Den kolde tid – hvad betyder det for vores heste

13. dec 2021

Efteråret har været over os og sat sine spor og nu har vinteren også allerede vist sig fra sin kolde og våde side. Og pyyh det kan være svært at holde humøret højt, når lyset forsvinder og regnen vælter ned over os. Især med heste der går ude i løsdrift, kan det være svært at kigge ud på regnen og vide at de går derude i mørket og bliver våde. Men det er nu engang det, de er skabt til og de elsker også at være ude trods vejret. Derfor er det netop også vigtigt, at de har noget at stå imod med og er fodret korrekt så deres immunforsvar er i top, så de ikke mangler noget til at klare sig igennem den våde og kolde tid.

Der er stor forskel på hvilke behov vores heste har, da vi har alt fra føl, ungheste og følhopper til rideheste og konkurrenceheste på højt niveau. Nogle går ude og andre er inde på stald om natten, hvilket også gør noget ved måden vi fodrer på. Nogle kræver meget at spise, hvor andre er meget nøjsomme. Vi går også meget op i at hestene, hver og en, skal fodres korrekt, hvilket ofte besværliggør tingene i forhold til at have dem opdelt i mindre flokke, når de går i løsdrift. Men det er vigtigt for os og noget vi prioriterer i vores hestehold. Hestene skal være sunde og have de bedste betingelser.

Først og fremmest er grovfoderet et meget vigtigt element i vores fodring, da det er hestenes primære foder. Vi har analyse på det wrap vi køber og i den forbindelse var det nærliggende at få eksperterne hos Amequ til at kigge på det og se om det var passende til vores hestehold. De islandske heste er som udgangspunkt meget nøjsomme og vi skal især være særligt opmærksomme på sukker- og energiindholdet i grovfoderet. Hos Amequ kunne de heldigvis fortælle os at wrappen passede til vores heste. Det var fra 2. slet og analysen er perfekt til vores Ismuler. Det eneste vi skulle være opmærksomme på, var proteinniveauet, som var lidt til den lave side i forhold til vores ungheste, men det kunne vi nemt fodre os ud af på anden vis. Så det var dejligt – wrappen var i hus og matchede til vores hestes behov. Et dejligt flueben at sætte!

Det er første gang vi prøver at få foderkonsulenter til at kigge på vores wrap. Førhen havde vi faktisk bare taget landmandens ord for at indholdet passede til vores besætning. Det var virkelig fedt at prøve konsulenterne fra Amequ og en dejlig fornemmelse at vide med sikkerhed, at det var det rigtige de fik. Det kan godt anbefales. 🙂

Vi nyder rigtig godt af at have samarbejde med Amequ på sidelinjen til at guide os i forhold til fodring. I sommer havde vi eksempelvis to hopper som begge var i fuld træning mod kåring og derfor skulle kunne yde maksimalt. Samtidig havde vi ifolet dem tidligt på foråret, så de var klar til at gå i avlen direkte efter kåringen. Det betød derfor, at vi var nødt til at ændre på vores foderplan til dem, da vores foretrukne foder til ridehestene – Kraftur – ikke passede helt til vores drægtige hopper. Noget som jeg ikke er sikker på, at vi selv havde været opmærksomme på. Så fedt at de gjorde os opmærksomme på det. De overgik efter deres anbefaling til Struktur 100 sammen med LinOcrunch og præsterede begge yderst tilfredsstillende og klarede sig rigtig godt. Den ene blev tilmed tildelt titlen som den højest kårede danskavlede 7 års hoppe i 2021 – det er helt vildt stort for os!

Højest kårede danskavlede islænder - Sæta fra Teland

 

Som jeg lige kort nævnte, er det Kraftur, vi bruger til vores rideheste. Hvorfor netop denne foderblanding gør det så godt til vores heste, vil jeg komme ind på i mit næste indlæg. Men thumps up til foderkonsulenterne hos Amequ – De ved virkelig hvad de snakker om! Et samarbejde som allerede har givet os hjælp til at gøre det bedst mulige for vores heste, hvilket vi jo alle som hesteejere ønsker.

Det er derfor med ro i maven at vi kan se til mens snestormen raser over os og vide at vores heste nok skal klare sig godt igennem. Løsdriftene får lige en ekstra omgang halm, så de kan ligge tørt, men ofte står de bare udenfor med rumpen mod vinden og rider stormen af. Det er mest om sommeren de søger ind, på grund af insekter og varme – det er faktisk lidt sjovt. De er skabt til det kolde vejr og har det godt med det. De er ekstremt hårdføre og det ønsker vi at de skal blive ved med at være, hvilket kun er muligt med foder af god kvalitet.

 

Tak fra Svalebæk Isheste.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Svalebæk Isheste
Rikke Lønbro Svalebæk driver til dagligt Svalebæk Isheste, sammen med sin mand Nikolai. Svalebæk Isheste er et islænderstutteri med hele paletten. Det betyder at ejendommen både rummer avlshingste, hopper og føl, men også en salgs- og træningsstald, samt opstaldning. Rikke har altid været en ivrig konkurrencerytter, både da hun red stor hest, men også efter hun forelskede sig i islænderne. Rikke og Nikolai er derfor ofte afsted til stævner rundt omkring i landet. Hun elsker at have et mål at ride efter, samt hele tiden af dygtiggøre sig selv om hestene.  
Relaterede blogindlæg
Blog header Vintermanagement Maria Pejtersen - Stald Nordic
Vintermanagement af heste på boks og i løsdrift Maria Pejtersen| 13. december 2021
Jeg har heste, der står opstaldet på boks og heste, der går…
Læs mere
Sygdomme
Diarré hos hesten om vinteren Ditte Katrine Oksen| 13. december 2021
Henover vinteren oplever rigtigt mange ejere at deres heste får diarré, ofte…
Læs mere
Sygdomme
Forfangenhed om vinteren? Kan det lade sig gøre? Dangro Nordic| 13. december 2021
Når ordet forfangenhed kommer på banen, tænker de fleste på små tykke…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.