10 tips til at få hesten sikkert gennem nytårsaften

30. nov 2021

For mange heste er nytårsaften en stressende affære med lysglimt og høje brag. Nogle heste tager det helt afslappet – deres stald ligger muligvis langt fra områder, hvor der skydes meget fyrværkeri af. Andre stalde er placeret omkring tættere bebyggelse, hvor mange heste bliver utrygge og skræmte på sådan en aften.

I dette blogindlæg vil jeg komme med lidt tips og tricks til, hvordan du kan gøre nytårsaften så behagelig for din hest som muligt.

#1 Godt med grovfoder

Mange heste vil sove mindre nytårsaften, og dermed vil behovet for grovfoder være højere end normalt. Er hesten urolig eller skræmt, vil den ekstra tyggetid bortlede opmærksomheden, beskytte mavesækken mod mavesyre (produktionen af mavesyre stiger, når hesten er stresset), og spytproduktionen virker også neutraliserende på mavesyren.

#2 Forlæng tyggetiden

Mange heste sluger deres foder, når de er stresspåvirkede (hvis de da ikke går fra foderet). Her kan det være en fordel at forlænge tyggetiden med snittede fiberprodukter, som iblandes krybbefoderet. Det kan være et par håndfulde af TimO3, GrassO3, EspO3 eller et af vores TopMix lucerneprodukter.

#3 Lad lyset være tændt

For mange virker lysglimt fra fyrværkeri mindre kraftige i stalden, hvis lyset er tændt det meste af natten.

#4 Tænd for radioen

Undgå at radioen spiller for højt (hestene har noget bedre hørelse end os mennesker), men lad den køre hele aftenen, og juster lidt op for volumen kl. 24 for at begrænse hestens reaktioner på lyden af fyrværkeri. Vær opmærksom på, at musikken ikke skal virke som en stressfaktor for hesten. Vælg rolig musik i passende volumen og sørg for, at der på den valgte radiokanal ikke bliver afspillet fyrværkerilyde kl. 24.

#5 Tildæk vinduer

Har man ovenlysvinduer i taget, kan man håbe på et tæt snedække, men ellers kan det være en hjælp at dække hestens vinduer til med eksempelvis tæpper. På denne måde ser hesten ikke de mange lysglimt. Vær dog opmærksom på, at det kan være stressende for hesten, ikke at kunne se ud ad sine vinduer som vanligt. Det kan derfor være en fordel at vænne hesten til tildækkede vinduer inden nytårsaften.

#6 Giv hesten mash

Opblødt mash, med højt fiberindhold og lavt indhold af sukker og stivelse, kan være en god idé nytårsaften. De opblødte fibre vil beskytte mavens slimhinde, og væsken holder hesten hydreret, hvis den skulle få tynd mave af de høje brag og lysglimt. Hertil kan man med fordel benytte Amequ MetaMash, som er rig på letfordøjelige fibre, urter og omega-3 fedtsyrer.

#7 Giv beroligende tilskud

Et tilskud som Amequ Elixir Calm kan være en hjælp til nervøse heste nytårsaften. Da mange starter med at skyde fyrværkeri af lige efter juleaften, anbefaler vi, at man starter med Elixir Calm allerede omkring d. 22. december. Fra denne dag giver man 50-100 ml (efter behov) dagligt indtil d. 1. januar, hvor affyringen af fyrværkeri gerne skulle ophøre. Normalt skal Elixir Calm blot tildeles 48 timer før, 24 timer før og så på selve dagen for den forventede stresspåvirkning – men da mange har problemer med fyrværkerigener alle dagene mellem jul og nytår, kan det være en god idé at starte tidligere. Hvis du har en hund som også er urolig nytårsaften, kan Elixir Calm også med fordel bruges til hunde. Her doseres med 5-10 ml om dagen.

#8 Vær til stede

Hvis din hest er meget nervøs nytårsaften, kan det være en god idé at være til stede i stalden – især når det store skyderi går i gang kl. 24. Hvis din hest bliver beroliget af, at du snakker med den, gnubber den med en blød børste eller blot klør den bag øret, kan det hjælpe den meget. Sørg for at du ikke selv bliver nervøs og utryg, fordi din hest er det. Tag nogle dybe indåndinger og hold din vejrtrækning rolig og afslappet. Ofte vil det at du er afslappet, smitte af på hesten.

#9 Understøt mave og fordøjelse

Når hesten bliver stresset, øges produktionen af mavesyre og fordøjelsen påvirkes. Derfor kan et tilskud som Amequ GastriProtect være en god idé at supplere med i dagene før og efter der skydes med fyrværkeri. GastriProtect har et højt indhold af lecitin og pektin, der kan virke beskyttende på fordøjelsens slimhinder. Produktet indeholder desuden Digestarom, som i forsøg på heste har påvist positiv effekt på fordøjelsen.

#10 Tjek folden

Inden hestene lukkes på fold d. 1. januar, bør folden gås igennem for nedfaldne raketter og rester fra fyrværkeri. Tjek også vandkar, hegn og eventuelle grovfoderstationer.

 

Fra hele teamet bag Amequ by Dangro ønsker vi alle 2- og 4-benede en tryg og sikker nytårsaften. Pas godt på hinanden til vi ses i det nye år.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Foder udfordringer
Tilskud til nervøse heste Ditte Katrine Oksen| 30. november 2021
Der findes et hav af produkter til heste, som udviser nervøs adfærd,…
Læs mere
Foder udfordringer
Hvilken mash skal du vælge til din hest? Ditte Katrine Oksen| 30. november 2021
Hos Amequ By Dangro har vi tre forskellige mashprodukter man kan vælge…
Læs mere
Fordøjelse
Hestens fordøjelse Dangro Nordic| 30. november 2021
Der bliver snakket om mange forskellige begreber indenfor fodring af heste. De…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.