for et mineral. Den flydende form gør, at magnesium endnu lettere kan optages i kroppen, fordi det ikke først skal opløses i fordøjelseskanalens væsker, før det kan passere gennem tarmvæggens slimhinder.

B-vitaminer

Elixir Magnesium er tilsat B-vitaminerne B2, B6 og B12. Fordi B-vitamin, såvel som magnesium spiller en rolle i cellernes energibalance – giver det rigtigt god mening at tildele disse vitaminer sammen med mineralet.

B2 vitamin (riboflavin) er særligt vigtigt for hestens omsætning af kulhydrater. B6 vitamin (pyridoxin) understøtter nervesystem, immunforsvar og omsætningen af aminosyrer. Hermed hjælper B6 vitamin også med optagelsen af magnesium chelat. Vitamin B12 (cobalamin) hjælper på produktionen af røde blodlegemer og omsætningen af især sukkerholdige kulhydrater.

Zink

Giver man magnesium til hesten fordi den udviser nervøs adfærd, giver det rigtigt god mening at der også suppleres med zink. En hest som ofte udsættes for stressede situationer, eller som let stresser op, vil have et forøget zinkbehov.

Zink indgår i over 200 enzymer, som indvirker på kroppen. Særligt har zink en effekt på nervesystemet og stofskiftet.

Samlet set er Amequ Elixir Magnesium det komplette tilskud til heste, som har behov for ekstra magnesium. Det er et meget let optageligt tilskud, med en gennemført sammensætning, som dækker hesten ind.

 

Amequ Elixir Magnesium eller Amequ Magnesium anbefales til:

 • Heste med magnesiummangel
 • Varme heste
 • Nøjsomme heste
 • Heste i hård træning
 • Unge heste i vækst

 

Kilder:

Magnesium for Horses: Which form I best?, Dr. Nerida Richards https://feedxl.com/36-which-form-of-magnesium-is-best/?fbclid=IwAR3nv5Dg1rEJLDExLY-BXRjGykmcLTc004-p2ZVS31zGktsPnPICnLVmkAE

The importance of magnesium I horse diets, Dr. Kathleen Crandell https://ker.com/equinews/importance-magnesium-horse-diets/

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Foder udfordringer
Tilskud til nervøse heste Ditte Katrine Oksen| 14. februar 2022
Der findes et hav af produkter til heste, som udviser nervøs adfærd,…
Læs mere
Næringsstoffer
Fedt forbedrer hestens adfærd Dangro Nordic| 14. februar 2022
At hestens foder påvirker dens præstation og adfærd, tror jeg de fleste…
Læs mere
Næringsstoffer
E-vitamin – et uundværligt næringsstof til heste Ditte Katrine Oksen| 14. februar 2022
E-vitamin er essentielt for hesten, fordi den ikke selv kan producere det…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.