
Zink til heste
Alle heste skal have mineralet zink tilført gennem foderet. Dette er vigtigt fordi, at hesten ikke selv kan danne det, og det sikrer funktionen af mange af kroppens enzymer (enzymer er proteiner som udfører funktioner i kroppen – eksempelvis nedbrydning af sukker og fedt). Zink indgår blandt andet i funktionen af antioxidanter, immunforsvaret, proteinsyntesen (når en celle danner protein til at beskytte sig selv) og cellekommunikation.
Zink er også vigtigt, for at føl kan udvikle stærke knogler, samt understøttelse af hud, pels og hove.
Det er vigtigt, at tildelingen af zink i hestens fodring er afbalanceret med tildelingen af jern og kobber. For meget jern kan forringe tarmens evne til at optage zink og kobber. Dette betyder, at selvom din hest får tilstrækkelige mængder af zink og kobber i foderet, så kan den godt komme i mangel alligevel.
Dette skyldes, at jern, zink og kobber alle konkurrerer om de samme kanaler, hvorfra de kan optages igennem tarmvæggen. Har hesten for meget jern i kroppen, kan det også påvirke hvordan zink kan udnyttes i kroppens væv.
Konkurrence med jern og kobber
Jern er det mineral, som kroppen indeholder mest af – herefter kommer zink, som findes i stort set alle kroppens celler og væv. 80-85% af zinkindholdet i kroppen, findes i knogler og muskler. Da dansk grovfoder ofte indeholder rigelige mængder af jern, men begrænsede mængder af zink og kobber, vil det oftest være disse, som hesten kommer i mangel på.
Zinkmangel
Blodprøver giver desværre ikke et helt klart billede af hestens optagelse af zink, da blodet kun viser 0,1% af den samlede mængde zink, som hesten har i kroppen. Opdager man derfor via en blodprøve, at hesten er i zinkmangel, ligger manglen højst sandsynligt noget længere tilbage, og hesten har muligvis været i mangel en rum tid, inden det kunne ses via blodet.
Hvis hesten mangler zink i foderet, kan det resultere i dårlig appetit, vægttab, øget tørst og urinering, fedtdeponering, kedelig og afbleget pels, hårtab, dårlig hovkvalitet og nedsat vækst hos føl og ungheste.
Hesten kan derfor have et forøget behov for zink via foderet. Arbejder hesten moderat til hårdt, stiger behovet fra vedligehold væsentligt.
Organisk eller uorganisk zink?
Typisk uorganiske zinkformer inkluderer zinkoxid og zinksulfat. Disse optages ikke særligt effektivt af kroppen, og der skal derfor en højere dosering til for at opnå den samme effekt, som ved brug af organisk zink.
En typisk organisk form for zink er zink chelat. Fordelen ved brug af organisk zink er, at det kan blive absorberet i fordøjelseskanalen via de samme kanaler som aminosyrer, hvilket betyder, at de ikke skal konkurrere så meget med jern og kobber for at blive optaget.
Kobber
Kobber og zink har som sagt en stor indvirkning på hinanden, når det kommer til optagelsen af mineralerne fra fordøjelseskanalen.
Kobber indgår i kroppens produktion af hæmoglobin, i nervesystemet og har indvirkning på koordinationsevnen. Såvel som zink har kobber også en stor indvirkning på kroppens enzymer.
Hesten mister lidt kobber via sin sved, hvilket gør at hesten herfra kan tabe 80-100 mg kobber om dagen. Zink derimod kan der mistes meget af via sveden. Heste i hårdt arbejde mister faktisk 20-21 mg zink per liter sved. På en times hårdt arbejde, kan hesten svede 10-12L væske.
Forholdet mellem zink og kobber bør ligge på 3-5:1.
Grovfoderanalysen
For bedst muligt at kunne vurdere hestens behov for zink i krybbefoderet, er det en god idé at få lavet en grovfoderanalyse – som også analyserer mineralindholdet.
Der kan være meget stor forskel på hvor meget zink og kobber hesten får fra sit grovfoder.
Vi ser i Danmark ofte ret lave værdier af zink og kobber i vores hø/wrap, mens jernindholdet ofte ligger i den høje ende. Det er dog ikke altid tilfældet, og man kan ikke vide det uden at have en analyse.
Amequ Elixir Zinc
Amequ Elixir Zinc er et flydende mineraltilskud til heste med behov for ekstra zink og kobber. Forholdet mellem zink og kobber bør ligge på 3-5:1, og der er derfor i dette tilskud tilsat et forhold på 4:1. Både zink og kobber er tilsat i form af chelater, som gør mineralerne letoptagelige for kroppen. Den flydende form af tilskuddet øger optageligheden yderligere, da mineralerne allerede er opløst inden de ankommer til fordøjelseskanalen. Fordelen ved tilskuddet i flydende form er også, at det let kan blandes i hestens krybbefoder eller mash. Hesten kan ikke sortere det fra, og det smager generelt ikke af særligt meget.
Da naturligt zink afgiver en tydeligt blå farve, er indholdet i dette produkt en meget blå væske.
[1] Enzymer er proteiner som udfører funktioner i kroppen – eksempelvis nedbrydning af sukker og fedt.
Amequ Elixir Zinc er god til:
- Føl og ungheste
- Avlshopper
- Seniorheste
- Overvægtige heste
- Heste i hårdt arbejde
- Nervøse heste
Produktet understøtter:
- Stofskifte
- Immunforsvar
- Hovkvalitet
- Hudkvalitet
- Ledkvalitet
- Pels

Kilder:
Eamens, GJ et al. Skeletal abnormalities in young horses associated with zinc toxicity and hypocuprosis. Aus Vet J. 1984.
Marreiro, DN et al. Zinc and Oxidative Stress: Current Mechanisms. Antioxidants. 2017.
de Moffarts, B et al. Effect of oral antioxidant supplementation on blood antioxidant status in trained thoroughbred horses. The Vet J. 2005.
Higami, A. Occurence of white line disease in performance horses fed on low-zinc and low-copper diets. J Equine Sci. 1999.
Murase, H et al. Serum Zinc Levels and Their Relationship with Diseases in Racehorses. Int Med. 2012.
Chausmer, Arthur B. Zinc, Insulin and Diabetes. J Am Col Nutr. 1998.
Cruz, KJC et al. The Effect of Zinc Supplementation on Insulin Resistance in Obese Subjects: a Systematic Review. Biol Trace Elem Res. 2016.
Dickson, Emily C. Effect of Complexed Trace Mineral Supplementation on Joint Health in Young, Exercising Horses. Texas A&M Univ Lib. 2018.
Malgorzata, K et al. Effect of diet on mechanical properties of horse’s hair. Acta Bioeng Biomech. 2009.
Baltaci, KA and Mogulkoc, R. Leptin and zinc relation: In regulation of food intake and immunity. Ind J Endo Met. 2012.
Mills, CF. Dietary interactions involving the trace elements. Annu Rev Nutr. 1985.
Madden, V. Zinc Toxicosis in Horses. US EPA. 2005.
Trace Minerals for Horses: Zinc and Copper – Kentucky Equine Research (ker.com)

Skriv et svar




This website is remarkable information and facts it’s really excellent