Hestefoder med lav stivelse

25. maj 2016

Stivelse er en god energikilde til de fleste heste, men overskydende stivelse kan forårsage metaboliske forstyrrelser, såsom kolik eller forfangenhed.

Stivelse og sukker nedbrydes i hestens tyndtarm, hvor nogle former for stivelse fordøjes hurtigt, mens andre former for stivelse fordøjes langsommere på grund af strukturen i planten de stammer fra. Den mængde stivelse, der indtages på én gang, påvirker også mængden af stivelse, der fordøjes i tyndtarmen. Hvis hesten indtager store mængder stivelse på én gang, bliver det ikke fordøjet i tyndtarmen og passerer ufordøjet gennem fordøjelseskanalen og fermenteres i tyktarmen. Når tyktarmen overbelastes med ufordøjet stivelse, er der adskillige undersøgelser som påviser de negative virkninger. Den nedsatte pH-værdi i tarmen gør at de normale mikroorganismer dør, og at væksten af mindre gavnlige bakterier stiger. Mange sygdomme skyldes en dårlig mikroflora i stortarmen, og problemer som forstoppelse, diarré, kolik, utrivelighed, infektioner mm stammer i mange tilfælde herfra.

Ud over sygdomme kan for meget stivelse også resultere i en stresset hest, som kan være svær at håndtere/ride pga. store udsving i blodsukkeret mellem fodringerne. Er hesten samtidig opstaldet i mange timer, og ophober energi i kroppen, kan et foder med højt stivelsesindhold virkelig resultere i adfærdsproblemer.

 

Hestens energibehov

Hvilken form for ridning hesten bruges til, bør afgøre hvilke energikilder man vælger at fodre med. En væddeløbshest skal udføre hurtigt arbejde, og derfor har dens muskler brug for lettilgængelig energi fra letfordøjeligt stivelse. En dressurhest eller en langdistancehest udfører som regel arbejde i moderat tempo, og bør som udgangspunkt fodres med langsomme energikilder fra f.eks. fedt og fibre + en smule stivelse.

 

Foder med lavt stivelsesindhold

De fleste rideheste kan fungere på et foder med moderat stivelsesindhold, men nogle heste har metaboliske problemer, såsom EMS, Insulinresistens eller forfangenhed, som kræver et reduceret stivelsesniveau i den samlede fodring.

 

Hvad betyder stivelses % i foderet egentlig?

Procentdelen af stivelse i et foder, fortæller kun halvdelen af historien. Når man sammenligner foder og stivelsesindhold, er den daglige udfodringsmængde nemlig mindst lige så vigtig at have for øje. Herunder et eksempel ved en hest på 500 kg:

Omega-3 Struktur 100

Har et stivelsesindhold på 9,1 % og skal udfodres med 500 gram pr. dag = 500 g x 0,091 = 45,5 g stivelse/dg

Omega-3 Easy

Har et stivelsesindhold på 3,9 % og skal udfodres med 1,2 kg pr. dag = 1200 g x 0,039 = 46,8 g stivelse/dg

Så selvom Omega-3 Struktur 100 har et højere stivelsesindhold end Omega-3 Easy, så får hesten mindre stivelse ved en fodring med Omega-3 Struktur 100.

Del denne artikel
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede blogindlæg
Nøjsom
Fodring af den nøjsomme hest Dangro Nordic| 25. maj 2016
Hvis du har en nøjsom hest ved du hvor svært det kan…
Læs mere
Sygdomme
Fodring af heste med EMS Ditte Katrine Oksen| 25. maj 2016
Heste med diagnosen EMS har nogle specifikke foderbehov, man som hesteejer skal…
Læs mere
Sygdomme
Forfangenhed / laminitis hos heste Dangro Nordic| 25. maj 2016
Et tema vi gang på gang snakker om indenfor hestehold og fodring,…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.