Hud- og hovpleje med Effektive Mikroorganismer (EM)

17. jan 2022

Vi har efterhånden godt styr på mikroorganismerne i hestens stortarm. Her ved vi, at der lever uendeligt mange gavnlige bakterier, som hjælper hesten til at fordøje plantefibre, så hesten kan optage næringsstofferne derfra. Hud, pels og hove indeholder dog også gavnlige bakterier, som beskytter mod skadelige bakterier.

 

Fordeling af bakterier

På hud, hove og i pels lever der både gavnlige-, neutrale og skadelige bakterier i harmoni. De gavnlige bakterier understøtter hestens immun system, og holder de skadelige bakterier i skak.

Størstedelen af bakterierne er faktisk neutrale. Disse kan dog påvirkes af både de skadelige- og de gavnlige bakterier. Hvis et område påvirkes med overflod af skadelige bakterier – eksempelvis fra omgivelserne, så vil de neutrale bakterier ofte følge trop. Er der derimod overflod ad de gavnlige bakterier, så vil de neutrale bakterier deltage i kampen mod de skadelige bakterier. Dette kaldes dominansprincippet.

Normalt når vi vasker hestens ben, fordi de er mudrede, så bevarer huden sin naturlige bakterieflora. Bruger man varmt vand, sæbe og især desinficerende sæbe – så fjerner man ikke kun de skadelige bakterier, men også de gavnlige, som ellers har til formål at opretholde hudens modstandskraft.

Efter vask eller desinfektion er det derfor en god idé at tilføre hud og hove gavnlige bakterier. På denne måde er området mere modstandsdygtig overfor udefrakommende bakterieangreb, eksempelvis fra jorden (mudder) eller strøelsen i boksen.

 

EM-teknologi

Effektive Mikroorganismer (EM) er en blanding af forskellige bakteriestammer, som i harmoni skaber et positivt miljø. Disse gavnlige bakterier (mikrober) konkurrerer med de skadelige (patogene) bakterier, og kan via dominans udkonkurrere dem i det område, hvor de tilføres.

Via mikrobernes metabolisme danner de antioxidanter, som virker genopbyggende i områder som er angrebet af skadelige bakterier. Dette er årsagen til at EM teknologi også anvendes som et naturligt alternativ til pesticider, antibiotika og desinfektionsmidler.

Teknologi med effektive mikroorganismer bruges allerede i et meget bredt omfang:

  • Til at styrke planter og til jordforbedring – for bæredygtige planter og frugtbar jord til dyrkning.
  • I økologisk landbrug og til at mindske brug af kemikalier.
  • Til probiotisk rengøring i hjemmet, samt erhverv – som økologisk alternativ til kemiske rengøringsmidler.
  • Til kropspleje og probiotiske drikke til mennesker.

 

Både Amequ Elixir Skin Spray og Amequ Elixir Hoof Gel er baseret på EM-teknologi, og indeholder de gavnlige bakterier.

Amequ Elixir Skin Spray

Denne spray kan bruges både på huden, hovene og indersiden af hestens dækken.

Vi anbefaler produktet til heste, som stamper i vinterperioden, mister man og hale om sommeren, sitren og irritation i pelsen, samt ved mudrede folde. Man kan også bruge produktet til hunde med rødligt maveskind.

Amequ Elixir Hoof Gel

Modsat Skin Spray, er Elixir Hoof Gel meget tyktflydende. Dette gør gelen lettere at få til at sidde fast i hovens sål og stråle. Man kan også bruge gelen på huden, såvel som at sprayen kan benyttes i og på hovene. Sammensætningen af produkterne er den samme teknologi – det er konsistensen som gør forskellen.

Hoof Gel er særligt god i kronranden, revner i hoven, den hvide linje i sålen – samt i hovens stråle. Modsat sprayen, så er gelen også let at påføre ved haleroden.

 

Fælles for produkterne er at de er 100% naturlige, 100% dopingfri og 100% GMO-fri.

Man bør ikke bruge hverken Skin Spray eller Hoof Gel på åbne sår, ej heller ved udskæringen til en hovbyld.

 

Kilder:

Effektive mikroorganismer (levendejord.dk)

What is EM Technology™? – EM™ Technology (em-la.com)

#111 90% of Your Body is Microbes | Dr.Teruo Higa’s Living A Dream |EMRO (emrojapan.com)

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Omega-3
Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement? Dangro Nordic| 17. januar 2022
En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage…
Læs mere
Omega-3
MetaOmega3 – højkoncentreret tilskud af omega-3 fedtsyrer Ditte Katrine Oksen| 17. januar 2022
Omega-3 fedtsyrer kaldes essentielle, fordi hestene skal have dem tilført via foderet,…
Læs mere
Næringsstoffer
Hvilken form for Kisel er bedst til hesten? Ditte Katrine Oksen| 17. januar 2022
Kisel fås i mange forskellige tilskudsformer til heste, men det er ikke…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.