Frostvejr og hestehold

01. mar 2018

Godt nok står der forår på kalenderen, men i øjeblikket er det vidst ikke helt aktuelt at snakke om indgræsning. Jeg har derfor valgt at bruge dette blogindlæg på at fortælle om hvordan jeg takler frosten og vintervejret hjemme i min lille stald.

Dette vejr har gjort det til højsæson for heste med kolik, eller koliksymptomer i hele landet. Rigtigt mange af disse tilfælde skyldes at hestene ikke får drukket nok væske. Mange er ikke klar over at hesten behov for væske, på disse tørre frostdage sagtens kan overstige behovet på en meget varm sommerdag. Om sommeren får de fleste heste en stor del af deres foderbehov dækket af græs. I og med at græsset indeholder en masse vand, så får hesten også meget væske derigennem. Til sammenligning fodrer vi dem om vinteren, ofte med tørrede strå af den ene eller anden art, og disse strå vil i stedet for at tilføre væske, suge en masse væske til sig, i hestens fordøjelseskanal.

Derfor er mantraet hjemme hos mig i øjeblikket, at jeg skal have en masse væske i mine heste. Med de frostgrader vi har i øjeblikket, vælger mange heste at drikke endnu mindre, på trods af deres øgede behov. Simpelthen fordi at det er ubehageligt for dem at drikke iskoldt vand.

Jeg har valgt at flytte hestenes vandbaljer, således at de nu står tæt på deres bunker med wrap. På denne måde skal de ikke bevæger sig for meget omkring ledene, hvor jorden har været mudret og nu er frossen. Den hårde mudder er lige til at få ondt i hovene af, og der er ikke nogen grund til at invitere dem til at få hovbylder, ved at de skal bevæge sig over det for at drikke. Når vandet står lige ved siden af hvor de spiser, vil de oftest drikker mere, og mere jævnligt.

Jeg er så ”heldig” at jeg ikke har vandkopper i min stald. Så jeg har ikke alt bøvlet med om rørene fryser, og om vandkopperne giver nok vand. Jeg har en vandhane i stalden, hvorpå vi har sat en varmeledning om røret så den aldrig fryser til. Hestene har så vand i spande i hver boks. Normalt fylder jeg dem med en flex-vandslange, som er koblet på hanen i stalden. Vandslangen fryser dog for hurtigt med de minusgrader der er nu, så i stedet fylder jeg en plastikdunk, hvorfra jeg fylder videre ind til hestene. Samme dunk kommer også med ind i huset hver gang jeg går ind – så jeg kan fylde den med varmt vand i køkkenet og tage med ud til hestene.

Når hestene drikker af spande, kan jeg også holde øje med om de drikker nok, hvilket jeg ikke ville kunne med vandkopper.

Ude på foldene er det langt værre. Vandet fryser ret hurtigt i baljerne. Jeg har prøvet diverse smarte fifs, men jeg må indrømme, at det eneste jeg har fundet der fungerer, det er at slæbe vand, tit og ofte.

Hver morgen banker jeg al isen ud af vandbaljerne, da isen blot vil få vandet til at fryse endnu hurtigere. Jeg sørger desuden for at hestene får en masse væske gennem deres fodring. Min fodring af hopperne i disse dage ser derfor således ud:

Kl. 6 Müslifoder og TimO3

Kl. 7 Opblødte roepiller lige inden de kommer på fold, så der er godt med væske i fordøjelseskanalen

Kl. 12 Metamash blandet med Metafiber og EspO3 samt en masse lunkent vand.

Kl. 17 Müslifoder og TimO3

Kl. 19 Opblødte roepiller og Metafiber

Kl. 22 Müslifoder og TimO3

Hestene har desuden fri adgang til tørt wrap og vand 24/7. Af müslifoder bruger jeg til min hoppe som er i fol Amequ Omega-3 Junior, og til min 7-års militaryhoppe bruger jeg Amequ Omega-3 Active Care.

Min foderplan kan nok for mange virke voldsom, men det er vigtigt at nævne at det altså ikke er store mængder foder de får i hvert måltid. Jeg har også den fordel at jeg har hestene gående hjemme, hvilket gør de hyppige måltider lettere, især når familien hjælper til.

Mine heste er gerne på fold mellem 9 og 12 timer om dagen i øjeblikket, og de får derfor deres middagsmad på folden.

Jeg har været så heldig at få fingrene i en af de nye A-snacks som er en stor godbid, der kan blødes op til mash. Jeg har valgt at prøve varianten med rødbede smag, og den har også været super fin til at få noget væske i hestene i disse kolde dage.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Ride/ stævnehest
Væskemangel hos hesten Ditte Katrine Oksen| 01. marts 2018
Om sommeren er vi som hesteejere og ryttere ofte meget opmærksomme på…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 01. marts 2018
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Fodermidler
Hvorfor giver vi hestene mash? Ditte Katrine Oksen| 01. marts 2018
Mash kan bruges på rigtig mange forskellige måder. Uanset hvilken grund der…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.