Foder til sunde hove

23. nov 2018

Har man en hest med dårlig hovkvalitet, kan det være fristende som det første at gå ned til sin lokale foderstof, og købe et tilskud som lover forbedring af hestens hove. Dårlig hovkvalitet bør dog altid give hesteejeren grund til at træde et skridt baglæns og se på hestens nuværende diæt. Hestens hove, og disses kvalitet er nemlig en fremragende indikator for om hesten er forsynet med de næringsstoffer den har brug for. Mange kigger ofte på hestens pels, om den skinner og ser godt ud, men hovene har også en historie at fortælle.

Ser man tegn på dårlig hovkvalitet hos sin hest, bør man derfor altid gennemgå dens foderplan. Her bør du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Er hesten dækket ind med vitaminer og mineraler?
  • Får hesten tilstrækkeligt med grovfoder?
  • Er grovfoderet af god nok kvalitet?
  • Får hesten nok protein?

Er du i tvivl om svaret på et eller flere af disse spørgsmål er det en god idé at få lavet en foderplan. Har man ikke analyse på sit grovfoder, er det måske en god idé at få lavet dette.

Ikke kun kraftfoderet har en påvirkning på hestens hove. Næringsindholdet i græsset og grovfoderet har mindst lige så meget, hvis ikke mere at skulle ha sagt.

 

Har du valgt det rigtige foder?

Rigtig ofte køber hesteejere et foder til deres hest, fordi de godt kan li de ting der er i, og det ser lækkert ud. Heldigvis er mange hesteejere blevet mere opmærksomme på den daglige udfodringsmængde, men ikke alle. Med den daglige udfodringsmængde menes der den anbefalede mængde en given type hest skal have dagligt af det pågældende foder, for at være dækket ind med næringsstoffer, herunder energi og især vitaminer og mineraler. At hesten er dækket ind med især vitaminer og mineraler må være første delmål mod at have en hest med sunde hove.

Er man ikke opmærksom på den daglige anbefalede udfodringsmængde på sit foder, kan man let komme til at give hesten for meget, eller som det oftest sker, for lidt af det pågældende foder. Det kan være at hesten bliver for tyk på det foder den får, hvis den skal have den anbefalede mængde. Så sætter man mængden ned, og her er det at mange glemmer, at hesten så ikke nødvendigvis længere er dækket ind med vitaminer og mineraler. Her bør man via en foderplan tilsætte et koncentreret vitamin og mineraltilskud, som for eksempel MetaVital, eller skifte til en foderblanding som passer bedre til den enkelte hest.

 

Sukker og stivelses indvirkning på hestens hove

Høje mængder af sukker og stivelse, kan have både en direkte og indirekte negativ effekt på hovenes sundhedstilstand.

Direkte påvirkning
Sukker og stivelse fordøjes i hestens tyndtarm, mens fibre og fedt fordøjes af mikroorganismer i hestens stortarm. Hvis hesten fodres med store mængder af sukker og eller stivelse, vil indholdet i tyndtarmen blive skubbet videre ud i stortarmen, hvor det skaber ubalance i mikroorganismernes flora. Når mikroorganismerne i stortarmen nedbryder molekylerne i sukker og stivelse dannes der gasser, mælkesyre og giftstoffer. Nogle af disse giftstoffer optages i hestens blod, som transportere dem rundt i hele kroppen, blandt andet til hestens hove, hvor de er årsag til forfangenhed. Giftstofferne kan desuden hæmme de små blodkars evne til at optage de næringsstoffer som hoven rent faktisk har brug for. Indvirkningen kommer derfor ikke altid kun til udtryk ved forfangenhed, men også ved dårlig hovkvalitet pga. manglende optagelse af essentielle næringsstoffer, som eller er tilført i foderet, men som ikke kan optages på grund af giftstoffernes blokering heraf.

Indirekte påvirkning
Hestens blodsukkerniveau stiger når den fodres med sukker og stivelse, hvilket gør at kroppens produktion af hormonet insulin ligeledes øges. Insulin transporterer sukkermolekylerne fra blodet og ud i kroppens væv. Sker det for ofte at produktionen af insulin skal øges kan hormonets effekt mindskes, og dets evne til at fjerne sukker fra blodbanen nedsættes. Dette har den negative effekt at hormonproduktionen stiger yderligere, og hesten kan dermed i sidste ende blive insulinresistent. Dette øger igen hestens risiko for at udvikle forfangenhed, da der vil komme mere sukker med blodet ned til hestens hove.

 

Tilskud

Har din hest stadig dårlig hovkvalitet kan det være nødvendigt med et tilskud – et tilskud kan også være en god idé i perioden hvor hestens foderbalance genoprettes. Amequ Biotin+ er på trods af navnet, meget mere end bare biotintilskud.

Sammensætningen på dette produkt er som følger: Kiselgur, ølgær, autolyseret gær, naturlige flavanoider, MSM samt en vitamin/mineralblanding med særlig fokus på hovkvalitet. Disse ingredienser giver et højt og naturligt indhold af de næringsstoffer hovene har brug for.

