Find rundt i junglen af lucerne

14. nov 2016

Der findes efterhånden en stor mængde af forskellige typer lucerneprodukter på markedet. Dangro Nordic fører følgende produkter i sække:

Lucernepiller

Lucerne TopMix

Lucerne TopMix Light

Lucerne TopMix Omega-3

Lucerne TopMix Special

Der er altså blot ved dette ene firma en del at vælge imellem, men hvilket af produkterne passer bedst til din hest?

Lucernepiller er 100 % rent snittet og kunsttørret lucerne, som er presset i piller. Modsat de øvrige lucerneprodukter er lucerne i pillerne meget fint snittet, og de øger derfor ikke lige så meget til tyggetiden.

Nogle heste finder dog lucerne kedeligt og tørt, og her kan det være en fordel at benytte lucernepiller i stedet. Det anbefales at pillerne opblødes i vand inden udfodring for at undgå spiserørsforstoppelse. Om vinteren kan man lave en varm grød ud af pillerne, hvilket er et virkeligt fornuftigt alternativ til hvedeklid. Dette skyldes det langt højere fiber og proteinindhold.

Lucerne TopMix består af 85 % lucernehø, 7,5 % sojaolie og 7,5 % melasse. Dette giver den et sukkerindhold på 7,3 % og et fedtindhold på 10,8 %. Denne blanding er god til heste i arbejde, kræsne heste og heste hvor energiniveauet ønskes øget.

Lucerne TopMix Light består af 92,5 % lucernehø og 7,5 % sojaolie. Dette giver den et sukkerindhold på 6 % og et fedtindhold på 11,1 %. Denne blanding er god til heste som ikke kan tåle for meget sukker. Den er melassefri, og derfor mere velegnet til heste med tendens til overvægt.

Lucerne TopMix Omega-3 består af 85 % lucernehø, 7,5 % LinOcrunch og 7,5 % sojaolie. Dette giver den et sukkerindhold på 4,1 % og et fedtindhold på 12,3 %. Dette produkt er gennem LinOcrunch rig på omega-3 fedtsyrer, og den er særdeles velegnet til heste i arbejde. Omega-3 styrker immunforsvaret og derved øges modstandskraften. Det høje indhold af fordøjelige kvalitetsfibre og Omega-3 fedtsyrer stimulerer og understøtter tarmfunktionen og giver øget tyggetid, hvilket medvirker til forbedret fordøjelse, foderoptag og dermed optimal foderudnyttelse. Det høje olieindhold giver også en blank og skinnende pels. Omega-3 er med til at øge fertiliteten hos både hingste og hopper.

Lucerne TopMix Omega-3 er klart en af mine favoritter, og min vurdering er at den er perfekt til langt de fleste heste. Den er melassefri, men indeholder til gengæld LinOcrunch som bidrager med omega-3 fedtsyrerne, og dermed et ekstra kalorieindhold.

Lucerne TopMix Special består af 72 % lucerne, 10 % lucernepiller, 5 % græspiller, 5 % æblerester, 4 % sojaolie og 4 % melasse. Dette giver den et sukkerindhold på 6,2 % og et fedtindhold på 7,4 %.

Denne blanding er specielt god til de kræsne heste, i og med at der både er lidt piller i, samt melasse og æblerester.

Mange har den misforståede opfattelse at hvis der er meget smuld i lucernen er det en dårlig kvalitet. Realiteten er dog det stik modsatte. Smulden i lucernen stammer fra bladdelene som er meget skrøbelige når de tørres. Det er i bladdelene at hoveddelen af næringsstofferne sidder, og dermed i smuldet at det bedste indhold er. Lucerneblandinger med meget stive stængler uden smuld, er derfor efter min mening ikke af den bedste kvalitet.

Derfor supplerer jeg mine hestes kraftfoder med lucerne:

  • For at øge tyggetiden.
  • For at tilføre protein.
  • For at give ekstra fibre.
  • For at opretholde god tarmfunktion.
  • For at højne kvaliteten af de fibre mine heste får.

Alt i alt for at sikre velfærden og sundheden hos mine heste.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Fiberprodukter
Fiberprodukter - Hvad skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 14. november 2016
Fibre i hestens kost består af tre hovedingredienser – cellulose, hemicellulose og…
Læs mere
Fagligt
Hvorfor er fibre så vigtige og hvad sker der, hvis din hest ikke får nok? Sandra Kaiser| 14. november 2016
Hvad er fibre? Fibre er dannet af flere forskellige kulhydrater. De mest…
Læs mere
Fiberprodukter
Græs i pose og sæk Ditte Katrine Oksen| 14. november 2016
Endelig kom den længe ventede nyhed TimO3 fra Amequ på hylderne. Den…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.