Eksempler på foderplaner – Del 3

01. jul 2019

I denne 3. del af serien omkring foderplaner til heste, vil jeg laver forskellige foderplaner med Amequ Omega-3 MetaSense som basisprodukt.

Metasense har et meget lavt indhold af sukker(3,4%) og stivelse(1,4%), og til gengæld et højt indhold af fibre og omega-3 fedtsyrer. Metasense hjælper med til at stabiliserer hestens fordøjelse, og understøtte hele mave-tarm funktionen. Dette sker gennem en specifikt sammensat urteblanding, der sammen med tang, ølgær og pektin også har en god effekt på blodsukkerreguleringen. Metasense er et lucernefrit produkt hvor pytproduktionen holdes i gang da der er tilsat letfordøjelige fibre i form af timothegræs, og energien kommer hovedsageligt fra fibre og omega-3 fedtsyrer. Metasense er tilsat et unikt mix af pH-stabiliserende mineraler, elmebark og pektin for at beskytte slimhinden i hestens mave/tarm kanal. Der er tilsat magnesium som hjælper til forebyggelse af fedtdepoter og medfølgende forfangenhed. Du kan læse mere om Metasense HER

Metasense er altså særdeles velegnet til heste med sart fordøjelse eller stofskifte. Dette gør at produktet kan benyttes på virkeligt mange forskellige heste, og selvom hestene kan have meget forskellige behov, er det stort set altid en mulighed at få lavet en afbalanceret foderplan som er baseret på dette produkt.

 

Eksempel 1:

I dette første eksempel har jeg lavet en foderplan til en 10 års varmblodsvallak, med en optimalvægt på 550kg. Denne hest trænes 6 dage om ugen, og går stævner på LA niveau i dressur og spring.

Hesten får dagligt 12 kg middel slået wrap, 900g Metasense, 200g Urtemash (i forbindelse med træning, kan undværes) og 15g fodersalt. Som det ses nedenfor er hesten fuldt dækket ind med alle næringsstoffer.

 

Eksempel 2:

I dette eksempel har vi en 15 årig islænder i vedligehold, med en optimal vægt på 350 kg. Den vejer dog 30 kg for meget og skal derfor tabe sig. Hesten får derfor sent slået hø – 7 kg om dagen, sammen med 300g Metasense, hvor der suppleres med 30g MetaVital+ for at hesten er fuldt dækket ind.

 

Eksempel 3:

Som det tredje eksempel har vi en 2 års oldenborg, med en forventet voksenvægt på 580kg. Den er undervægtig, men har ikke problemer med fordøjelse, mavesår, orm eller tænder. Den spiser dog ikke mere end 9 kg middel wrap dagligt. Der tildeles derfor 1 kg Metasense, sammen med 300g LinOcrunch for at øge mængden af kalorier.

 

En foderplan er altid meget individuel fra hest til hest. Med denne serie af blogindlæg omhandlende foderplaner vil jeg blot komme med eksempler på hvordan foderplaner kan se ud til forskellige heste, og hvilke muligheder der er indenfor Amequ produktserien.

Det er altid muligt at få lavet en foderplan til sin hest – den kan bestilles via dette link: https://dangro.com/bestil-foderplan/

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Generel fodring
Eksempler på foderplaner – Del 1 Ditte Katrine Oksen| 01. juli 2019
En foderplan er altid meget individuel fra hest til hest. Med denne…
Læs mere
Avl
Eksempler på foderplaner – Del 2 Ditte Katrine Oksen| 01. juli 2019
I første del af denne serie, kom jeg med eksempler på hvordan…
Læs mere
Hestehold
Hvorfor er en foderplan så vigtig? Ditte Katrine Oksen| 01. juli 2019
Hos Amequ By Dangro tilbyder vi gratis foderplaner til vores kunder. Dette…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.