Ny forskning: Selenmangel kan være årsag til krybbebidning

16. nov 2017

Krybbebidning hos heste er en afstressende tvangshandling, hvor hesten sætter fortænderne i, f.eks. krybben, og strækker og spænder den øverste del af halsen så den sluger luft. Denne unormale adfærd kan ifølge ny forskning, være relateret til mangel på selen i hestens foder.

 

Nyeste forskning viser spændende resultater

Forskerne, ledet af dr. Arash Omidi ved Shiraz University i Iran, og dr. Matthew Parker ved University of Portsmouth siger, at deres resultater tyder på, at krybbebidning har lignende karakteristika med nogle menneskelige neurologiske eller psykiatriske tilstande som skizofreni og autisme.

Undersøgelsen er den første til at teste om sporstoffer kan have indvirkning på krybbebidning. Resultaterne er udgivet i Journal of Veterinary Behavior.

Dr. Parker fra universitetets Pharmacy og Biomedicinske Laboratorie sagde: “Selenmangel har været forbundet med nogle menneskelige psykiatriske forhold og endda til dårligt humør, men indtil nu har der ikke været nogen undersøgelse af virkningen af ​​sporstoffer på krybbebidende heste. “Det er for tidligt at vide sikkert, om selen tilskud kan afhjælpe eller bedre tilstanden, men de krybbebidende heste, vi testede, havde alle selenmangel.”

Han opfordrede i øvrigt til forsigtighed med dosering af selen, da selv meget små mængder overdosering er giftig for heste. Den anbefalede daglige mængde selen er på 0,1 mg pr kg tørstof i rationen. Giftvirkning kan forekomme allerede ved 18-20 mg/dg.

 

Selen – en vigtig antioxidant

For heste findes selen naturligt i hø, græs og korn. Det er også almindeligt tilføjet i fuldfoder, hvilket understreger vigtigheden af, at ejerne tjekker deres hestes eksisterende dosering fra krybbefoder og stråfoder, inden de tilføjer mere.

“Selen er en vigtig antioxidant, der hjælper kroppen med at beskytte sig mod skader forårsaget af frie radikaler eller oxidativ stress. Vores resultater tyder på, at det kan være, at mangel på selen i kosten øger oxidative skader på neurologiske systemer, der forårsager eller forværrer problemet.”

Lavt niveau af selen er tidligere blevet registreret hos mennesker med skizofreni, en tilstand, som forskerne siger, er mere almindelig i områder, hvor jorden indeholder meget lave seleniveauer.

 

Forskerne målte på flere sporstoffer, enzymer, glucose, endorfiner mm

Forskerne testede blodet fra krybbebidende og ikke krybbebidende heste for ni sporstoffer under krybbebidning og bagefter. De målte sporstoffer var selen, magnesium, zink, natrium, kalium, kobber, calcium, fosfor og mangan. Alle pattedyr, herunder heste og mennesker, har brug for små mængder af disse sporstoffer for at fungere godt, og alle kan hentes fra mad, hvis kosten er god.

De testede også for enzymer, glucose, endorfiner og nogle hormoner, herunder kortisol – det såkaldte stresshormon.

 

Krybbebidning – et endorfin-rush

Krybbebidning er blevet registreret i en lille del af hestepopulationen i århundreder, men der er endnu ikke fundet en afgørende årsag til adfærden. Det er blevet kaldt “mærkeligt” og “uhelbredeligt” og årsagen er blevet henledt til flere problemer, herunder kedsomhed, en bivirkning af sår eller for meget sukker i kosten. Nogle mener, at adfærden giver heste et endorfin-rush, hvilket gør at hesten vil fortsætte med at udføre adfærden. Det ses næsten altid hos heste, der er opstaldet og er med god grund til stor bekymring for ejerne.

I den næste fase af forskningen vil Dr Parker og hans team undersøge effekten af fodertilskud højt på selen og andre antioxidanter til heste der krybbebider.

 

Kilde: phys.org
Arash Omidi et al. Potential roles of Selenium and Zinc in the pathophysiology of crib-biting behavior in horses, Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research (2017). DOI: 10.1016/j.jveb.2017.10.003

 

Om selen – fra PC-horse:

Selen (Se) er en vigtig del af enzymet glutation peroxydase som indgår i beskyttelsen af cellemembranerne (forhindrer oxidering). Selen er også vigtig for en normal funktion af bugspytkirtelen (pancreas). Selenmangel kan føre til muskeldegeneration (muskelsvind, svagt fødte føl som har vanskeligt ved at patte og synke), hjertemuskeldegeneration (akut hjertedød), samt en række andre sygelige tilstande. Jord og foder dyrket i Skandinavien er generelt ekstremt fattigt på selen. Selen er meget giftigt og man skal være forsigtig med doseringen. Normalt regnes der med et behov på 0.1 mg pr kg tørstof i rationen. Giftvirkning kan forekomme allerede ved 18-20 mg/dag.

 

Selen i Amequ hestefoder

Hos Dangro Nordic har vi stor fokus på vigtigheden af selen-tilførsel i en mængde der passer til det lave danske indhold i jord og afgrøder. Samtidig er den selen der er tilsat i både fuldfoder og mineraltilskud organisk, som betyder at optageligheden er høj.

Som forbruger er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige typer selen når man køber hestefoder, da den uorganiske men hyppigt brugte sodium selenit er svært optagelig for hesten hvorimod den den organiske form af mikromineralet, f.eks. selenberigede gærtyper, ligger meget tæt op ad den naturlige form, og dermed også er lettere optagelig for hesten. Flere studier viser at organiske mikromineraler optages betydeligt bedre end uorganiske.

MetaVital+ er høj på organisk selen og kan bruges som et boost sammen med det normale foder hvis hesten er lav på selen.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Vitaminer / mineraler
Vitaminer og mineraler Dangro Nordic| 16. november 2017
Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de…
Læs mere
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 16. november 2017
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Tilskud
Flydende mineralboost sikrer let optagelighed Ditte Katrine Oksen| 16. november 2017
Et af de spørgsmål vi ofte får i vores foderrådgivning, er hvorvidt…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.