6 tips til fodring af dressurhesten

24. jan 2024

Fodring af hesten er en jungle at finde rundt i. Der findes rigtig mange forskellige produkter, og lige så mange tilskud som kan supplere med.
Så hvor skal man starte og hvad er det bedste valg for netop din hest?

Fodring af dressurhesten kræver at vi har fokus på hesten som atlet, og tager dette i eftertanke når vi udvælger og udelukker hvilke typer af foder vi skal vælge.

Der er flere områder der kan være gode at have fokus på og derfor vil vi her komme med nogle tips til fodring af din dressurhest

#1 Energityper

Hesten får primært sine energikilder fra kulhydrater og fedt, men kan også hente energi fra protein.

Når vi snakker energi, og hvilke energikilder vi skal bruge til den enkelte hest, skal vi se på de 3 forskellige muskeltyper som hesten har og bruger. Det er nemlig vigtigt, at få valgt den rigtige energikilde alt efter hvad hesten laver.

Muskeltype 1

Type 1 bruges i skridt, trav og afslappet galop – altså lav intensitets arbejde.
Her bruger og forbrænder musklerne både kulhydrater og fedt

Muskeltype 2A

Type 2a bruges til middel arbejde, galop, afslappet spring m.m.
Her bruger kroppen mest kulhydrater, men også en smule fedt

Muskeltype 2B

Til sidst er er type 2b hvor hesten virkelig skal yde, springe højt eller løbe stærkt. Her bruges primært kulhydrater.

Energi til dressurhesten

Har du brug for en høj intensitet og en lang udholdenhed igennem det 7 minutter lange og kompakte dressur program, skal du hovedsagelig bruge energi til type 1 muskler. Hesten skal altså både have langsom frigivet energi fra fedt og fibre, samt hurtig energi fra sukker og stivelse.

#2 Elektrolytter hele året

Elektrolytter er ofte noget vi forbinder med sommer og varme. Men hesten sveder også om vinteren, når den trænes. Man ser det bare ikke på samme måde, da hesten ofte ikke bliver våd som om sommeren, da sveden fordamper fra hestens hud og pels, som ofte er klippet om vinteren.

Elektrolytter er især vigtige for hestens nerver, fordøjelse og muskler. De hjælper hesten med at være hydreret, hvilket er vigtigt for hestens præstation og velvære.

Muskler indeholder en stor del væske, hvilket betyder at jo større muskelmasse din hest har, jo større behov for har den for væske og elektrolytter.

Læs mere om elektrolytter i vores blogindlæg:

#3 E-vitamin til restitution

Restitution af musklerne er super vigtigt for at holde en sund konkurrence hest. Og vi kan ved hjælp af en korrekt fodring hjælpe hesten til at restituere.

E-vitamin er en af de antioxidanter som hjælper med at fjerne affaldsstoffer fra musklerne – altså hjælpe hesten af med mælkesyren efter træning.

Derudover hjælper E-vitamin med at reparere de muskelfibre som beskadiges under træning, som led i muskelopbygning.

Hvis din hest mangler muskelsætning, energi eller har muskelspændinger og nedsat præstation, kan det være tegn på mangel på E-vitamin.

Dog skal man ikke uhæmmet overfylde hesten med E-vitamin, da store mængder E-vitamin kan påvirke optaget af andre næringsstoffer negativt.

Læs mere om E-vitamin i dette blogindlæg

#4 Magnesium til andet end at berolige hesten

De fleste har hørt, at man skal give magnesium til nervøse heste, da det hjælper på hestens nervesystem, og er et vigtigt element til at få kroppen til at slappe af. – især da magnesium indgår i over 300 enzymatiske reaktioner i hestens væv.

Men magnesium er også et rigtig vigtigt element i korrekt muskelarbejde, da musklerne skal bruge magnesium for at kunne afspænde og slappe af.
Heste med tendens til spændte og trætte muskler kan derfor have mangel på magnesium, hvilket gør at deres muskelsammentrækninger ikke virker optimalt.

