Fodring af hesten i restitution

08. jul 2019

Vi kender alle til at hesten kan være træt efter en hård konkurrence, eller en udfordrende træning. Der er dog en række tiltag man som hesteejer kan gøre sig, for at sikre sin hest de bedst mulige forudsætninger for at restituere optimalt, så den er klar til sin næste udfordring.

 

Hvad er restitution

Når hesten har arbejdet, har den brug for at restituere. Hestens krop vil under træning få en masse små mikroskopiske skader. Dette er helt normalt og skal ikke sammenlignes med for eksempel skader på ledbånd og sener. Det er under restitutionen at kroppen reparerer disse skader, således at musklerne bliver stærkere og kan arbejde med hårdere belastning. Får kroppen ikke tid nok til at restituere og hvile efter en hård træning, risikerer man at hestens form forringes og risikoen for de alvorlige skader øges. Man kan altså ved at træne for meget gøre hesten i dårligere form i stedet for at forbedre den.

Man opdeler gerne restitutionen i tre faser. Den Aktive restitution, den ernæringsmæssige restitution og den passive restitution.

 

Aktiv restitution

Ved den aktive restitution borttransporteres mælkesyre og affaldsstoffer fra hestens muskler. Dette gøres ved let træning, for eksempel dagen efter konkurrence. Affaldsstofferne vil stadig blive borttransporteret selvom hesten ikke motioneres, men det vil tage meget længere tid, end hvis blodgennemstrømningen øges gennem en let træning. I denne træning er det vigtigt at have fokus på at hesten skal være afspændt og man skal gå efter at den får strækket musklerne ud. Dette kan gøres via en let blødgørende dressur, som ikke nødvendigvis bør foregå på banen, men med fordel kan gøres på en tur i skoven el.lign. Under denne træning bør hestens puls maksimalt ligge på 50-60% af dens makspuls.

 

Ernæringsmæssig restitution

Efter træning eller konkurrence er det vigtigt at hesten får genopfyld sine depoter i kroppen med vigtige næringsstoffer. Dette er vigtigt både for hestens vedligehold af kroppen, men også for at den kan være klar til næste belastning.

Her er det især vigtigt at hesten får tildelt proteiner og kulhydrater af høj kvalitet, således at hesten kan få genopfyldt sine glykogendepoter og inflammation mindskes.

For at tilgodese den ernæringsmæssige restitution bedst muligt, har vi hos Amequ By Dangro udviklet Omega-3 AfterWork Mash. Samtlige ingredienser i denne mash er tilsat for at hjælpe hesten til den bedst mulige ernæringsmæssige restitution, hvor alle andre unødvendige fyldstoffer er sorteret fra.

Produktet er udviklet som en mash, da man indenfor de første 4 timer efter konkurrence eller hård træning, bør erstatte over 100% af det væsketab hesten har haft. Under en hård træning eller konkurrence kan hesten svede hele 15 liter væske. Dette giver stor grund til at have fokus på hestens væskeindtag i timerne efter anstrengelse. Mash er særdeles effektivt til at ”lokke” ekstra væske i hesten. Vi har derfor under udviklingen af AfterWork Mash haft stor fokus på en høj smagbarhed, så også de kræsne heste kan få glæde af produktet, og man kan efter tilvænning tilfører mere og mere vand til den samme mængde mash.

Når hesten ikke har lyst til at drikke, eller måske kun meget lidt efter konkurrence er det ikke fordi den ikke har et væskebehov. Heste føler desværre ikke den samme tørst under og efter træning som mennesker gør. Dette skyldes at hesten mister flere elektrolytter per liter sved end vi gør. En anden årsag til hestens manglende tørst er, at den i stortarmen har et stort vandindhold, som løbende supplere cellerne med væske. Problemet opstår når vandindholdet i stortarmen bliver for lavt, hvilket ikke kun går ud over hestens væskebalance, men også hele fordøjelsesprocessen.

Fordele ved Amequ Afterwork Mash:

  • Velsmagende grundet kombinationen af esparsette, hvedeklid, gulerødder, æble og urter.
  • Rig på antioxidanter og flavonoider som medvirker til optimal restitution.
  • Bidrager med omega-3 fedtsyrer i form af ekstruderede hørfrø – fremmer restitution og lindrer ømme muskler.
  • Tilsat elektrolytter som medvirker til at holde hestens elektrolytniveau i balance og forkorter restitutionstiden.
  • Indeholder mælkesyrebakterier som understøtter fordøjelse og stofskifte, og som er høj på mineraler, enzymer og aminosyrer der gavner hesten i hård træning.
  • Tilsat MSM som maksimerer restitution af led og muskler.
  • Understøtter og stabiliserer tarmens pH.
  • Tilsat esparsette som øger proteinudnyttelsen og tilfører stabil energi.
  • Opblødes på kun 5-10 minutter.

 

Passiv restitution

Den passive restitution er mindst lige så vigtig som de foregående. Det er her hesten får strækket musklerne ud, for at mindske ømhed. Dette sker til dels også via den aktive restitution. I den passive del, kan udstrækningen foregå via øvelser i boks eller på staldgang. Man kan også trække en tur med hesten, eller skridte den.

En del af den passive restitution dækker også over nedkølingen af hesten efter endt ridt, samt eventuelle kompressionstiltag, via bandagering eller brug af staldgamasher og dækkener som også kan diverse effekter til at øge blodgennemstrømningen.

Massage kan også benyttes som en del af den passive restitution, til at løsne musklerne op, og reducere længerevarende ømheder.

 

Hvordan forbedres restitutionen

  • Køl hesten ned efter endt arbejde.
  • Giv hesten  Omega-3 AfterWork mash så snart den er kølet ned. Vent ikke til efter trailerturen hjem, men hav det med på stævnepladsen, eller til træning.
  • Sørg for at hesten får indtaget nok væske.
  • Giv hesten mulighed for at hvile og sove uforstyrret.
  • Sørg for at hesten motioneres let dagen efter, selv ved hård konkurrence.
  • Hold hesten GLAD! En hest som er glad og tilpas vil hurtigere være mentalt klar til næste træningspas eller konkurrence.

 

 

Kilder:

https://thehorse.com/120491/challenges-in-hydrating-and-balancing-equine-electrolytes/sa¨’z

https://ker.com/equinews/antioxidants-maximize-muscle-repair-horses/

https://ker.com/equinews/use-recovery-supplements-horses/?highlight=recovery

https://thehorse.com/149530/study-post-exercise-snacks-benefit-horses/

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Muskelopbygning
Hestens muskelopbygning Ditte Katrine Oksen| 08. juli 2019
Man kan ikke udelukkende fodre en hest til veltrænede muskler. Men man…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 08. juli 2019
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Fagligt
Hvad skal hesten have at spise inden træning eller konkurrence? Ditte Katrine Oksen| 08. juli 2019
Vi er ofte meget optaget af, at hesten gerne må få noget…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.