Når der er smuld i krybben

18. maj 2017

Mange hesteejere oplever ofte at der er smuld i bunden af krybben når hesten har spist sit foder. Smuldet opstår ofte når der fodres med müsli med et højt indhold af lucerne. Nogle heste slikker altid krybben ren, mens andre lader smuldet ligge. Det samme kan ske hvis man tildeler hesten tilskud i pulverform. Ligegyldigt hvor godt man syntes at man blander pulveret rundt i foderet, kan nogle heste formå at sortere det meste fra deres foder.

 

Hvad er smuld

Lucerne som er en rigtig god fiber og proteinkilde til heste, kan smuldre en del. Det er lucernens bladdele som er meget skrøbelige og som smuldrer under tørring. Men hvorfor fjerner man så ikke bare smuldet? Det gør man ikke fordi dette smuld af bladdele har et langt højere næringsindhold end selve lucernestråets stængel. Faktisk indeholder bladene ca. 75% af det samlede proteinindhold og ca. 95% af det samlede beta-karoten indhold (omdannes til A-vitamin i kroppen).

I et produkt som Amequ Omega-3 Kraftur er der især meget smuld, som stammer fra lucerneblade, tang, urter, ølgær og hybengrannulat. Skulle man binde disse råvarer sammen i f.eks. en pille, ville det som regel kræve et stivelsesholdigt bindemiddel, og råvarerne ville skulle opvarmes i forbindelse med presningen af pillerne. Både stivelse og opvarmning ønskes undgået i et produkt som Kraftur, så derfor er råvarerne tilsat i naturlig form. Du kan se nogle af råvarerne i Kraftur på billedet herover – når de blandes sammen med foderet i sækken kan de godt komme til at ligne kedeligt grå-grønt smulder, selvom det i virkeligheden er lækre råvarer der alle er tilsat til gavn for din hest.

Men hvad gør man så, hvis ikke hesten vil spise smuldet i bunden af krybben? Mange hesteejere hælder lidt vand i krybben, eller over foderrationen. Vandet kan binde smuldet til resten af foderet, og for mange heste er det nok til at de spiser op. Det er vigtigt at blande foderet med vand umiddelbart lige inden fodring, da ikke alle foderingredienser har godt af at stå i blød i længere tid inden fodring, og det er vigtigt ikke at bruge for varmt vand, da det kan skade råvarerne.

Mine egne heste er også ret kræsne når det kommer til smuld i foderet. Jeg har fundet en fin løsning i og med at mine heste også får opblødte roepiller. Roepillernes gelegrød er ideel til at binde smuld, hvad enten de får roepillerne rent i krybben ovenpå evt. tilbageliggende smuld, eller hvis jeg blander en kopfuld våde roepiller rundt i deres müsli.

Så ja, smuld kan være irriterende, og give lidt ekstra arbejde med fodringen, men i mine øjne er det langt bedre med rene naturlige råvarer, end hvis man fjerner smuldet og dermed en masse gode næringstoffer, eller hvis man vælger at bruge fodringsmæssigt fyldstof til at binde smuldet sammen i piller.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Susanne Sunesen
De kræsne heste Susanne Sunesen| 18. maj 2017
Når vi kigger i krybberne i vores stald er det ikke alle…
Læs mere
Foder udfordringer
Fodring af den kræsne hest Ditte Katrine Oksen| 18. maj 2017
Nogle hesteejere er beriget med heste der bare spiser hvad end der…
Læs mere
Faglig viden
Hestens smagssans Dangro Nordic| 18. maj 2017
Smagssansen hænger sammen med lugtesansen Heste kan helt sikkert skelne mellem forskellige…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.