Zink til heste

10. mar 2022

Alle heste skal have mineralet zink tilført gennem foderet. Dette er vigtigt fordi, at hesten ikke selv kan danne det, og det sikrer funktionen af mange af kroppens enzymer (enzymer er proteiner som udfører funktioner i kroppen – eksempelvis nedbrydning af sukker og fedt). Zink indgår blandt andet i funktionen af antioxidanter, immunforsvaret, proteinsyntesen (når en celle danner protein til at beskytte sig selv) og cellekommunikation.

Zink er også vigtigt, for at føl kan udvikle stærke knogler, samt understøttelse af hud, pels og hove.

Det er vigtigt, at tildelingen af zink i hestens fodring er afbalanceret med tildelingen af jern og kobber. For meget jern kan forringe tarmens evne til at optage zink og kobber. Dette betyder, at selvom din hest får tilstrækkelige mængder af zink og kobber i foderet, så kan den godt komme i mangel alligevel.

Dette skyldes, at jern, zink og kobber alle konkurrerer om de samme kanaler, hvorfra de kan optages igennem tarmvæggen. Har hesten for meget jern i kroppen, kan det også påvirke hvordan zink kan udnyttes i kroppens væv.

Konkurrence med jern og kobber

Jern er det mineral, som kroppen indeholder mest af – herefter kommer zink, som findes i stort set alle kroppens celler og væv. 80-85% af zinkindholdet i kroppen, findes i knogler og muskler. Da dansk grovfoder ofte indeholder rigelige mængder af jern, men begrænsede mængder af zink og kobber, vil det oftest være disse, som hesten kommer i mangel på.

Zinkmangel

Blodprøver giver desværre ikke et helt klart billede af hestens optagelse af zink, da blodet kun viser 0,1% af den samlede mængde zink, som hesten har i kroppen. Opdager man derfor via en blodprøve, at hesten er i zinkmangel, ligger manglen højst sandsynligt noget længere tilbage, og hesten har muligvis været i mangel en rum tid, inden det kunne ses via blodet.

Hvis hesten mangler zink i foderet, kan det resultere i dårlig appetit, vægttab, øget tørst og urinering, fedtdeponering, kedelig og afbleget pels, hårtab, dårlig hovkvalitet og nedsat vækst hos føl og ungheste.

Hesten kan derfor have et forøget behov for zink via foderet. Arbejder hesten moderat til hårdt, stiger behovet fra vedligehold væsentligt.

Organisk eller uorganisk zink?

Typisk uorganiske zinkformer inkluderer zinkoxid og zinksulfat. Disse optages ikke særligt effektivt af kroppen, og der skal derfor en højere dosering til for at opnå den samme effekt, som ved brug af organisk zink.

En typisk organisk form for zink er zink chelat. Fordelen ved brug af organisk zink er, at det kan blive absorberet i fordøjelseskanalen via de samme kanaler som aminosyrer, hvilket betyder, at de ikke skal konkurrere så meget med jern og kobber for at blive optaget.

 

Kobber

Kobber og zink har som sagt en stor indvirkning på hinanden, når det kommer til optagelsen af mineralerne fra fordøjelseskanalen.

Kobber indgår i kroppens produktion af hæmoglobin, i nervesystemet og har indvirkning på koordinationsevnen. Såvel som zink har kobber også en stor indvirkning på kroppens enzymer.

Hesten mister lidt kobber via sin sved, hvilket gør at hesten herfra kan tabe 80-100 mg kobber om dagen. Zink derimod kan der mistes meget af via sveden. Heste i hårdt arbejde mister faktisk 20-21 mg zink per liter sved. På en times hårdt arbejde, kan hesten svede 10-12L væske.

Forholdet mellem zink og kobber bør ligge på 3-5:1.

Grovfoderanalysen

For bedst muligt at kunne vurdere hestens behov for zink i krybbefoderet, er det en god idé at få lavet en grovfoderanalyse – som også analyserer mineralindholdet.

Der kan være meget stor forskel på hvor meget zink og kobber hesten får fra sit grovfoder.

Vi ser i Danmark ofte ret lave værdier af zink og kobber i vores hø/wrap, mens jernindholdet ofte ligger i den høje ende. Det er dog ikke altid tilfældet, og man kan ikke vide det uden at have en analyse.

Amequ Elixir Zinc

Amequ Elixir Zinc er et flydende mineraltilskud til heste med behov for ekstra zink og kobber. Forholdet mellem zink og kobber bør ligge på 3-5:1, og der er derfor i dette tilskud tilsat et forhold på 4:1. Både zink og kobber er tilsat i form af chelater, som gør mineralerne letoptagelige for kroppen. Den flydende form af tilskuddet øger optageligheden yderligere, da mineralerne allerede er opløst inden de ankommer til fordøjelseskanalen. Fordelen ved tilskuddet i flydende form er også, at det let kan blandes i hestens krybbefoder eller mash. Hesten kan ikke sortere det fra, og det smager generelt ikke af særligt meget.

Da naturligt zink afgiver en tydeligt blå farve, er indholdet i dette produkt en meget blå væske.

[1] Enzymer er proteiner som udfører funktioner i kroppen – eksempelvis nedbrydning af sukker og fedt.

Amequ Elixir Zinc er god til:

  • Føl og ungheste
  • Avlshopper
  • Seniorheste
  • Overvægtige heste
  • Heste i hårdt arbejde
  • Nervøse heste

Produktet understøtter:

  • Stofskifte
  • Immunforsvar
  • Hovkvalitet
  • Hudkvalitet
  • Ledkvalitet
  • Pels

 

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 10. marts 2022
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
Vitaminer og mineraler Dangro Nordic| 10. marts 2022
Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
Hvilket vitamin og mineralprodukt skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 10. marts 2022
I Amequ sortimentet kan du vælge mellem to forskellige vitamin og mineral…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.