Eksempler på foderplaner – Del 1
En foderplan er altid meget individuel fra hest til hest. Med denne serie af blogindlæg omhandlende foderplaner vil jeg blot komme med eksempler på hvordan foderplaner kan se ud til forskellige heste, og hvilke muligheder der er indenfor Amequ produktserien.
Det er altid muligt at få lavet en foderplan til sin hest – de kan bestilles via dette link: https://dangro.com/bestil-foderplan/
I denne første del af Eksempler på foderplaner vil jeg komme med eksempler på hvordan man kan bruge det samme basisfoder til heste med vidt forskellige behov. Dette kan især være en fordel for større hestehold, ridecentre, rideskoler mm. Har man 10 forskellige heste, kan man hurtigt ende ud med 10 forskellige foderprodukter, hvilket kan blive dyrt i længden, da man ikke altid kan få mængderabat hvis ikke man køber flere af samme sæk. Det kan også blive meget tidskrævende når der skal fodres, eller man skal sætte foderet frem i spande til den der fodrer, for ikke at tale om den mængde plads det kræver at have flere forskellige produkter opbevaret.
I dette blogindlæg vil jeg komme med 3 forskellige eksempler på foderplaner til 3 meget forskellige heste. I alle 3 foderplaner benyttes Amequ Struktur100 som basisprodukt. Fordelen ved at benytte Struktur100 som basisfodring er produktets høje koncentration af vitaminer og mineraler, og dermed en lav udfodringsmængde.
Eksempel 1:
Denne hest er en 10 års fjordhest i let arbejde med en normalvægt på 430kg.
Denne hest vil være fuldt dækket ind med alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler hvis den fodres med 9 kg middel energi wrap, 500g Omega-3 Struktur 100 og 20g fodersalt. Det kan ses på grafen nedenfor hvorledes hesten er dækket ind:
Eksempel 2:
Denne hest er en 5 års shetlandspony i vedligehold, med en normalvægt på 200kg.
Ponyen her vil være dækket ind med 200g Struktur100, sammen med 4,5kg wrap og 5g salt.
Eksempel 3:
Denne hest er en 8 års Dansk Varmblod i moderat træning, med en normalvægt på 550kg.
Denne hest er både større og i hårdere træning end de to foregående. Den dækkes ind med 700g Struktur100, 13kg wrap og 25g salt.
Den største forskel i de tre foderplaner er mængden af grovfoder, som udgør hestenes hovedsagelige energikilde. Struktur100 reguleres herefter, efter hestenes individuelle behov.
Fælles for de 3 heste er at de alle får den mængde grovfoder de har behov for, for at dække størstedelen af deres behov. Det er trods alt både det sundeste for hesten fordøjelse, mentale velfærd og hesteejerens pengepung at hesten hovedsageligt fodres med grovfoder af god kvalitet.
Nogle heste som arbejder hårdt og som får mindre grovfoder kan have behov for ekstra energi udover Struktur100. Her kan man bibeholde dem på samme produkt som resten af stalden, ved at supplere med for eksempel Maxi Rice eller LinOcrunch. I kombination med Struktur100 vil jeg som regel anbefale at supplere med MaxiRice, da produktet allerede indeholder 20 % LinOcrunch.
Da MaxiRice ikke er tilsat vitaminer og mineraler kan der her justeres op og ned for mængden efter behov.
Henover sommeren vil jeg komme med flere eksempler på hvordan nogle af vores produkter kan bruges på forskellige typer af heste og ponyer.