Væskemangel hos hesten

12. jan 2017

Om sommeren er vi som hesteejere og ryttere ofte meget opmærksomme på om vores heste har drukket nok væske i løbet af dagen. Især os der rider military, går meget op i hvor meget vand hesten indtager. Det er vi nødt til, for vores heste mister meget væske under lange transporter og krævende stævner over flere dage.

Men uden for stævnesæsonen og også om vinteren, er det nødvendigt at holde øje med om hesten får drukket nok væske i løbet af en dag.

Om sommeren er det meget tydeligt at hesten mister væske, når den sveder. Ikke alle er dog klar over at hesten kan svede omkring 15 liter i timen under hård træning. Hesten mister også meget væske gennem urinen. Man siger at hesten udskiller mellem 10-30 ml. væske per kg legemsvægt om dagen. Mængden af urin mindskes hvis hesten sveder meget, eller hvis den indtager større mængder af grovfoder. Grovfoderet suger meget væske i fordøjelseskanalen, og væsken vil derimod forlade hesten med gødningen. Hestens gødning har et vandindhold på mellem 60 og 80 %.

En gennemsnitshest som udfører let arbejde har et væskebehov på ca. 35 liter om dagen. Udfører den samme hest hårdt arbejde stiger vandbehovet helt op til 50 liter om dagen. Lakterende hopper har ligeledes et øget væskebehov. Hesten består ligesom mennesker af meget væske, faktisk er 65 % af kropsvægten hos hesten er vand. En gennemsnits hest indeholder altså omkring 350 liter vand.

 

Hvor ofte drikker hesten?

Som grundregel skal vores heste altid have adgang til rent og friskt drikkevand. Selvom hesten måske ikke drikker ofte, skal den altid have muligheden. Undersøgelser viser at heste om vinteren drikker knap så ofte, men i større mængder, mens heste i meget varme perioder vil drikke mindre, men oftere.

Meget koldt vand kan bevirke at hesten vil drikke mindre vand. Den oftest ønskede vandtemperatur blandt heste er ca 10-20 grader. Man kan om sommeren give hesten meget koldt vand for at køle den ned, men man skal tænke på at en træt hest efter et hårdt ridt skal bruge energi i kroppen på at udligne vandets temperatur med kroppens.

Vandkoppen skal give mindst 8 liter vand i minuttet, dette kan du selv teste ved at holde en spand under vandkoppen. Tryk på vandkoppen så vandet løber, og hold trykket et minut, Har du efterfølgende 8 liter eller mere i spanden fungerer vandkoppen optimalt, har du mindre giver den for lidt vand, og du risikerer at din hest drikker for lidt.

Bruger man vand fra naturlige vandløb til sine heste skal man være meget opmærksom på forurening. Det optimale er at bruge det samme vand til sin hest som man bruger til mennesker.

 

Foderets påvirkning

Hestens behov for væske afhænger også af hvilket foder den spiser. Grovfoder suger mere væske end korn og kræver et større væskeindtag. Til sammenligning indeholder friskt græs 80 % vand, mens hø maksimalt indeholder 16 % vand. Wrap kan variere meget i væskeindhold, og er set med udsving mellem 15 og 70 %. Hovedsagen er at når hesten spiser friskt græs får den tilført en del væske gennem græsset som den ikke vil få gennem for eksempel hø. Da mange heste fodres på foldene om vinteren med grovfoder skal man altså være opmærksom på det øgede væskebehov.

 

Hvad sker der når hesten mangler væske

Kommer hesten i væskemangel og måske ligefrem bliver dehydreret vil dens præstationevne blive nedsat. Dette skyldes at blodgennemstrømingen forringes og musklernes celler får mindre ilt, samtidig med at affaldsstofferne transporteres langsommere væk. Hesten får sværere ved at nedkøle sig selv, da svedproduktionen nedsættes.

En træt hest med udtømte energidepoter og dårligt blodomløb vil have sværere ved at bekæmpe virus og bakterier, og den vil derfor have større risiko for at blive syg.

 

Hvad kan du gøre

  1. Hold vandkar og drikkekopper rene.
  2. Udskift vand som er forurenet af alger, skidt eller døde dyr.
  3. Under frost kan det være nødvendigt at slå hul på isen flere gange dagligt i udendørs vandkar. Man kan evt. benytte flasker med saltvand, tennisbolde, flydebrikker o.lign. Som lægges i vandkar til at mindske isdannelse.
  4. Ved bundfrosne vandkar bør du tilbyde hestene vand på folden så ofte som muligt.
  5. Giv hesten opblødte roe- eller græspiller.
  6. Giv hesten mash med ekstra meget vand i.
  7. Sørg for at hesten altid har adgang til rent vand.
  8. Temperer vandet så hesten drikker mere.
  9. Giv hesten elektrolytter.

For nogle heste virker det at komme noget æblejuice i deres vand. Personligt har jeg størst succes med blot få håndfulde Amequ Omega-3 UrteMash til 10 l. vand. Mashen giver vandet så meget smag at hesten ofte har drukket de 10 liter indenfor kort tid. Dette benytter jeg mig både af i de varmeste perioder om sommeren, efter en hård træning, og ved bundfrosne vandkar om vinteren.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Fagligt
Elektrolytter til heste – Hvornår og hvorfor Ditte Katrine Oksen| 12. januar 2017
Elektrolytter er en betegnelse for mineraler i saltform, og hesten skal bruge…
Læs mere
Fagligt
7 myter om elektrolytter Ditte Katrine Oksen| 12. januar 2017
Som foderkonsulent får jeg mange spørgsmål angående brugen af elektrolytter til heste.…
Læs mere
Fodermidler
Hvorfor giver vi hestene mash? Ditte Katrine Oksen| 12. januar 2017
Mash kan bruges på rigtig mange forskellige måder. Uanset hvilken grund der…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.