Psyllium/loppefrøskaller til heste med følsomt stofskifte

03. maj 2017

Psyllium er mest kendt til forebyggelse af sand i tarmene

Psyllium/loppefrøskaller anbefales ofte til heste der er i risiko for at udvikle sandkolik, da psyllium fremskynder udskillelsen af sandaflejringer i tarmen. Men forskning viser at psyllium også kan bruges til kontrol af blodsukker og insulinkoncentrationer.

 

Insulin og glukose spiller en stor rolle i forhold til insulinresistens

Forskning udført på mennesker har vist at et tilskud af psyllium, reducerer blodsukker og insulin respons efter indtagelse. Derfor ønskede forskere på Montana State University at undersøge om samme effekt gjorde sig gældende hos heste.

Både insulin og glukose spiller en rolle i forhold til IR (insulinresistens, en hormonel lidelse der oftest forekommer hos heste med EMS og PPID).

Insulin er et hormon, der produceres naturligt i hestens krop. Insulins hovedfunktion er at kontrollere hestens blodsukker. Når hesten spiser nedbrydes foderet i tarmen til blandt andet sukkerstoffer (kulhydrater). Sukkeret optages i blodet og transporteres i blodet til kroppens celler herunder muskler, hvor sukkeret anvendes som energi.

Insulin regulerer eller styrer transporten af sukker ind cellerne. Hvis hesten har insulinresistens bliver blodsukkeret efter fodring derfor meget højt og er højt i længere tid end normalt, fordi insulinen ikke virker. Dette giver stor risiko for bl.a. forfangenhed.

 

Selve forsøget

Forskerne på Montana State University lavede undersøgelsen med 16 heste (otte hopper og otte vallakker), der var 7 til 16 år. Hestene var sunde og havde ingen kendte medicinske eller fysiske tilstande. Alle hestene blev fodret med hø og et kornholdigt fuldfoder to gange dagligt.

Hestene blev delt op i fire grupper, med hver to hopper og to vallakker. Hver gruppe fik et af følgende tilskud:

  • 90 g psyllium pr dag
  • 180 g psyllium pr dag
  • 270 g psyllium pr dag
  • En isokalorisk kontrol (en ubehandlet kontrolgruppe).

Psyllium blev tilføjet hestenes daglige foderrationer i 60 dage.

På dag 60 fastede forskerne hestene natten over og tog en blodprøve før fodring den næste morgen. Efter at hestene havde fået deres normale morgen foder, tog holdet blodprøver hvert 30. minut i seks timer for at overvåge hestenes glukose og insulin niveauer.

Ved at gennemgå deres resultater, fandt holdet at de heste, der havde spist psyllium i 60 dage havde lavere gennemsnitlige blodsukkerniveauer efter fodring og lavere gennemsnitlige udsving på glukose niveauer. Derudover havde de heste der var fodret med et tilskud af psyllium, lavere insulinniveauer efter fodring og et generelt lavere gennemsnitlig insulin niveau end de ikke behandlede kontrolheste. Hestene responderede lige godt uanset niveauet af psylliumindtag, så i teorien burde en tildeling på 90 gr til en 500 kg hest være tilstrækkelig.

“Psyllium kunne være særligt gavnligt for svært overvægtige insulinresistente heste eller heste, der er disponeret for at udvikle laminitis på grund af EMS,” udtalte en af forskerne efter undersøgelsen. “Når det udfodres dagligt, kan det bidrage til at bevare lavere blodglukose- og insulinniveauer efter fodring.”

I Amequ sortimentet kan du finde Amequ Psyllium CocoCrunch. Dette er et pelleteret psyllium tilskud, bestående af loppefrøskaller af højeste kvalitet, tilsat kokos og Digestarom. Du kan finde produktet her

 

 

Kilder:
Psyllium Lowers Blood Glucose and Insulin Concentrations in Horses” Marts 2011, Journal of Equine Veterinary Science.
“A closer look at insulin. April 2005. S. Wenholz, The Horse”.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Fagligt
Slikker din hest på jorden, eller spiser den sand? Ditte Katrine Oksen| 03. maj 2017
Oplever du at din hest slikker på jorden eller spiser sand, kan…
Læs mere
Urter
Chia - et gavnligt lille frø - også til heste Ditte Katrine Oksen| 03. maj 2017
Chiafrø er et produkt som kan bruges til rigtigt mange formål i…
Læs mere
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 03. maj 2017
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.