#5 Byggesten til muskelopbygning

Gode sunde muskler er selvfølgelig en vigtig faktor for enhver atlet – også dressurhesten. God muskelopbygning kan ikke kun fikses igennem fodring, her er træning en vigtig faktor. Men gode byggesten igennem fodringen er en understøttende faktor for at du får noget ud af træningen.

Gode byggesten til musklerne er proteiner/aminosyrer. Hesten kan danne en del af dem selv, men nogle er “essentielle”, hvilket betyder, at de er nødvendige for hesten, men den kan ikke selv danne dem – de skal altså tilføres via foderet.

Det er derfor vigtigt, at foderet indeholder en god og bred sammensætning af aminosyrer – både de almindelige og de essentielle.

At sætte og vedligeholde muskler kræver energi, da hesten bruger energi, når den nedbryder og optager aminosyrerne. Det er derfor vigtigt, at hesten bliver tilført nok af den rette energi til at kunne bygge muskler. Se punkt #1

Fodring inden træning og konkurrence

Vi har ofte stor fokus på hvad hesten skal have efter ridning – både til at fylde depoterne og som en lækker belønning.

Men det er faktisk endnu mere vigtigt, at kigge på hvad du giver den inden ridning.

Fibre inden ridning

Det er godt at give hesten et mindre fiberholdigt måltid inden ridning, for at sikre sig et flydelag i mavesækken, som kan beskytte hestens mavesæk fra mavesyren.

Fibrene suger også en del væske til fordøjelseskanalen, som sammen holder på elektrolytdepotet under ridningen – dette er især en fordel til heste som arbejder i længere tid ad gangen

… Men ikke for meget

Mange af os, har helt sikkert hørt som barn, at “der skal gå 30 min fra du har spist til at du må gå i vandet”. – Hvad har det nu med heste at gøre?
Men det giver faktisk rigtig god mening.
Når hesten spiser skal dens fordøjelse bruge blod og energi til at fordøje maden. Da hesten kun har en samlet mængde til rådighed, stjæler fordøjelsen blod og energi fra musklerne. – og så mangler musklerne det til at kunne yde optimalt under træning.

En anden årsag til, at det er dumt at stille grovfodervognen foran hesten når man sadler op, er at det giver hesten en stor spytproduktion, som vil tage væske fra kroppen og påvirke hestens blodvolumen. Jovist, det kommer tilbage igen, når hesten har slugt spyttet, og det er optaget i stortarmen, men det tager lang tid.

Så hvad skal jeg give?

Det bedste du kan give er et mindre måltid som indeholder gode fibre. Det kan med fordel være en mindre portion fiberrig mash eller fiberpiller, som er opblødt i vand, for at undgå at der bruges for meget væske til spytproduktion

Læs mere om fodring af hesten før ridning i dette blogindlæg:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cecilie Kit Christensen
Cecilie Kit Christensen er Jordbrugsteknolog med speciale i heste og ansat som foderkonsulent hos Hornsyld Købmandsgaard. Cecilie har selv to heste, og en kærlighed for militarysporten. Udover hestene har Cecilie også en hund og en kanin. Cecilie er særligt aktiv i den faglige del af faget som foderkonsulent, hvor hun dagligt udarbejder foderplaner til kunder, følger den seneste forskning og løbende holder sig opdateret på hvordan de bedste resultater opnås, via korrekt fodring.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
Hvad skal hesten have at spise inden træning eller konkurrence? Ditte Katrine Oksen| 24. januar 2024
Vi er ofte meget optaget af, at hesten gerne må få noget…
Læs mere
Fagligt
Elektrolytter til heste – Hvornår og hvorfor Ditte Katrine Oksen| 24. januar 2024
Elektrolytter er en betegnelse for mineraler i saltform, og hesten skal bruge…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 24. januar 2024
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.