Hvorfor er fibre så vigtige og hvad sker der, hvis din hest ikke får nok?

08. nov 2019

Hvad er fibre?

Fibre er dannet af flere forskellige kulhydrater. De mest kendte er cellulose, hemicellulose og lignin. Fibre fordøjes i hestens stortarm, ved hjælp af de milliarder af bakterier som lever her og som fordøjer fibre via en gæringsprocess.

Fibre findes til heste hovedsagelig i græs, hø, wrap, roer og bælgplanter.

 

Hvorfor har heste brug for fibre?

Fibre spiller 3 meget vigtige roller i diæt til heste:

  1. Fibre er en vigtig kilde til energi/kulhydrater hos hesten. Hesten kan dog ikke selv ”fordøje” de kulhydrater, som fibre er dannet af. Her har hesten brug for hjælp fra de milliarder af bakterier som lever i stortarmen. Hesten giver bakterierne et sikker og varmt sted at leve, og som tak for det, nedbryder bakterierne fibrenes struktur, så hesten kan optage næringsstofferne.
    Udover at give energi, produceres der også vigtige vitaminer som vitamin B1, Biotin og K-vitamin under gæringen af fibre i hestens stortarm.
  2. Fibre holder hestens fordøjelsessystem fyldt og i gang. Hestens fordøjelsessystem er et ENORMT organ, og det har behov for at blive holdt fyldt, så det kan arbejde og holde sig sundt. Her er fibre en god kilde til at holde fordøjelsessystemet i gang.
  3. Fibre suger vand til sig og holder derved vand i tarmen, som kan fungere som en vandreserve, til hestens krop har brug for det.

 

Hvad sker der hvis en hest ikke får nok fibre?

Fodring som ikke giver hesten nok fibre, kan medføre store problemer som fx:

  • Kolik – Hvis en hests mave-tarmkanal ikke holdes fuld og beskæftiget, er den tilbøjelig til at sno og bevæge sig på måder, som den normalt ikke vil gøre, når den er fuld af fibre. Dette kan i nogle tilfælde medføre kolik.
  • Diarré – Fodring med lavt fiberindhold resulterer meget ofte i løs afføring, som kan påvirke hvordan hele dynamikken i tarmen fungerer. Heste med løs afføring fordøjer ikke de få tilstedeværende fibre særligt effektivt, da bakteriefloraen er påvirket, hvilket kan give dehydrering og elektrolytmangel.
  • Dehydrering – En hest der fodres lavt på fibre har ikke en tilgængelig vandreserve i tarmen, hvilket betyder, at hvis den sveder meget kraftigt, eller tilbringer en længere periode væk fra vand, er de mere tilbøjelige til dehydrering end en hest på en fiberrig kost.
  • Energimangel – Heste som bliver fodret lavt på fiber, vil sandsynligvis ikke få nok energi/kalorier. De vil ofte tabe sig, eller have svært ved at tage på. Fibrenes energiværdi undervurderes ofte, hvor foder som lucerne og snittet græs oftest ses som fyld i krybben, faktisk er en vigtig kilde til energi for hesten.
  • Vitamin mangel – Bakterierne som nedbryder fibre i stortarmen producere også flere vitaminer som fx vitamin B1, Biotin og vitamin K. Hvis hesten ikke får nok fibre, vil bakterierne ikke kunne producere nok vitaminer til at opfylde hestens behov, hvilket kan føre til problemer som fx appetitløshed og dårlig hovvækst.
  • Konstant sult – Fordi fibre er den del af kosten, som giver ”fylde” til tarmen, vil en fodring lav på fibre efterlade hesten sulten, hvilket kan give både adfærdsmæssige og helbredsmæssige problemer.
  • Mavesår – Hestens mave frigiver konstant syre, og hesten er derfor afhængig af, at den har mulighed for at spise noget som den skal tygge meget på, da spyttet neutraliserer mavesyren. Tygning af fibre i form af fx græs eller hø genererer en masse spyt.
    Fibre er også med til at danne et flydelag i maven, så syren ikke kan sprøjte op på den øvre ubeskyttede del af mavesækken. Derfor kan mangel på fibre være en del-årsag til mavesår. (Få altid hesten tjekket af en dyrlæge, hvis du har mistanke om mavesår)
  • Sandkolik – Fibrene hjælper med at holde tarmene rene for sand og snavs, hvilket de ikke kan gøre så godt hvis hesten ikke får nok. Derfor kan der være en øget risiko for sandkolik.  Dog hænger det formentlig også sammen med, at en hest som ikke får fibre nok, ofte føler sult, så de støvsuger alt fra jorden og dermed også får mere sand og snavs med op i processen.

