MetaOmega3 – højkoncentreret tilskud af omega-3 fedtsyrer

10. nov 2020

Omega-3 fedtsyrer kaldes essentielle, fordi hestene skal have dem tilført via foderet, da deres kroppe ikke selv kan fremstille dem. Som planteædere er heste naturligt tilpasset en kost rig på omega-3 fedtsyrer i forhold til omega-6 fedtsyrer. Frisk græs har et naturligt højt indhold af omega-3, mens f.eks. majs, havre og byg indeholder højere mængder omega-6.

Hø, wrap og græs indeholder mere omega-3 end omega-6, men dog har hø og wrap et meget lille omega-3 indhold sammenlignet med frisk græs. Det er derfor vigtigt at supplere hesten med omega-3 fedtsyrer – særligt når dens primære fødekilde er hø eller wrap, og i særdeleshed hvis krybbefoderet indeholder korn eller andre ingredienser høj på omega-6.

 

Forskellige former for Omega-3

Der findes forskellige former for Omega-3 fedtsyrer. De tre vigtigste er ALA (alfa-linolensyre), EPA (eikosapentaensyre) og DPA (dokosaheksaensyre).

ALA får hesten hovedsageligt fra græsset og olieholdige frø som hørfrø og chiafrø. EPA og DHA kan hesten ikke få fra vegetabilske kilder. Disse kan i stedet hentes fra marine kilder såsom fede fisk og alger.

Både ALA, EPA og DHA er essentielle for hesten, men særligt DHA kan være en udfordring, da de færreste heste spiser fede fisk, og de bryder sig ofte heller ikke om, at der bliver tilført lakseolie til deres foder.

Hesten kan dog selv danne DHA og EPA fedtsyrer ud fra ALA, hvis den fodres med frisk græs eller produkter indeholdende frø med højt ALA indhold.

Dette sker via enzymer i hestens krop som omdanner fedtsyrerne. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer konkurrerer dog om de samme enzymer i hestens krop, hvilket bevirker, at det kun er meget små mængder af de ALA fedtsyrer hesten indtager, der bliver omdannet til DHA.

Omdannelsen af ALA til DHA og EPA formindskes yderligere, hvis hesten fodres med høje mængder af omega-6 fedtsyrer.

Som sagt, er det særligt omdannelsen til DHA fedtsyrer i hestens krop, der er mangelfuld. Så mens vi allerede har godt styr på tilførslen af ALA, via eksempelvis LinOcrunch, hørfrø og chia – så giver det rigtigt god mening at supplere hestens foder med biologisk aktive DHA fedtsyrer. Særligt når man tænker på, at hestens hjerte består af en høj andel DHA og hjernens væv består af hele 58% rene DHA fedtsyrer (målt i tør vægt)!

Du kan tilføje biologisk aktive DHA fedtsyrer med Amequ MetaOmega3. Dette produkt består af hydrogeniserede fedtsyrer udvundet fra alger af arten Schizochytrium.

Særligt for MetaOmega3 er, at du undgår unødigt fyldstof og ekstra kalorier. Du får et fedtindhold på hele 81% hvor produktet stadig er i tør form, og kan iblandes hestens øvrige foderration. Proteinindholdet er kun på 3,7%, sukkerindholdet er 0,9% og stivelsesindholdet er helt nede på 0,4%.

MetaOmega3 består af 11% biologisk aktive DHA fedtsyrer, mens det kun indeholder 3,8% omega-6, hvilket er til gavn for omega-3 og -6 forholdet.

 

Harskning

Når vi tilfører fedtsyrer til hestens foder, skal vi altid være opmærksomme på risikoen for harskning.

Harskning er en betegnelse for en kemisk proces hvor fedtsyrer iltes og der dannes frie radikaler. De frie radikaler er ikke sunde for hesten, og de nedbryder de gavnlige fedtsyrer, som man ønskede at hesten skulle have gavn af.

MetaOmega3 er stabiliseret via teknologisk mikro indkapsling, som sikrer at fedtsyrerne ikke harsker eller falder i næringsværdi. Dette giver en god lang holdbarhed på hele 24 måneder på dette produkt.

Del denne artikel
Relaterede produkter
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ditte Katrine Oksen
Ditte er uddannet jordbrugsteknolog med hestespeciale og har været en fast del af Amequ by Dangro’s foderrådgivning siden 2018. Hun har stor viden om hestefodring og om Amequ produkterne, som hun har brugt til hendes egne heste siden 2013. Ditte er aktiv rytter indenfor militarysporten og har redet internationale stævner på 3* niveau. Hun har også erfaring indenfor avl, da hun selv har avlet hendes kommende military stjerne.
Relaterede blogindlæg
Omega-3
Omega-3 fedtsyrer – har din hest brug for et supplement? Dangro Nordic| 10. november 2020
En hest der går på græs hele døgnet, vil som regel indtage…
Læs mere
Omega-3
Er din hest i underskud af Omega-3? Dangro Nordic| 10. november 2020
Du har sikkert hørt at en balance imellem omega-3 (ALA) og omega-6…
Læs mere
Omega-3
Hvilket Omega-3 tilskud skal du vælge? Ditte Katrine Oksen| 10. november 2020
I serien af Amequ produkter er der i langt de fleste produkter…
Læs mere
Vi er medlem af DAKOFO - Forum for hestefoder, som arbejder for bedre hestevelfærd i Danmark.