Når hestens kondi kommer under lup

05. maj 2020

I forbindelse med vores landholdssamlinger, har landsholdsdyrlæge Lars Bak fra Højgaard Hestehospital lavet konditest på alle hestene.

Det har været pga. PL i Tokyo, som nu er udsat, at de har valgt at lave konditest. Det er meget vigtigt for heste som skal på så lang en tur og til et helt andet klima, med meget høj luftfugtighed, at de hjemmefra er i den bedste form.

Leeds fik lavet den første konditest i november 2019. Det var kun 7 mdr. efter han havde haft sin sidste operation i maven, og kun 5,5 mdr. efter at han var begyndt genoptræning. – så vi mente hjemmefra, at hans kondital nok ikke var på det højeste.

Selvom Leeds i dagligt arbejde trænede godt, havde vi ikke presset ham op til denne samling, da vi mente, at Leeds på det tidspunkt gav det han kunne, og at vi i løbet af vinteren kunne opbygge hans kondition i takt med at han bliver stærkere.

Hans kondital var heller ikke i top – De var ikke dårlige, men heller ikke i top.

 

Hvordan måles kondital?

Når hestens kondital skal måles får hesten en pulsmåler på omkring maven ved gjorden.

Så skal de galoppere i 3 min. i en rask galop begge veje rundt med 1 min. skridtpause imellem.

Der bliver også taget blodprøver og de måles for at beregne en vægt.

Landsholdsdyrlæge Lars Bak fra Højgaard Hestehospital aflæser pulsmåler på Leeds

 

Konditionstræning

Efter samlingen i november 2019, lavede vi en del intervaltræning med Leeds. Intervaltræningen integrerede vi i den daglige træningen enten i opvarmningen eller til slut som løsgørende.

Da vi kom til samlingen i februar 2020 var Leeds kondi væsentlig forbedret. Vi kunne også mærke det i det daglige arbejde hjemmefra, at han kunne klare længere og længere træningssessions og var ikke træt dagen efter.

Han kondi var i februar 2020 helt i top og Lars var meget tilfreds med den positive udvikling han var i.

Det er rigtig rart at få testet hestens form, så man som rytter ved, at de er klar til at yde det bedste, når vi skal til stævner. Og få taget blodprøverne, så man ved at hestens vitamin- og mineraltal er der hvor de skal være, for at hesten kan præsterer optimalt.

Leeds har tidligere, i forbindelse med den første tarmslyngsoperation, døjet med mavesår, og det kan man også se i blodprøven, på blodprocenten, om maven er i orden eller ej.

Alle Leeds blodprøve tal var fine, både i november og i februar.

 

Fodring spiller også en stor rolle

Men bag både det forbederede kondital og de fine blodprøver er det rigtige foder.

Leeds kan være svær at fodre på. – Han er en stor hest, 175 i stg., og han har et højt stofskifte. Han er samtidig en lidt kræsen hest, som ved hvad han kan lide.

Han spiser desværre ikke så meget hø, selvom han har hø ad libitum, men han spiser ca. 8-10 kg om dagen.

Hans foder består af følgende:

Omega-3 Perfomance og Omega-3 Struktur 100 morgen , middag og aften.

Efter træning får han den lækre Omega-3 Afterwork Mash, sammen med LinOcrunch.

Om eftermiddagen får han lidt Lucerne TopMix, og om aftenen sammen med det sidste foder får han Omega-3 Urtemash, som han absolut elsker.

Han får mange fodringer, da han er blevet vant til det, efter han kom hjem fra de store tarmslyngsoperationer. Hvor han skulle have små portioner delt over mange måltider, og det har fungeret godt for ham, så vi er blevet ved med de 5 fodringer udover hans stråfoder.

Nu bliver det spændende, hvornår det hele går i gang igen, og vi kan komme af sted til en ny træningssamling eller til ridestævne igen.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Susanne Sunesen
Susanne har sammen med sin mand et DV stutteri med ca. 40 heste, fra føl til uddannede heste. Hun er eliterytter indenfor handicapridning og har vundet medaljer ved DM, NM, EM, VM og senest PL i Rio 2016, hvor det blev til en sølvmedalje. Hun rider også ”alm” stævner, men har 3-5 internationale handicap stævner om året.
Relaterede blogindlæg
Susanne Sunesen
Alternativ træning i Coronatider Susanne Sunesen| 05. maj 2020
Her i coronatiderne, hvor der ikke er stævner, har vi prøvet at…
Læs mere
Susanne Sunesen
Et kig tilbage på en lang karriere Susanne Sunesen| 05. maj 2020
I år er første år i lang tid hvor vi ikke er…
Læs mere
Susanne Sunesen
Føl i stalden og DM i kikkerten Susanne Sunesen| 05. maj 2020
Så kom det første føl i år. Vi skal kun have 2…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.