 

Hvilke fodertyper er fiberrige?

Som du kan se er fibre essentielle i hestens kost. Det er derfor vigtigt, at vælge nogle fiberrige produkter når du planlægger din hests fodring. Fodermidler som er høj på fibre kan være:

  • De fleste græsarealer
  • Hø og wrap
  • Snittet græsprodukter
  • Bælgplanter
  • Fiberpiller (skal opblødes i vand)
  • Roepiller

 

Hvor meget fiber har en hest brug for om dagen?

De seneste anbefalinger er, at heste skal fodres med mindst 2% af deres kropsvægt pr. dag med letfordøjeligt grovfoder. Det svarer til 1,5kg pr. 100 kg. Hest, hvilket ved en hest på 500 kg svarer til 7,5 kg. Men det afhænger også helt af tørstofprocenten i det valgte produkt. Jo højre tørstofprocent, jo mere fibre indeholder det. Vi anbefaler 1,5 kg tørstof grovfoder pr. 100 kg. hest som minimum.

Men i bund og grund er det et spørgsmål om, at jo mere fiber du kan få ind i hestens fodring, jo bedre.

En anden tommelfingerregel omkring valg af fiberprodukter er, at minimum halvdelen af fiberen i hestens kost, skal være fra lange ”stamfibre” i form af græs, hø eller wrap. Det tager hesten længere tid at spise, og får dem til at tygge mere, hvilket giver en højere spytproduktion, som giver et sundere fordøjelsessystem. Derudover indeholder ”stamfibre” også det man kalder ”effektive fibre” som er fibre, der forbliver ufordøjet på vej igennem tarmsystemet, men som tager sand og snavs med ud med afføringen.

 

Andre fordele ved fiberrig fodring

Foder som er højt på fibre er som regel også en værdifuld kilde til proteiner. For mange heste er disse fodertyper faktisk i stand til at opfylde 100% af deres energi og proteinbehov. Derudover er det også en god kilde til elektrolytter, calcium, fosfor, magnesium og varierende mængder af spormineraler.  Friske grønne græsser er også særlig rig på Vitamin A, E og K, B-vitaminerne og en god kilde til Omega- 3 fedtsyrer.

Heste udviklede sig ved at spise en høj fiberrig kost, og fibre er i dag stadig den vigtigste komponent i hestens foder udover vand. Hvis din hest ikke får nok fibre i sin kost, kan det få alvorlige konsekvenser for din hest i form af vitaminmangel, vægttab, dehydrering, kolik m.m.

Så sørg for at fodre med nok fibre, og du vil holde din hest sundere og mere frisk.

 

 

Kilder:
Equine Nutrition & Feeding – David Frape
Fibre: The Basis of feeding Horses – Kentucky Equine Research Staff
https://ker.com/equinews/fibre-basis-feeding-horses/

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer
  1. Vi har en islandsk hoppe på 6 år der konstant
    Får noget med maven – kolik
    Ansager siger go for foderstand tænder ingen orm…. Går 4-5t på græs får wrap og mash med blodsukker reg middel i 100g samt 100g mash supper med 5 stk eggersmans vitaminer i.
    What to do…? Nu er det gærings kolik … hun rides longes 5x ugentligt –

    1. Hej Heidi,

      Når det er en gærring så anbefaler vi Amequ Balancer Pellets. Især i perioder med kraftig græsvækst. Det er især her om foråret og efter solrige dage hvor der så kommer regn.

    1. Hej Heidi,

      Mange tak for din positive tilbagemelding. Det sætter vi virkelig pris på 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sandra Kaiser
Sandra er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale, samt hesteterapeut, og arbejder til daglig som Marketing Manager for Amequ. Hun er den glade ejer af 3 røde heste - på godt og ondt - som hun bruger til både dressur, spring, terræn og avl.
Relaterede blogindlæg
Fiberprodukter
Fiberprodukter - Hvad skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 08. november 2019
Fibre i hestens kost består af tre hovedingredienser – cellulose, hemicellulose og…
Læs mere
Fordøjelse
Hestens fordøjelse Dangro Nordic| 08. november 2019
Der bliver snakket om mange forskellige begreber indenfor fodring af heste. De…
Læs mere
Fiberprodukter
Græs i pose og sæk Ditte Katrine Oksen| 08. november 2019
Endelig kom den længe ventede nyhed TimO3 fra Amequ på hylderne. Den…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.