Amequ Biotin+ har et højt indhold af zink, hvilket er særlig fordelagtigt for hovene. Hvis hesten hovedsageligt fodres med fiberbaseret foder, såsom fri wrap med lidt müsli, eller vitaminer og mineraler, så vil det ofte være kobber og zink som hesten er i mangel på. Ofte endda mere kobber og zink end der er i mange tilskud specifikt til hovene. Studier har vist at heste med gode og sunde hove havde et højere indhold af zink i blodet end heste med dårlig hovkvalitet. Et andet studie lavet på heste med White Line Disease, viste at de heste som havde sygdommen i hoven, generelt blev fodret med råvarer der havde lavt zinkindhold. Endelig er zink et spormineral, der er involveret i vækstrater og helbredelse i hele hestekroppen. Heste, der mangler zink, har forringet celledeling og vækst, hvilket kan relateres til en nedsat evne til at udnytte aminosyrer og svovl.

Biotin+ er også beriget med MSM (som indeholder organisk svovl) og den essentielle svovlholdige aminosyre methionin. Svovl anses som essentiel i produktionen af den keratin som indgår i hovene. Svovlkoncentrationen i kroppen er højest i hove og pels, og samlet udgør svovl normalt ca. 0,15% af hestens samlede kropsvægt.

Biotin har i mange år været kendt som det tilskud man skal gi, hvis hesten har problemer med hovene. Nyere forskning er kommet frem til at 20mg biotin om dagen, giver de bedste forudsætninger for et godt resultat, men at det ikke gavner at tildele yderligere mængder. I Amequ Biotin+ er der 2000mg Biotin per 1000g, og hesten får derfor ved lav dosering lige præcis 20mg Biotin per dag.

Det meget koncentrerede indhold i Amequ Biotin+ gør at tildelingen er meget lav. Forebyggende skal man kun bruge 2 gram per 100kg hest, og ved akutte hovproblemer tildeles produktet med 4 gram per 100kg hest!

Ulempen når det kommer til hestens hove er, at det tager tid! En dårlig hornkvalitet er mange måneder om at blive skiftet ud med nyt sundt væv. Kiselgur er tilsat dette produkt for at fremme hovvæksten, og dermed opnå et godt resultat så hurtigt som muligt. Men med en gennemsnitlig vækst på ca. 1cm om måneden i hestens hov, kan man let regne ud, at et tilskud ikke kan redde en dårlig hovkvalitet på en måned. Men vidste du at motion øger hovens vækst og optimerer effekten af et produkt som Biotin+? Når hesten trænes øges dens stofskifte, og dette stimulerer keratindannelsen så hovvæksten øges. Tilstrækkelig bevægelse hjælper også med korrekt hovfunktion: for eksempel blodgennemstrømning, som naturligvis er vigtig for hele hovens sundhed.

Da en hovkur bør gives over en længere periode for bedst effekt, er Biotin+ lavet i en spand, der rækker helt op til 5 måneder til en 500 kg hest.

 

Omgivelser og miljø

Fodringen og motion kan dog ikke stå 100% alene, til at sikre at hesten har sunde og stærke hove. Beskæring af en dygtig smed er selvfølgelig essentielt, med tilpas mellemrum. Men også det miljø hesten befinder sig i påvirker hovene. Tørke, mudder og frost på foldene påvirker på hver sin måde hovens elasticitet. Tilstrækkelig med tør strøelse i boksen eller løsdriften er alfa omega i vinterhalvåret, hvor foldene ofte er meget våde. Står hesten i for meget urin og afføring øges risikoen for sygdomme i hoven.

 

 

Kilder:

Clair Thunes, Do Hoof Supplements help?  https://thehorse.com/17437/do-hoof-supplements-help/

Shannon E. Pratt-Phillips, Feeding the Feet https://horse-canada.com/magazine_articles/feeding-the-feet/

http://www.bwfa.net/dietary-sugar-and-the-hoof/

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer
  1. Hej.
    Jeg har en hest der har dårlige hove, få meget let hovbylder, har været forfangen 2-3 gange. har i noget der vil hjælpe med at gøre hendes hove stærkker?
    Hun har lyse hove…
    Med venlig hilsen
    Jane Møllbach

    1. Hej Jane.
      Tilskuddet Biotin+ som er nævnt i dette blogindlæg kunne være en god hjælp til din hests hove.
      Du er dog også meget velkommen til at bestille en gratis foderplan via dette link: https://dangro.com/bestil-foderplan/
      Så kan vi kigge hele hestens fodring igennem, og optimere i forhold til en god hovkvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Vitaminer / mineraler
Vitaminer og mineraler Dangro Nordic| 23. november 2018
Når mange hesteejere skal lægge en foderplan for deres hest, ser de…
Læs mere
Næringsstoffer
Mineral mangel - Kisel spiller en rolle Ditte Katrine Oksen| 23. november 2018
Der kan være mange forskellige årsager til, at en hest kommer i…
Læs mere
Vitaminer / mineraler
Hestens metabolisme Ditte Katrine Oksen| 23. november 2018
Når man snakker om hestens metabolisme, henledes tankerne ofte på heste som…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.